Mitt Romney (65)

Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney lyktes i sitt andre forsøk med å vinne Republikanernes presidentnominasjon.

Mitt Romney

Mitt Romney er god for flere hundre millioner dollar.

Foto: Jim Cole / Ap

Nye jobber og USAs økonomi vil trolig være temaene i presidentkampen i 2012. Romney, som er sønn av tidligere Michigan-guvernør og presidentkandidat George Romney, håper at hans bakgrunn som suksessfull forretningsmann og tidligere Massachusetts-guvernør gjør ham selv til den best kvalifiserte til å få liv i amerikansk økonomi.

Dette er andre gang Romney forsøker å bli Republikanernes presidentkandidat. Siden forrige nominasjonskamp, som han tapte for senator John McCain fra delstaten Arizona, har Romney bygget opp støtte fra konservative grupper som da var skeptiske til ham.

Romney står overfor samme konservative skepsis som sist. Siden han var guvernør har Romney gått stadig lenger mot høyre, men hans varme støtte til en Massachusetts-helsereform ganske lik den president Barack Obama kjempet for nasjonalt noen år senere, gir ham problemer. Hans moderate syn på homofiles rettigheter og abort er også grunner til bekymring blant sosialt konservative.

Verdt flere hundre millioner dollar

Romney, som er mormoner, gikk ut fra Brigham Young University i 1971 før han tok to universitetsgrader fra Harvard Law School og Harvard Business School. Han var med på å grunnlegge Bain Capital, et investeringsselskap som kjøpte og solgte selskaper etter å ha gjort dem lønnsomme.

Han var også med på å organisere Salt Lake City-OL i 2002.

Romney er rik. Han og hans kones formue er anslått til et sted mellom 190 og 250 millioner dollar, ifølge dokumenter som er frigitt av staben hans. Romney selv anslo formuen til rundt 264 millioner dollar da han rapporterte tallene inn til den føderale valgkommisjonen.

Ekteparet Romney, som giftet seg i 1969, har fem barn og 16 barnebarn.

Dette mener Mitt Romney:

Økonomi: I valgkampen snakker Romney ofte om sin erfaring fra både privat og offentlig sektor. Romney har også uttrykt støtte til en «kutt, sett korken på og balanser»-tilnærming til USAs massive underskudd - en holdning han har felles med blant annet flere i Tea Party-bevegelsen.

Helse: Romney ønsker at helsereformen til president Obama skal bli omgjort. Den tidligere Massachusetts-guvernøren har sagt at dersom han blir valgt, vil han den første dagen i Det hvite hus la alle de 50 delstatene selv få bestemme om de vil fortsette med Demokratenes helsereform. Da han var guvernør satte Romney selv sin underskrift på en lov om helsereform, som har blitt sammenlignet med den Demokratene fikk gjennom i Kongressen. Romney forsvarer Massachusetts-loven og mener at den føderale loven er en statlig inngripen, mens Massachusetts-loven reflekterer delstatens suverenitet til å lage en plan som er god for dens innbyggere.

Utenriks: Romney har vært kritisk til president Obamas utenrikspolitikk. «I stedet for å unnskylde for USA i utlandet», har Romney sagt at han «vil gjøre USA sterkt», ifølge hjemmesiden hans.

Innvandring: I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 uttrykte Romney støtte til å utstede såkalte «green card» til høyt utdannede arbeidere for å møte behovene til amerikanske arbeidsgivere. Han sa også at USAs grenser må bli sikrere og at staten må slå ned på arbeidsgivere som ansetter papirløse arbeidere.

Homofile ekteskap: I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 sa Romney at han støttet en landsomfattende definisjon av ekteskap. «Jeg mener at vi bør ha et føderalt grunnlovstillegg som definerer ekteskap som et forhold mellom mann og kvinne», sa Romney, «fordi jeg mener at det ideelle stedet å oppdra barn, er med en mamma og en pappa».

Abort: En talsmann for Romney har beskrevet ham som veldig «pro life», altså abortmotstander. Men i juni 2011 nektet Romney og skrive under på en antiabort-lovnad. Dokumentet har «noen potensielt uforutsette konsekvenser og han føler ikke at han med god samvittighet kan skrive under», fortalte en av Romneys medarbeidere til CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt