Med mottoet «stand by your man»

Ann Romney, Callista Gingrich og Karen Santorum. Kvinnene som bokstavelig talt står bak de republikanske presidentkandidatene. Men det er klare grenser for hva de kan tillate seg.

Wenke Eriksen, valg i USA

Navnene deres står aldri på noen stemmeseddel. Men den som er gift med en amerikansk politiker, har en viktig funksjon i en valgkamp. Og aldri mer enn når det er selve presidentembetet som står på spill. De spiller en sentral rolle i kappløpet mot Det hvite hus.

De kastes inn i rampelyset enten de vil eller ei, må tåle at privatlivet blir offentlig eiendom og må bite seg i tunga når ektefellen angripes av sine motstandere. Men holder de rett kurs kan de være et stort pluss i valgkampen, «et hemmelig våpen».

God familiefar, god moral

Oppdraget de har fått er å få fram kandidatens mykere sider og fortelle hvor god og solid ektemann og familiefar han er. (Det er jo bare mannlige kandidater nå.)

I USA - og særlig blant republikanerne - er «familieverdier» et viktig kodeord.

En kvinne som nyhetsbyrået Reuters intervjuet før nominasjonsmøtene i Iowa sa det slik:

– Jeg vil vite hvordan en mann behandler sin kone og familie. Det forteller mye om hvordan han er og hvordan han vil lede landet.

Det handler altså om karakterstyrke og moral. Og uansett partitilknytning kan man vanskelig seg for seg en ugift mann eller kvinne i Det hvite hus. Et vellykket ekteskap er i amerikanske velgeres øyne ett av tegnene på et vellykket liv.

I gode og onde dager

Ann Romney er den mest drevne av de republikanske kandidatkonene, men så var hun også svært aktiv under mannen Mitts forrige presidentvalgkamp i 2008. «Aldri mer», sa hun da.

Ann og Mitt Romney

Flagg og familiemoral står sterkt i Det republikanske partiet.

Foto: Elise Amendola / Ap

Nå opptrer hun på egenhånd på valgmøter «for å overbevise dere om at Mitt er den eneste som kan få dette landet på rett kjøl igjen».

Den nokså stive og striglete Romney får god drahjelp av sin mer folkelige og åpenhjertige make gjennom mer enn 40 år. Særlig når hun forteller om hans omsorg for henne under sykdomsperioder med multippel sklerose og brystkreft. Da får hun tårene til å renne hos tilhørerne.

– Da jeg var utmattet av MS og følte meg helt unyttig, spurte han om jeg virkelig trodde at det spilte noen rolle om jeg orket å lage middag. Da får vi heller spise toast og frokostblanding! sa han.

Ann Romney beskriver mannen sin som en man kan stole på i en krise. Og ifølge henne drives faren til fem og bestefaren til 16 av - nettopp - sterke familieverdier.

Callista and I

Familieverdier er ikke akkurat det første som forbindes med tidligere speaker i Representantenes hus Newt Gingrich og hans tredje kone Callista. De hadde jo et forhold i seks år mens han fremdeles var gift med sin andre kone.

Nå er Newt og Callista uatskillelige. I valgkampen og i forretningslivet. På godt og på vondt.

Han innleder stadig setninger med «Callista og jeg». Hun figurer overalt på nettstedet hans, blant annet med en egen spalte på forsiden. Når ekteparet Gingrich stiger av valgkampbussen for å møte velgerne, overstråler hennes platinablond hårmanke hans sølvgrå.

Callista Gingrich

Den ulastelige hårsveisen til Callista Gingrich er blitt en slager.

Foto: Andrew Burton / Afp

Det sies at han insisterer på å ha henne med i alt som angår valgkampen, at de nærmest stiller til valg som et par i langt større grad enn det som er vanlig.

Men da Newt Gingrich i fjor sommer lot valgkamp være valgkamp og dro på et to uker langt cruise i Egeerhavet med Callista, ble det for mye. Hans nærmeste medarbeidere sa opp, det var sådd tvil om han virkelig mente alvor med kandidaturet sitt.

Og historien om hennes dyre smykker og den rentefrie kontoen på en halv million dollar de hadde hos Tiffany's er heller ikke glemt.

Klare grenser

Rick Santorum har med seg kona og alle de seks barna når han skal på valgkampturne. Kona Karen har inntatt den tradisjonelle plassen bak kandidaten på podiet.

Hun er både sykepleier, advokat og en bestselgende forfatter med en bok om hvor viktig gode manerer er for et barns moralske utvikling. Men bedyrer at det aller viktigste er å være hjemmeværende mor. I tråd med mannens valgkampmotto «Faith, Family and Freedom» - tro, familie og frihet.

Mens Ron Pauls kone Carol har måttet vise seg litt oftere på valgmøter i det siste. En «manglende» ektefelle fører bare til spekulasjoner om hvorfor hun uteblir.

Og Rick Perrys kone Anita fikk lære at det ikke lønner seg å plumpe ut med alt man har på hjertet.

Slik hun gjorde da hun med klaget over at alle - både mediene og egne partifeller - «brutaliserte» henne og mannen med angrep på grunn av deres evangeliske tro.

Uheldigvis for Texas-guvernøren var det dét som skapte overskrifter de neste dagene og ikke hans forsøk på å markere seg med sin økonomiske politikk.

To for én

I forrige presidentvalgkamp var det de demokratiske kandidatektefellene som skapte de størst kontroversene:

En sint Bill Clinton som viftet advarende med pekefingeren for å forsvare kona Hillary under primærvalgene og en Michelle Obama som sjokkerte mange da hun erklærte at det var første gang som voksen at hun var stolt av landet sitt. Hun framsto som en sint, svart kvinne, noe som førte til en lynrask gjenskaping av hennes «image».

Hendene til Rick og Anita Perry

Det er viktig å vise nærhet. Her er det hendene til Rick og Anita Perry som viser samholdet.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Bill Clinton trodde forøvrig at han kom med et uimotståelig tilbud da han selv stilte som presidentkandidat i 1992. «Kjøp én og få en gratis», var oppfordringen til velgerne. Det var Hillary de skulle få med på kjøpet.

Men det skapte rabalder. Amerikanerne ville ikke ha en ikke-valgt «medpresident» i Det hvite hus.

Rollen til USAs førstedame er noe helt annet enn den til den formelt valgte visepresidenten. Selv om alle selvsagt vet at den som deler seng med verdens mektigste mann får litt å si, hun óg.

SISTE NYTT

Siste nytt