Hopp til innhold

Barack Obama (51)

Barack Obama er USAs 44. og sittende president. Han er landets første afroamerikanske president, og under hardt press når han nå søker gjenvalg for fire nye år i Det hvite hus.

President Barack Obama i Det ovale kontor

President Barack Obama snakker med en utenlandsk leder på sin første dag i Det ovale kontor 21. januar 2009.

Foto: Pete SOUZA / AFP

President Obamas vei til toppen er historisk, og endte som USAs første svarte president. I Demokratenes primærvalg i 2008 slo han til slutt tidligere førstedame Hillary Clinton, mens Republikanernes presidentkandidat ble knust i valget i november.

Obama var ferdig utdannet ved Colombia University i 1983 og fikk senere jobb som bydelsorganisator i Chicago. Han gikk på Harvard Law School i 1991, og ble der den første svarte til å lede skolens «law review». Etterpå foreleste han om den amerikanske grunnloven ved University of Chicago Law School.

Obama stilte i delstaten Illinois' senatsvalg i 1996 og tjente som delstatssenator fra 1997 til 2004. Da rettet han øynene mot Washington og valget dette året vant han en plass i det amerikanske Senatet.

I midten av november 2008, like etter at han slo McCain i presidentvalget, gikk Obama av som senator.

Grammy- og Nobels fredsprisvinner

Før han ble president, vant Obama to Grammy-priser (for lydversjoner av bøkene «Dreams From My Father» og the «Audacity of Hope»).

Året etter at han vant presidentvalget ble han tildelt Nobels fredspris og besøkte Norge i desember. Tildelingen av fredsprisen til president Obama var kontroversiell, og selv om han ble hyllet av verdensledere ble prisen latterliggjort av komikere og motstanderne hans. Obama var den fjerde amerikanske presidenten som ble tildelt Nobels fredspris - den tredje til å motta den mens han fremdeles tjente i Det hvite hus.

Obama er gift med Michelle Obama (født Robinson). Sammen har de to døtre, Malia og Natasha (Sasha).

Dette mener Barack Obama

Økonomi: Den økonomiske situasjonen i USA og hvordan president Obama håndterer nedgangen, kan være temaet som gir ham fire nye år eller sender ham ut av Det hvite hus. Presidenten er skyteskive for mange republikanere som sier han styrer landet i feil retning og at politikken hans ikke har virket. Obama har innført en rekke reformer for å begrense friheten for pengefolket på Wall Street, og han har forsøkt å hjelpe småselskaper og forbrukerne. Stimulusplanen hans, som en periode sendte økonomien oppover igjen, har ikke klart å få ned den rekordhøye arbeidsløsheten (9,1 %). Obama, som tok over som president i en økonomisk krise, sier at økonomien trenger flere år før stimulusplanen virker som den skal. Det er nettopp derfor, sier medarbeiderne hans, at han må gjenvelges.

Helse: Når historiebøkene skrives vil helsereformen være en krumtapp i listen over ting president Obama klarte å gjennomføre. Selv om han møtte massiv motstand fra Republikanere i Kongressen, fikk Demokratene gjennom en ny helselov i mars 2010. Loven skulle hjelpe flere amerikanere med å bli forsikret. Men alt har ikke gått som smurt etter at loven gikk gjennom i Kongressen - flere domstoler har besluttet at helseloven er grunnlovsstridig, noe som motstanderne har sagt hele tiden.

Utenriks: President Obamas utenrikspolitikk blir ment å støtte forhandling og samarbeid med andre land i stedet for ensidig amerikansk handling. Siden han inntok Det hvite hus har president Obama vært øverstkommanderende i to kriger: Irak og Afghanistan, USAs lengstvarende krig. Han mener at USA må trekke seg ut av Afghanistan, men på en ansvarlig møte. Under Den arabiske våren i 2011 var president Obamas linje å samarbeide med flere land om å støtte landenes frigjøringskrefter med å befri seg fra diktatorene sine.

Innvandring: Om utsendelser under tvang sier president Obama at selv om «loven må følges», skjønner han «smerten som deportasjonene skaper». Han har kritisert Republikanerne for ikke å støtte en lov som vil gi innvandrere som kom ulovlig til USA før de fylte 16 en mulighet til å bli lovlige statsborgere dersom de møter visse krav. I presidentvalget i 2008 sa Obama at en innvandringsreform ville være øverst på listen over arbeidsoppgaver i hans første år i Det hvite hus. Nå, snart fire år senere, er det vanskelig å spore tegn til at det er gjort noe for å forandre USA innvandringssystem. I 2008 hadde Obama som valgflesk at han ville «få folk ut av skyggene», og han støttet «et system som lar enkelte papirløse innvandrere betale en bot, lære seg engelsk og stille seg bakerst i køen for å bli amerikanske statsborgere». I valgkampen i 2008 støttet Obama også samme innvandringsreform som president George W. Bush støttet. Loven ville øke pengeflommen og forbedre teknologien for grensekontroller. Obama har stemt for å autorisere byggingen av et over 1100 kilometer langt gjerde på grensen mellom USA og Mexico.

Homofile ekteskap: Selv om han har uttrykt støtte for inngåelse av partnerskap, har president Obama ikke gått så langt som å støtte ekteskap mellom homofile - noe som har skuffet tilhengerne hans. Selv om han mener at ekteskap er definert som mellom mann og kvinne har president Obama støttet en California-domstols beslutning om at delstatens ekteskapslov for homofile er grunnlovsstridig. Men saken er i endring. President Obama har senere sagt at synet hans på dette kontroversielle temaet er i utvikling. Presidenten støtter nå en omgjøring av ekteskapsloven, slik at staten anerkjenner homofile som gifter seg i de av USAs delstater der det er lovlig.

Abort: President Obama motsetter seg alle grunnlovstillegg som skal omgjøre USAs høyesteretts beslutning i saken Roe mot Wade - en dom som i praksis legaliserte abort i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt