Hopp til innhold

Ron Paul (76)

Kongressmedlem Ron Paul fra Texas håper at alle gode ting er tre når han nå igjen forsøker å nå Det hvite hus.

Ron Paul

Med sine 76 år er Ron Paul den eldste kandidaten til å vinne Republikanernes nominasjon som USAs neste president.

Foto: SCOTT EELLS / Afp

I løpet av sine 20 år i Kongressen i Washington har Paul etablert seg som en av de største og tydeligste kritikerne av USAs utenriks- og monetære politikk. Han er godt kjent for sine libertarianske holdninger i politiske og sosiale saker.

Paul er kalt Tea Party-bevegelsens intellektuelle far, og selv om hans nominasjonskamp i 2008 ikke endte med så mange delegater, viste Paul seg som en imponerende pengeinnsamler.

De fleste i Tea Party-bevegelsen sier seg nå helt eller delvis enig med Pauls skatteøkonomiske politikk, men det er usikkert hvor langt denne støtten strekker seg inn i en eventuell presidentvalgkamp.

Mange Tea Party-konservative er ikke enig med Pauls holdning om å kutte i USAs militære involveringer rundt om i verden, mens noen av hans tilhengere har lite til overs for den konservative Tea Party-bevegelsen.

En av Pauls fanesaker er hans ønske om minimal statlig innblanding. På sin hjemmeside skryter Paul av at han aldri har stemt for lovforslag i Representantenes hus hvis de ikke er uttalt autorisert av den amerikanske grunnloven.

Tjener med sin sønn i Kongressen

Texasrepresentanten stilte som Libertarianernes presidentkandidat i 1988, og i 2008 forsøkte han å vinne Republikanernes nominasjon. Da han stilte som Libertarianernes presidentkandidat i 1988, var det etter at han forlot Republikanerne fordi han var uenig med hvordan president Ronald Reagan håndterte budsjettet. I presidentvalget - mot Demokratenes Michael Dukakis og visepresident George H.W. Bush, som ble valgt til president - fikk Paul 0,47 prosent av stemmene (431.750 stemmer) nasjonalt.

Da Paul stilte i valget for fire år siden, var han den siste av republikanerne som ga opp kampen mot John McCain, som vant partiets nominasjon.

På 1960-tallet var Paul ferdigutdannet fra Duke Medical School. Deretter ble han innrullert som kirurg i luftforsvaret. På slutten av samme tiår flyttet Paul og hans kone til Texas, der han startet en obstetrikk- og gynekologiklinikk. Paret har fem barn og 18 barnebarn.

Randal Paul, et av Pauls barn, ble i november 2010 valgt inn i Kongressen som senator fra Kentucky, og tjener nå i Washington sammen med sin far. Både far og sønn er populære i den konservative Tea Party-bevegelsen.

Paul har sagt at han ikke vil søke gjenvalg til Representantenes hus, slik at han fullt ut kan konsentrere seg om å vinne Republikanernes presidentnominasjon.

Dette mener Ron Paul:

Økonomi: Paul har lenge kritisert USAs skatte- og pengepolitikk. Spesielt har han kritisert Sentralbanken, som han ønsker å legge ned. Han har nylig stemt mot to lovforslag om å øke USAs gjeldstak. Paul ønsker at USAs skal returnere til gullstandarden, han ønsker en grundig gjennomgang av Sentralbankens regnskaper og han ønsker en skikkelig kontroll av alt gull USA har i Fort Knox.

Helse: Paul ønsker å omgjøre Demokratenes helsereform, og stemte for dette i januar 2011.

Utenriks: I mange år har Paul gjentatte ganger kritisert USAs militære operasjoner i Irak og Afghanistan, og han er generelt en kritiker av en ekspansiv utenrikspolitikk. Paul har nylig stemt for tre lovforslag for å kneble USAs involvering i Libya. I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 kranglet Paul og tidligere senator Rick Santorum om USAs Iran-politikk, og Paul hevdet at trusselen fra Iran er overdrevet.

Innvandring: I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 la Paul frem sitt syn på innvandring. Han sa at han er motstander av at arbeidsgivere må dokumentere de ansattes innvandringsstatus, og han er motstander av amnesti for papirløse innvandrere som allerede er i landet. Han er tilhenger av å øke overvåkingen av USAs grenser. I desember 2010 stemte Paul mot en lov som ville gitt enkelte studenter som kom til USA ulovlig, en mulighet til å få bo landet dersom de gikk på skole eller tjente i militæret.

Homofile ekteskap: Paul tror på en tradisjonell oppfatning av ekteskapet - at det skal være mellom mann og kvinne. Men han mener også at staten ikke skal blande seg inn i hvem som kan gifte seg. «Jeg ønsker ikke en stat med et ekteskapspoliti», sa Paul i en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011. «Jeg ønsker at delstatene skal håndtere dette hvis de trenger det.»

Abort: Paul, som skryter av at han forløste 4000 babyer da han praktiserte medisin på klinikken sin i Texas, er en iherdig abortmotstander. På sin hjemmeside skriver han: «Da jeg utdannet meg innen medisin, ble jeg overbevist om at livet begynner i samme øyeblikk som unnfangelsen. Jeg har aldri utført en abort, og jeg har aldri opplevd at abort er nødvendig for å redde en mors liv. I stedet kunne jeg med hell hjelpe kvinner som slet med graviditeten å finne andre løsninger, som for eksempel adopsjon.» Paul har skrevet under på kandidatenes antiabort-lovnad, og han kan vise til å ha stemt som en abortmotstander i Kongressen.

SISTE NYTT

Siste nytt