Hopp til innhold

Her er drømmesamfunnet til republikanerne

Texas går så det griner mens andre deler av USA er i økonomisk krise. Folk strømmer til delstaten der det stadig finnes jobb til den som vil stå på. Erkerepublikanske Texas kan være USAs framtid.

Texas

I The Lone Star state er det mange som trives bedre enn der de kommer fra.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Tove Bjørgaas Houston

– Jeg hadde aldri klart dette i California eller New York, sier Sachin Chowdry.

Inderen kom til Houston fra New Dehli for ti år siden med kone, to barn og en slant sparepenger. I dag eier han seks lunsjbarer og har bygget drømmehuset.

Datteren studerer ved et av Texas mest prestisjetunge universiteter, og framtida for familien ser lys ut. Men den har ikke alltid vært slik. Knallhardt arbeid sju dager i uka har ført Chowdry dit han er nå.

Et samfunn med lave levekostnader og enkle prosedyrer for den som vil starte for seg selv har hjulpet til.

Sachin Chowdry har ikke tid til å følge med på Republikanernes valgkamp. Men han hadde egnet seg godt som case i valgkampreklamen til en av politikerne som nå kjemper om å utfordre President Obama.

Video 8738e8dd-6576-4d9f-94f7-30b9ff2d9184.jpg

Video: Sachin Chowdry og datteren Nivriti driver flere lunsjbarer i Houston.

De vil alle ha et USA med lavere skatter, mindre statlig styring og best mulige vilkår for entreprenører som Chowdry. De vil ha Texas på føderalt nivå.

Et rått samfunn

Siden 1980-tallet har Texas utviklet seg til å bli en av USAs mest republikanske.

Her er ikke inntektsskatt og ingen plagsom plan- og bygningsetat. I stedet har Texas serviceinstitusjoner som hjelper den som vil starte for seg selv.
Men USAs nest mest folkerike delstat har også en skyggeside.

Her er minimale velferdstilbud og flere barn uten helseforsikring enn i noen annen amerikansk delstat (24 prosent). Den rike oljedelstaten kommer på 40. plass i USA i en rangering av hvilke delstater som er de mest helsefremmende å bo i. Det til tross for at verdens største sykehus, Texas Medical Center, ligger i Houston.

– Dette er et rått samfunn, sier Richard Sanborn, leder organisasjonen Children at Risk.

– Det er flere fattige barn i rike Texas enn de fleste andre steder i USA. 26 prosent av barna her lever nå under den føderale fattigdomsgrensen, og situasjonen for disse blir stadig dystrere, sier han.

Likevel strømmer folk til Texas. Hele 4,3 millioner mennesker har flyttet hit de siste 10 årene. Oljerikdommen er selvsagt en årsak til dette. Men det er ikke bare den som har ført til at arbeidsledigheten i Texas er lavere enn de fleste andre steder i USA.

Fire av de fem storbyområdene i landet med sterkest sysselsettingsvekst ligger i Texas, ifølge en undersøkelse fra The Milken Institute.

Heller jobb enn trygghet

– Amerikanere flest vil først og fremst ha muligheten til å skape en bedre framtid for seg selv og sine barn, og det er fortsatt mulig i Texas, mener forfatter og forsker Joel Kotkin.

Han er vokst opp i New York, bosatt i California, og har stemt demokratisk det meste av livet. Men det er det republikanske Texas han har vært mest opptatt av de siste årene.

– USAs framtid ligger der. Befolkningen øker raskere enn i noen annen delstat. I 2050 vil Texas ha 38 millioner innbyggere, mot 25 mill i 2011, og langt større betydning enn i dag, mener Kotkin. I boka «The Next Hundred Million», tegner han et framtidsbilde av et USA i 2050.

Den store og innvandringsbølgen fra Latin Amerika og Asia vil få USAs befolkning til å øke med nesten 100 millioner fra 2000 til 2050. Disse menneskene vil flytte dit det fortsatt er plass og framtidsmuligheter mener Kotkin.

Han kaller dem USA må satse på framover «den dynamiske middelklassen».

– Disse har tilpasningsevne og arbeidsvilje. De vil heller ha jobb og overkommelige boligpriser enn betalt helseforsikring, forklarer Kotkin. Han mener USAs konkurransefortrinn fram mot 2050 vil være at landet fortsatt har en voksende ung og arbeidsvillig befolkning. Europeiske land sliter allerede med eldrebølger. Til USA flytter stadig de som vil opp og fram.

