Newt Gingrich (68)

Tidligere speaker, politisk rådgiver og forfatter Newt Gingrich er en politisk slugger som har ledet Republikanerne i Kongressen.

Newt Gingrich

Newt Gingrich ledet Representantenes hus da det ville stille president Bill Clinton for riksrett.

Foto: MATTHEW CAVANAUGH / Afp

Som kongressmedlem fra Georgia og speaker (leder) i Representantenes hus, var Gingrich alfahann da Republikanerne tok kontrollen over, dominerte og styrte Kongressen for første gang på fire tiår i 1994.

Driftige Gingrich er synlig i mediene med taler, bøker og politiske uttalelser, og han blir ansett som en av Republikanernes mest kreative tenkere. Han er også godt likt i Tea Party-bevegelsen.

Forsøket på å nå Det hvite hus er et politisk comeback for Gingrich.

Han er best kjent for «Contract With America» i 1994, en mal for forandringer som Republikanerne lovet å gjennomføre dersom de vant flertallet i Kongressen. Da dette skjedde endte Georgia-representanten Gingrich som leder i Representantenes hus.

Kranglet med president Clinton

Som sjef i «Huset» ledet Gingrich an kampen mot president Bill Clinton. I kranglene med president Clinton ble Gingrich ansvarlig for at staten to ganger måtte stenge og legge ned arbeidet. Det var også hans Representantenes hus som ønsket president Clinton stilt for riksrett for å ha løyet om det utenomekteskapelige forholdet med Monica Lewinsky.

I 1998-valget mistet Republikanerne mange seter i Representantenes hus, og Gingrich gikk av som speaker året etter.

I Washington er Gingrich en av Tea Party-bevegelsens mest kjente, og mest splittende, personer.

Gingrich har blant annet tilstått at han har hatt et utenomekteskapelig forhold med Callista Bisek, den gang medlem av staben hans - nå hans kone. Forholdet skjedde samtidig som at Gingrich ledet riksrettarbeidet mot president Clinton, fordi Clinton hadde løyet om sine seksuelle sprang. Gingrich selv har sagt at hans eget sidesprang skjedde fordi han jobbet så hardt for USA.

Gingrich har bare løs kontakt med religiøse konservative, og hans to skilsmisser kan være vanskelig å svelge for enkelte republikanere.

Dette mener Newt Gingrich:

Økonomi: Gingrich er motstander av mye av den økonomiske politikken til president Barack Obama og flere av Kongressens demokrater. Ifølge nettsiden til Gingrich er han tilhenger av skattekuttene som president George W. Bush innførte. Han ønsker også å fjerne flere skatter for rike og arbeidsgivere, samt eiendomsskatten.

Helse: Gingrich ønsker å omgjøre Demokratenes helsereform slik at leger og pasienter - ikke byråkrater - tar beslutningene omkring enkeltpersoners helse.

Utenriks: Gingrich mener at USAs utenrikspolitikk mangler en sammenhengende visjon for en av de største utfordringene de siste ti årene. «Vi er oppe i en langvarig krig mot radikal islamisme, et trossystem som holdes av en liten minoritet av muslimer, men som like fullt er en mektig og organisert ideologi innen islam, og som er helt inkompatibel med den moderne verden. Bare en storslått strategi for å marginalisere, isolere og overvinne radikale islamister i hele verden vil føre til seier.» I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 uttalte Gingrich seg om Midtøsten: «Jeg mener vi må tenke på nytt om alt i regionen. Jeg mener vi må tenke nytt i Afghanistan, vi må tenke nytt i Irak og vi må anerkjenne at Iran akkurat nå er på offensiven og at våre soldater er i fare over alt i regionen». Gingrich har også vært kritisk til USAs rolle i Libya.

Innvandring: I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 påpekte Gingrich behovet for å kontrollere USAs sørlige grense, at han ønsker engelsk som USAs offisielle språk, og han gjentok forslaget sitt om å la lokale råd bestemme hvilke papirløse innvandrere som skal få bli i landet.

Homofile ekteskap: I en presidentdebatt hos Republikanerne i juni 2011 uttrykte Gingrich støtte for en føderal lov som definerer ekteskap som mellom mann og kvinne. Dersom denne loven skulle bli omgjort når den nå går gjennom rettssystemet, ønsker Gingrich et grunnlovstillegg med denne definisjonen.

Abort: Gingrich er abortmotstander. Da han satt i Representantenes hus stemte Gingrich for et lovforslag som skulle stanse president Clintons veto mot en antiabortlov. I løpet av den pågående nominasjonskampen har Gingrich skrevet under på at han er abortmotstander.

SISTE NYTT

Siste nytt