Hopp til innhold

– Nato trenger ikke bekymre seg for våre russiske raketter

ANKARA (NRK): Tyrkia fikk ingen akseptable tilbud da de ville kjøpe raketter fra sine Nato-allierte. Da krigen i Syria ble mer kaotisk, hastet det med å få på plass et rakettforsvar. Putin ble redningen.

BELGIUM-NATO-POLITICS-DIPLOMACY-DEFENCE-MEETING

SAMLET: President Erdogan sammen med allierte i forsvarsalliansen Nato. Men Tyrkia valgte Russland som leverandør av et rakettsystem til bruk for nasjonalt forsvar. Det militære samarbeidet med russerne overrasket flere Nato-allierte.

Foto: MATT DUNHAM / AFP

I mer enn ti år var Tyrkia på jakt etter et rakettforsvarssystem. Landet forhandlet med flere Nato-allierte, men har fremdeles ikke fått noe tilbud som er godt nok, ifølge Ahmet Berat Çonkar fra regjeringspartiet AKP. Han leder Tyrkias delegasjon til Natos parlamentarikerforsamling og sitter i utenrikskomiteen.

Utviklingen i Syria gjorde at det begynte å haste med å få på plass et forsvarssystem mot grensene i sørøst.

Ahmet Berat Çonkar

INGEN BEKYMRING: – Ingen i Nato trenger å miste nattesøvnen fordi Tyrkia kjøper raketter fra Russland, sier parlamentarikeren Ahmet Berat Çonkar (AKP). Han leder Tyrkias delegasjon til Natos parlamentarikerforsamling.

Foto: Gökçe Sungur / NRK

– Russerne forsto situasjonen vår og kom oss i møte, sier Çonkar til NRK.

En kald tid

Det siste året har forholdet mellom Russland og flere Nato-land blitt adskillig kjøligere. Russlands støtte til president Assad i Syria og mistankene om at russiske myndigheter står bak giftforsøket på en tidligere spion i Storbritannia, har satt forholdet på prøve.

Ikke siden den kalde krigen har forholdet mellom Russland og vestlige land vært så anspent.

Da nyheten om at Nato-landet Tyrkia valgte å kjøpe det russiske S-400 bakke til luft-systemet for å forsvare seg i fjor, skapte det bekymring i Pentagon, skrev avisen Hurriyet.

RUSSIA-SAUDIARABIA/MISSILES

RUSSISKE RAKETTER: S-400 systemet er programmert for å skyte ned fiendtlige fly.

Foto: POOL / Reuters

Har Nato-allierte noe å frykte når Tyrkia inngår dette forsvarssamarbeidet med Russland?

– Nei, jeg tror ikke det. Dette er et system som hverken kan eller skal integreres med Natos militære systemer, sier Çonkar.

Utenrikspolitikeren understreker at det russiske rakettsystemet skal sørge for Tyrkias nasjonale sikkerhet og skal brukes mot «ukontrollerbare» grupper i Syria, militante kurdiske grupper som YPG, PKK eller islamistiske ekstremister.

– Tyrkias sikkerhet henger sammen med Natos sikkerhet, siden Natos sørøstlige grense er den tyrkisk-syriske grensen.

Dessuten er Tyrkia fortsatt åpen for å samarbeide med USA om et rakettsystem, forsikrer Conkar om.

Turkey NATO Turkish President Recep Tayyip Erdogan, right, and NATO Secretary General Jens Stoltenberg sit together during a meeting in Ankara, Turkey, Thursday, Sept. 8, 2016, .(Yasin Bulbul/Pool Photo via AP)

MØTES IDAG: Nato-sjef Jens Stoltenberg skal møte Tyrkias president Erdogan i dag. Samtalene skal dreie seg mest om Syria denne gangen.

Foto: Yasin Bulbul / Ap

Til nasjonalt bruk

Heller ikke professor Togrul Ismayil, ved Ankara Universitetet tror Nato-allierte har grunn til å frykte.

– Tyrkia ville kjøpe S-400-systemet for å tette et hull i sitt eget forsvar, forklarer eksperten på forholdet Tyrkia-Russland.

Var USA tilbakeholdne med å selge patriot-raketter til Tyrkia på grunn av skepsis overfor president Erdogan?

– Nei, det er tvilsomt. Allerede før Erdogan kom til makten var signalene fra USA at «den kalde krigen er over, vi trenger ikke Tyrkia i regionen lenger». Men Midtøsten er som kjent en svært omskiftelig region.

Togrul Ismayil professor Ankara Univeristy

POLITISK OPPKJØP: Professor Togrul Ismayil mener at Tyrkias avtale om rakettkjøp fra Russland er like mye et politisk valg.

Foto: Gökçe Sungur / NRK

Ismayil tror at president Putin ønsker å skape splittelse innen Nato ved å innlede det militære samarbeidet med Tyrkia.

– Fordi Tyrkia har hatt konflikter med både Nato-partnere og EU-land, ønsker Russland å utnytte situasjonen maksimalt.

Erdogan sint på Nato-allierte

President Erdogan har tordnet mot Nato i det siste fordi Nato ikke har støttet Tyrkias kamp mot YPG-militsen i Syria.

Tror han Tyrkia noen gang skulle ønske å forlate Nato?

– Å forlate Nato uten å ha et seriøst alternativt, er helt urealistisk. Tyrkia er ikke på vei ut av Nato. Husk at Erdogan er pragmatisk, han orienterer Tyrkia både mot øst og vest.

Professoren tror hverken EU, USA eller Nato ønsker å miste Tyrkia som ligger så strategisk til.

RUSSIA-TURKEY-IRAN-SYRIA-CONFLICT-POLITICS-DIPLOMACY

PARTNERE: Irans Hassan Rouhani og president Vladimir Putin var nylig hos president Erdogan i Ankara, der de snakket om hvordan krigen i Syria kan stanses. Tyrkia orienterer seg både mot vest og øst i sin utenrikspolitikk.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt