Hopp til innhold

– Obama er en farlig mann

I erkerepublikanske Texas ønsker mange seg en konservativ republikaner i Det hvite hus, Men hatet mot Barack Obama langt sterkere enn misnøyen med Mitt Romney.

Programledere Lois Melkonian og Matt Patrick

Høyrenyheter, Programledere Lois Melkonian og Matt Patrick på presenterer nyheter på republikansk vis i KTRH 740 AM.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Tove Bjørgaas Houston

– Presidentvalget til høsten er det viktigste i mitt 53-årige liv. Obama må stoppes. Han er svært farlig for USA, sier Matt Patrick. Programlederen i Houstons største radionyhetskanal er nettopp ferdig med sin morgensending.

Der har han som vanlig spredd edder og galle om Barack Obama; han har fortalt at Presidenten er sosialist, at han ikke følger grunnloven og at han har som mål å ødelegge USA slik amerikanerne kjenner landet sitt i dag.

KTRH Newsradio er ingen nisjekanal. Den er en av de viktigste nyhetskildene for innbyggerne i USAs fjerde største by. Når jeg slår på radioen i leiebilen min, er det denne stasjonen som dukker opp først.

Clear Channel, selskapet som eier kanalen, er det største radioselskapet i USA med mer enn 200 millioner lyttere hver måned fordelt på sine 90 stasjoner over hele USA. Det sier litt om hva mange amerikanere liker å lytte til.

For de som stiller inn radioen på KTRH i Houston om morgenen får slett ikke nøytrale nyheter og koseprat.

Sammenlignet AUF med Hitlerjugend

– Jeg er ikke journalist og har lite til overs for journalistisk integritet. Jeg kommenterer nyhetene, forklarer Matt Patrick.

Når han går av lufta klokka ni, overtar bedre kjente Glenn Beck eteren. Hans show sendes på de flest av Clear Channels nyhetskanaler. Beck, som tidligere hadde talkshow på CNN og Fox, ble fjernet fra tv-ruta fordi han kom med for ekstreme uttalelser. Men på radio får han fortsatt boltre seg.

Etter Utøya-massakren sammenlignet han AUF med Hitlerjugend, og Obama blir titt og ofte nevnt i samme setning som Stalin. Men i Texas er det mange som ikke en gang rynker på nesen over at Beck de fleste dager åpner programmet med en spesiell Obama-versjon av den sovjetiske nasjonalsangen.

– Du reagerer på denne måten å presentere nyheter på fordi du kommer fra Norge. Men det er slik vi gjør det her i Texas, forklarer Matt Patrick.

Matt Patrick

Ingen journalist. Journalistisk integritet er ikke Matt Patricks greie.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

En ting er imidlertid storkjeftede Patrick forsiktig med. Han forteller ikke sine lyttere hvem han synes de skal stemme på i nominasjonskampen.

– Det er alt for tidlig å utpeke en vinner. Det ville være som å utrope seriemesteren i begynnelsen av fotballsesongen, mener Patrick. Han programlederkollega Lois Melkonian, er imidlertid ikke helt enig. Hun forteller at mange i Texas er spesielt skuffet over en av de to lokale kandidatene til republikanerne.

Flausen Perry

– Rick Perry har vært guvernør her i 14 år, og er svært populær. Men valgkampen hans har vært en eneste stor fiasko. Han har gjort folk i Texas flaue, forklarer hun.

Også Ron Paul kommer herfra, men han har sin egen tilhengerskare og har for spesielle meninger til å bli nominert, mener Melkonian. Når nominasjonssirkuset nå beveger seg i retning Texas, til South Carolina der det er valg 21. januar, vil det handle mer om det som betyr noe for mange her: Religion og verdispørsmål.

– Perry ville ha vært en god kandidat for kristenkonservative velgere som ikke liker Mitt Romney. Nå er det Newt Gingrich og Rick Santorum som ligger best an. De har henholdsvis for mye bagasje og for lite erfaring, sier Melkonian.

Urolige kristne

Noen kilometer unna samles mange dypt religiøse republikanere flere ganger i uka.

Gary Moore

Ikke fornøyd. Gary Moore og mange av de 40 000 i menigheten til Second Babtist Church ønsker seg en konservativ republikansk kandidat.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Second Baptist Church er det nest største kirkesamfunnet i Houston og har mer enn 40 000 medlemmer. Talsmann Gary Moore tar vennlig i mot meg på kontoret sitt selv om han understreker at en kirke som denne ikke går ut med politiske anbefalinger til menigheten.

– Vi kan gi råd om hvilke saker som er viktige i valgkampen fra et kristent ståsted, men aldri om kandidater, sier han.

Personlig skulle imidlertid Gary Moore ønske seg en annen enn Mitt Romney som Barack Obamas motkandidat.

– At han er mormoner er en ting, men det er mye med Romney som gjør ham utydelig i viktige verdispørsmål, sier Moore. Rick Santorum er trolig den av de gjenværende kandidatene som deler gudstroen til baptister som Moore.

– Gud vil ha kapitalisme

Gary Moore forklarer hvorfor politikk og religion går hånd i hånd for mange i USA og hvorfor mange kristne på høyresiden er så redd for at Barack Obama skal undergrave amerikansk kapitalisme.

– Bibelen oppfordrer oss til å arbeide og skape verdier i samfunnet. I salmenes bok for eksempel står det at den som ikke arbeider ikke skal spise. Vi amerikanere har bygget vårt samfunn på denne protestantiske arbeidsetikken. Hardt arbeid leder til resultater, og slik vil vi at det fortsatt skal være, sier han.

Nominasjonsvalget i Texas holdes først i april. Og trolig er det da for lengst avgjort hvem som blir republikanernes kandidat.

Allerede 21. Januar kan mye være avgjort. South Carolina er mye større og viktigere i nasjonal politikk enn Iowa og New Hampshire. Og trolig er den også de mer konservative kandidatenes siste sjanse til å stanse Mitt Romney.

I studioet til KHTR i Houston har Romney fått kallenavnet “Mittens”. Det betyr votter, men er også et populært kattenavn i USA.

Selv om Romney måtte ansees som litt for bløt, er Matt Patrick overbevist om at han kan slå Obama i november.

– Obama, for han har ingen resultater å stille til valg på. De fleste republikanske kandidater kan slå ham, sier programlederen som hver dag takker Gud for at han bor i Texas.

SISTE NYTT

Siste nytt