Hopp til innhold

Tyrkia godtar ikke unnskyldningen fra Nato

Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, godtar ikke unnskyldningen fra Nato etter øvelsen i Stavanger. – Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, sier han.

Turkey NATO

GODTAR IKKE: President i Tyrkia Recep Tayyip Erdoğan godtar ikke unnskyldningen fra Nato etter øvelsen i Stavanger.

Foto: AP

Tyrkia reagerte skarpt på at landets president og statens grunnlegger ble framstilt som fiender da Nato øvde i Norge.

Både Norge og Nato har beklaget hendelsen, men det er altså ikke president Recep Tayyip Erdogan fornøyd med, melder den tyrkiske avisen Hürriyet. Han mener at feilen ikke er tilfeldig.

– Vi har sett den respektløse oppførselen på Nato-øvelsen. Det er noen feil som kun blir begått av nedrige folk, og ikke tosker, sier Erdogan.

– Vi blir utsatt for angrep både innad i landet og fra utlandet. Vi vet at disse angrepene ikke er rettet mot meg og partiet mitt, men mot nasjonen vår og folket vårt, sier Erdogan.

– Vrangforestillinger i Nato

Den tyrkiske presidenten sier at de tolker episoden under øvelsen som et uttrykk for "vrangforestillinger av Tyrkia innad i Nato", og mener de har registrert at slike holdninger har eksistert en stund i forsvarsalliansen.

Erdogan mener at vrangforestillingene av Tyrkia har økt blant fremtredende Nato-land etter at det tidligere i år ble kjent at Tyrkia kjøper S-400, et avansert luftvernrakettsystem, fra Russland.

Nato vil foreløpig ikke kommentere Erdoğans uttalelse om at han ikke godtar deres unnskyldning.

Tips oss om du har informasjon om denne saken

TURKEY-NATO-POLITICS-DEMO

MOT Nato: Demonstrasjoner mot Nato i Tyrkias hovedstad, Ankara, i går.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Straffbart å fornærme Atatürk

Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra Nato-øvelsen som nylig ble avsluttet, fordi navnene på landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, stod på en «tavle» som «fiender» under Nato-øvelsen.

Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923. Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla»..

Å fornærme landsfader Atatürk, er straffbart i Tyrkia, skriver korrespondent Sidsel Wold.

TURKEY-POLITICS

LANDSFADER: Den tyrkiske statsministeren, Ahmet Davutoglu, snakker foret et portrett av landsfaderen, Mustafa Kemal Atatürk.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Øvelsesmeldingen på det lukkede øvingsnettverket, som det ble reagert på fra tyrkisk side, var skrevet av en enkeltperson og reflekterer på ingen måte norsk syn, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en uttalelse.

– Tyrkia er en viktig alliert i Nato, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, tilføyer han.

Heller ikke forsvarsdepartementet har i dag ytterligere kommentarer til Erdogans uttalelser og viser til beklagelsen de kom med i går. Departementet gjør nå undersøkelser av saken og vil deretter vurdere reaksjoner.

Forsvarsminister Bakke-Jensen på talerstolen

BEKLAGET: Forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, beklaget overfor tyrkiske myndigheter, men de godtar ikke unnskyldningen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Enkeltpersons handlinger

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, kom også med en uforbeholden beklagelse på vegne av alliansen på fredag.
– Jeg beklager fornærmelsen. Hendelsene var et resultat av en enkeltpersons handlinger og gjenspeiler ikke holdningene i Nato. Enkeltpersonen dette gjelder, ble umiddelbart fjernet fra øvelsen av Joint Warfare Centre, og en gransking er på gang, framholder Stoltenberg.

Han sa at det var snakk om en sivil kontraktør hyret inn av Norge, og ikke en NATO-ansatt.

Stoltenberg understreket også at Tyrkia er en verdsatt NATO-alliert, som gir viktige bidrag til å trygge alliansens medlemsland og at det er opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner.

– Uklart hva Tyrkia vil kreve

Tyrkia-ekspert, Einar Wiggen, ved Universitetet i Oslo sier at Nato må forberede seg på å bukke og skrape litt mer før Erdogan blir fornøyd.

– Vi bør aldri undervurdere Erdogans vilje og evne til å bruke saker som dette taktisk. Han kan utnytte dette til egen vinning, men det gjenstår å se hva han til sjuende og sist forlanger, sier Wiggen til NTB.

Han beskriver handlingen under NATO-øvelsen som «usedvanlig dum».

- Dette oppleves naturlig nok grovt fornærmende. Tyrkia er fra før usikre på om NATO virkelig mener alvor med artikkel 5 i deres tilfelle, altså forsikringen om å komme landet til unnsetning ved et angrep. Tyrkia føler seg lite forstått og ivaretatt av sine allierte, og dette underbygger denne oppfatningen, sier Wiggen.

- Tyrkerne er vant til langt strengere straffer for fornærmelser enn jeg kan se for meg at denne personen har fått, tilføyer han.

Tyrkia ble med i Nato i 1952 og er et viktig medlem av alliansen. Men spenningen har økt de siste månedene på grunn av landets knallharde aksjoner i kjølvannet av det mislykkede kuppet i fjor sommer og landets stadig tettere forhold til Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt