Rick Perry (61)

Texas-guvernør Rick Perrys sjanser til å bli USAs neste president kan møte motbør fordi det er så kort tid siden en annen Texas-guvernør forlot Det hvite hus.

Rick Perry

Mens USA som helhet opplevde økonomisk nedgang, var situasjonen god i Rick Perry-land, Texas.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

OBS: 19. januar trakk Rick Perry seg fra Republikanernes nominasjonsvalg. Han hadde da falt som en sten på målingene og fikk elendige resultater i partiets to første nominasjonsvalg. Foran primærvalget i South Carolina valgte Perry derfor å gi sin støtte til Newt Gingrich.

Perry er den lengstjenende guvernøren i Texas - ja, i hele USA - etter at han tok over etter president George W. Bush i 2000 og har klart å bli gjenvalgt tre ganger.

Perry skryter av å aldri ha tapt et valg, og er ubeseiret siden han for første gang prøvde å bli valgt til delstatskongressen i Texas - den gang som medlem av Demokratene. Nå har han øynene festet på Det hvite hus, som republikaner.

Han er populær hos de sosialt konservative og i Tea Party-bevegelsen, og ble umiddelbart en kandidat i toppsjiktet da han annonserte at han stilte i nominasjonskampen. Den politiske plattformen hans er en blanding av å inspirere til økonomisk vekst - blant annet har han skapt rekordmange jobber i løpet av sin tjenesteperiode i Texas - og et ønske om å bevare tradisjonelle familieverdier.

Perry kan vise til å ha skapt arbeidsplasser, senket skatter og kuttet i delstatens pengebruk. Dette gjør ham til en ideell kandidat for skattekonservative og forretningslivet. Hans syn på mange sosiale saker, som abort og homofile ekteskap, gjør ham tiltalende for mange sosialt konservative.

På slutten av 1980-tallet støttet Perry, som nå er konservativ, Al Gores korte og lite suksessfulle forsøk på å bli president.

Byttet til Republikanerne

Selv om han var viseguvernør for Bush da den senere presidenten var Texas-guvernør, er det ikke noe godt forhold mellom Perry og Bush-familien. Perrys popularitet hos den etablerte makteliten i partiet er derfor noe usikker. Tidspunktet kan også være uheldig for Perry, i og med at det bare er noen få år siden en annen Texas-guvernør satt åtte år i Det hvite hus.

Perry ble født i Paint Creek, Texas. Etter endt utdannelse tjenestegjorde han i luftforsvaret som pilot. Etter endt militærtjeneste reiste han hjem og hjalp foreldrene med familiegården. Han giftet seg med sin barndomskjæreste, Anita Thigpen, som han har to barn sammen med.

Som demokrat tjente Perry i tre perioder i delstatskongressen i Texas. Han byttet side til Republikanerne sent i sin siste periode som Texas-lovgiver og stilte til valg som jordbrukskommissær. I to perioder hadde han denne delstatsomfattende stillingen før han forsøkte å bli viseguvernør - et valg han også vant.

Perry ble guvernør i 2000, da Bush slo Gore i presidentvalget. Siden har han blitt gjenvalgt tre ganger, i 2002, 2006 og 2010.

I 2009, i Tea Party-bevegelsens begynnelse, skapte Perry overskrifter da han hintet om at Texas kanskje kunne løsrive seg fra USA. Han var raskt ute for å slukke brannen, og hevdet at det han sa ble misforstått.

Dette mener Rick Perry:

Økonomi: Den økonomiske situasjonen som Texas var i under Perrys ledelse i den siste resesjonen, er Perrys hjørnesten i kampen om å vinne Republikanernes nominasjon. På sin hjemmeside lover han flere jobber, skattekutt og kutt i den offentlige pengebruken.

Helse: Perry ønsker Demokratenes helsereform omgjort. På hjemmesiden til Perry beskrives helsereformen, som president Barack Obama og Demokratene kjempet gjennom, som «en generasjons største inngrep mot den personlige friheten».

Utenriks: Perry, som er en veteran fra luftforsvaret, har slengt med leppa mot president Obamas manglende militærtjeneste. På et velgermøte i delstaten Iowa sa Perry at han trodde USAs soldater ville respektere ham selv mer enn president Obama som landets øverstkommanderende.

Innvandring: Som en lengetjenende guvernør i en stor delstat med grense mot Mexico, støtter Perry strengere grensekontroll for å bekjempe den økende volden på grensen mellom USA og nabolandet i sør.

Homofile ekteskap: Like før han annonserte sitt kandidatur som Republikanernes presidentkandidat, sa Perry at han støttet et grunnlovstillegg som definerer ekteskap som mellom mann og kvinne.

Abort: Perry, som sosialt konservativ, er abortmotstander.

SISTE NYTT

Siste nytt