Krise i California

Leiligheter i Houston

Leilighetskompleksene spretter opp i Houston. Her kan en bygge hva en vil hvor en vil.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

California var lenge stedet nyankomne i USA drømte om. Men nå er USA største delstat i dyp krise. Arbeidsledigheten er høy, og mange er rammet av boligkrisa.

– Delstatsmyndighetene mister store skatteinntekter, og har ikke lenger råd til å drive velferdsprogrammer, skoler og universiteter på samme måte som før. I tillegg California et gjennomregulert samfunn, der blant annet klimapolitikk har ødelagt for den økonomiske veksten, mener Joel Kotkin.

I Texas derimot er slagordet: Minst mulig stat. Guvernør Rick Perry har kuttet enda mer i administrasjonen enn hans forgjenger George W. Bush gjorde.

Politikerne I delstatsforsamligen møtes bare hvert annet år for å diskutere de mest presserende sakene.

Bygg hva du vil

Det er sju år siden sist jeg var på et skikkelig besøk i Houston. Det har skjedd en rivende utvikling i USAs fjerde største by siden den gang.

De siste ti årene har befolkningen bare i denne byen økt med flere hundre tusen mennesker. Nye nabolag har dukket opp der det før var ingenting. Gamle nabolag er blitt kraftig forandret.

Arkitekt Tim Cisneros

Arkitekt Tim Cisneros har nok å tegne. Mangelen på strenge reguleringsplaner gjør Houston til en spennende by, mener han.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

På sitt lille arkitektkontor i Houston sitter Tim Cisneros og tegner kjøpesentre og leilighetsbygg. Han kan skrive under på at Texas byr på noen av de beste økonomiske mulighetene I USA akkurat nå.

– Til meg kommer småentreprenører som vil bygge rimelige kjøpesentre og boligprosjekter. Planen deres er ofte å tjene raske penger ved å selge i løpet av få måneder.

Det kan være tøft å lykkes, men sjansen er større her enn de fleste andre steder i USA Cisneros vet at en mange av dem han jobber med er ulovlig i USA.

– Mange opererer med kontanter fordi de ikke kan åpne bankkonto, forteller han.

Hyperkonkurranse

Sachin Chowdrys far i India måtte selge huset sitt for at sønnen skulle kunne bli franchisetaker fastfoodkjeden Quiznos. Det var tøft for familien, men i dag Chowdry betalt sine foreldre tilbake med renter.

Han har investert 10 millioner kroner i restaurantkjeden, og et billig, lite hus han kjøpte for ti år siden har hjulpet ham til å avansere i boligmarkedet. De lave prisene i Texas gjør at familien i dag har mer enn nok å rutte med.

– Den helt frie konkurransen gjør at det er billig å spise på restaurant, billig å handle mat. Det eneste som er dyrt er helseforsikring, sukker Chowdry som betaler 6000 kroner I månedene for at familien skal være sikret dersom noe skulle skje.

Martin Sanchez

Martin Sanchez trives langt bedre i Texas enn i Mexico der han er fra.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Noen kvartaler fra lunsjbaren til Chowdry unna selger Martin Sanchez blomster.

Han kom hit fra Mexico som for noen år siden og er også godt fornøyd med å bo i Texas.

– Joda, her er det lett å få jobb. De fleste finner arbeid nå, sier han på spansk og får et bekreftende nikk fra en kollega fra Nicaragua som står ved siden av.

– Obama har misforstått

President Obamas visjon for USA å bygge ut velferdsstaten og gjøre inntektsforskjellene mindre. Han ønsker å gå motsatt vei av det Texas har gjort.
Men det er mange amerikanske velgere svært skeptiske til.

Skal Obama bli gjenvalgt, må han først og fremst få fart på sysselsettingen igjen, for mange amerikanere har mistet troen på at han kan skape nye arbeidsplasser. Joel Kotkin er skuffet over presidenten.

– Obama har vært en katastrofe i Det hvite hus. Han forstår ikke hva som skaper økonomisk vekst. Det nytter ikke å satse milliarder på grønn teknologi når folk ikke vil ha det, eller å tvinge et offentlig helsetilbud ned i halsen på innbyggerne sine, sier Kotkin.

Mange i Texas er enige med ham. De frykter Obama, men har et nesten religiøst forhold til det frie markedet sitt.

SISTE NYTT

Siste nytt