Rick Santorum (53)

Tidligere senator Rick Santorum fra Pennsylvania sier han vil være med i Republikanernes nominasjonskamp i hvert fall de første rundene. Så får han se hva som skjer.

Rick Santorum

Rick Santorum var tidligere en raskt stigende stjerne hos Republikanerne.

Foto: MOLLY RILEY / Reuters

OBS: 10. april trakk Rick Santorum seg fra Republikanernes nominasjonsvalg. Ifølge Santorum trakk han seg fordi datteren, som har et kromosomavvik, var alvorlig syk.

I 1990 ble Santorum som 32-åring valgt inn i Representantenes hus fra delstaten Pennsylvania.

Fire år senere ble han valgt til senator fra samme delstat. I 2000 ble han gjenvalgt, men etter en bitter og kostbar valgkamp tapte han et nytt gjenvalg seks år senere. Santorum var da ranket som Senatets tredje viktigste republikaner, en av partiets raskest stigende stjerner og en favoritt blant sosialt konservative.

Siden har Santorum jobbet som kommentator for Fox News og skrevet ledere for avisen the Philadelphia Inquirer i Pennsylvania.

Blir med på de første primærvalgene

At han ikke er mer kjent utenfor Pennsylvania kan være et problem for presidenthåpet, og han har slitt med å nærme seg de største navnene i den republikanske nominasjonskampen. Likevel er han populær blant de sosialt konservative på grunn av sitt syn på saker som abort, ekteskap og rettigheter for homofile.

Santorum har tidligere sagt til CNN at han regner med å være med i hvert fall til de første delstatene har gjort sine nominasjonsvalg.

Santorum er gift og har sju barn. Hans yngste barn, Bella, ble født i 2008 med kromosomavviket trisomi 18.

Dette mener Rick Santorum:

Økonomi: I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 sa Santorum at han ville senke skatten ned mot null for produserende firmaer. Han støtter ikke å heve skattene slik det økonomiske klimaet nå er i USA. «Vi må få økonomien til å vokse. Det gjør vi ikke ved å ta penger fra den. Vi må skape arbeidsplasser», sa Santorum. «Problemet er at statens pengebruk har eksplodert.»

Helse: Santorum har vært kritisk til helseloven som ble innført i Massachusetts da Mitt Romney var guvernør. «Jeg mener at vi trenger en som er en sterk og prinsippfast konservativ som tror på en pasientorientert tilnærming til helsevesenet», har Santorum sagt.

Utenriks: Santorum, som generelt er for en ekspansiv og inngripende tilnærming for å vise USAs styrke og militære makt utenlands, har stort sett konservative holdninger til nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk. I en debatt kranglet Santorum med Ron Paul om USAs holdning til Iran, og Santorum mente at Iran er en ekte trussel mot Israel, som er USAs allierte. Da han satt i Senatet stemte han for å sende soldater til Irak. På sin hjemmeside skriver Santorum at han ikke liker uttrykket «krig mot terror», som president George W. Bush begynte å bruke etter angrepet mot USA 11. september 2001. «Rick mener at lederne i landet vårt må være ærlige med det amerikanske folket og kalle krigen det den er, en krig mot radikal islam», står det på hjemmesiden.

Innvandring: I en presidentdebatt hos Republikanerne i juni 2011 gikk Santorum mot å gi statlige tjenester til papirløse innvandrere. «Jeg er sønn av en lovlig innvandrer til dette landet - og jeg tror på lovlig innvandring.» Da han satt i Senatet stemte Santorum for en rekke tiltak for å bygge gjerder på grensen mellom USA og Mexico.

Homofile ekteskap: Santorum tror på en tradisjonell definisjon av ekteskap. Da han satt i Senatet stemte han for en lov som definerte ekteskap som mellom mann og kvinne. I valgkampen har Santorum skrevet under på en kontroversiell lovnad som gjør at han må opprettholde en tradisjonell definisjon av ekteskap, og han mener at denne definisjonen må være landsomfattende. «Vi kan ikke ha 50 forskjellige ekteskapslover.»

Abort: Santorum er en iherdig abortmotstander. Da han satt i Kongressen hadde han et konsekvent stemmemønster i abortsaker. Han er også mot abort i saker som handler om voldtekt og incest. I en presidentdebatt hos Republikanerne i august 2011 forklarte han sitt syn på saken: «Barnet har ikke gjort noe galt. Barnet er et uskyldig offer. Det er et uskyldig menneske. Det er genetisk et menneske fra unnfangelsesøyeblikket.»

SISTE NYTT

Siste nytt