Hopp til innhold

– Kan ikke huske noe liknende i Natos historie

– Dette er en svært underlig sak. Jeg kan ikke huske at noe liknende har skjedd innen Nato tidligere, sier forsker og Tyrkia-ekspert Lars Haugom.

TURKEY-NATO-POLITICS-DEMO

VIL UT AV Nato: Partiet Vatan samler seg bak slagordet "La oss forlate Nato som er Atatürks fiende". Vatan består av venstreradikale, nasjonalister og kemalister. Men få tror at Tyrkia virkelig vil forlate forsvarsalliansen.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

ISTANBUL (NRK) Hvordan kunne dette skje? Og hvorfor?

Teoriene om hvorfor Tyrkias grunnlegger og dagens president ble fremstilt som en del av fiendebildet under en Nato-øvelse i Norge, florerer i Tyrkia.

Lars Haugom

HVORFOR? Forsker og Tyrkia-ekspert Lars Haugom synes det er vanskelig å forstå hvorfor noen i Nato ville fornærme Tyrkia på denne måten.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Det er veldig vanskelig å tenke seg hva motivasjonen skulle være for å fremstille både Erdogan og landsfader Atatürk som en fiende.

Det sier Lars Haugom, forsker ved Institutt for forsvarsstudier med Tyrkia som spesialfelt.

Haugom kjenner ikke detaljene bak hendelsen, men mener det er vesentlig å se på hvem som tjener på saken.

At noen i Nato stiller Tyrkia i et negativt lys passer veldig godt inn i Erdogans retorikk akkurat nå, fordi presidenten har blikket rettet mot presidentvalget i 2019.

– Erdogan kan fortsette å bruke argumentet om at Vesten ikke lenger er Tyrkias venn. Dette mønsteret så vi også i Tyrkias forhold til Tyskland og Nederland i vår.

Da drev Erdogan valgkamp før folkeavstemningen.

Rundt halvparten av tyrkerne støtter president Erdogan, mens resten misliker hans politikk. Erdogans tilhengere er religiøse og konservative, mens hans kritikere er de sekulære og de mest nasjonalistiske Atatürk-tilhengerne.

– Med Nato-saken kan president Erdogan få støtte han trenger også fra den nasjonalistiske siden, sier Haugom.

Turkey Ataturk

NASJONENS FAR: Flagg og portretter av landsfader Mustafa Kemal Atatürk er å se overalt i Tyrkia. Den som fornærmer Atatürk kan risikere å bli satt i fengsel.

Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Advarsel?

Flere tyrkere NRK har snakket med mener Nato indirekte ville advare Erdogan mot å knytte seg for tett opp til russerne. I september signerte Tyrkia en avtale om å kjøpe rakettsystemet S-400 fra Russland. Men forsvars-forsker Haugom tror ikke at noen i Nato vil sende advarsler på denne måten.

– Nei, det har jeg vanskelig for å tro.

ENERGY-SUMMIT/RUSSIA

VENNER: Tyrkia kjøpte et rakettsystem fra Russland i september. Vil noen i Nato advare Erdogan mot å knytte seg for tett til president Putin?

Foto: SPUTNIK / Reuters

Tyrkia ut av Nato?

Skepsisen mot Nato har økt de siste årene, og etter hendelsen i Norge mener flere at landet bør trekker seg fra forsvarsalliansen.

I dag skriver Hurriyet Daily News at Tyrkia har inngått en avtale om salg av «et usynlig stoff » som ikke kan fanges opp av radarer, til Nato.

Ingenting tyder på at Tyrkia er på vei at av forsvarsalliansen nå.

– Jeg tror ikke Tyrkia vil trekke seg ut. Men jeg tror vi kommer til å se at Tyrkia kommer til å bli et mer utfordrende medlem for Nato.

Og ingenting tyder på at Erdogan vil godta den beklagelsen som er gitt fra Natos eller Norges side.

– Han har krevd å få utlevert de ansvarlige til Tyrkia. Kan hende vil han også be om å få utlevert offiserene som har fått asyl i Norge, mener Lars Haugom.

I dag sier regjeringstalsmann Bekir Bozdağ at Nato må sette i gang en grundig etterforskning av hvem som egentlig stod bak skandalen, melder Hurriyet.

SISTE NYTT

Siste nytt