Hopp til innhold

Forsker frykter blodig krig innen ett år

– Det er sannsynlig at konfliktspiralen mellom Nord-Korea og USA ender med krig, mener Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un følger med på oppskyting av en en rakett. Bilde er fra 16. september.

VIL TEMME TRUMP: – Jeg vil utvilsomt og definitivt temme denne sinnsforvirrede og senile amerikanske gubben med ild, sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un om USAs president Trump fredag.

Foto: STR / AFP

Prio-forsker Stein Tønnesson tror derimot at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er for opptatt av å overleve.

Siste framstøt i konflikten mellom Nord-Korea og USA kom lørdag, da fløy amerikanske bombefly nær kysten av Nord-Korea med bud om at stormakten mener alvor.

Maktdemonstrasjonen fra USA kom dagen etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un truet med å sprenge en hydrogenbombe i Stillehavet.

Jo Jakobsen

– Ingen ønsker egentlig en krig, men den kan oppstå i en tilspissa krise som i har nå, dersom en av partene frykter at de blir angrepet, sier Jo Jakobsen.

Foto: Privat

Jakobsen, forsker ved NTNU med internasjonal sikkerhet som spesialfelt, er ikke overraska over at USA tar et nytt skritt i konflikten mot Nord-Korea.

– Problemet er at det er vanskelig å se for seg at noen av partene gir seg, sier han.

Kan kalkulere feil

Jakobsen mener lørdagens bombeflyvning ikke er en ekstrem provokasjon fra USAs side, men mener nettopp slike handlinger likevel kan føre til at ordkrigen kan gå over til en militær krig.

Two U.S. Air Force B-1B Lancer bombers fly from Guam, into Japanese airspace and over the Korean Peninsula

BOMBEFLY: Luftfartøyene som fløy ved Nord-Koreas kyst i går kalles av leverandøren for «The Bone» og er et bombefly av typen B-1B Lancer.

Foto: Handout / Reuters

– Jeg er redd en krig kan bryte ut som følge av en feilkalkulering, at den ene parten gjør noe som motparten tolker som et angrep som går for langt, sier han.

– Et Nord-Korea som tror USA er i ferd med å angripe, er et livsfarlig Nord-Korea.

– Burde tatt et steg tilbake

Ri Yong Ho

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho talte til FNs generalforsamling lørdag. Han uttalte at USAs president Trump må ta ansvaret dersom uskyldige mennesker blir skadd.

Foto: Jewel Samad / AFP

En forutsetning for at krig skal unngås, er at USA aksepterer at Nord-Korea har atomvåpen, mener Jakobsen. Det tror han sitter langt inne for stormakten.

– Jeg har problemer med å se at noen av partene skal ta et steg tilbake, slik de burde gjort for å unngå krig, sier han.

Jakobsen mener det kommende året blir kritisk, uten at retorikken fra USAs president Trump er det som avgjør.

– Vi har lenge visst at Nord-Korea er utvikler atomvåpen, og nå er de i ferd med å fullbyrde sin atomvåpenkapasitet. Vi tror ennå ikke at de har kapasitet til å nå USAs fastland med atomvåpen, men det kan de ha innen ett år. Derfor må Trump handle før tiden renner ut, sier han.

– Mener du det er sannsynlig at det bryter ut krig det kommende året?

– Jeg er enig i at ingen av partene ønsker krig. Men jeg har problemer med å se en annen løsning, sier han.

Han skisserer to alternative måter en slik krig kan utspille seg på. Ett alternativ er gradvis opptrapping, der landene svarer hverandre med flere mindre angrep, eksempelvis at Nord-Korea angriper Sør-Korea med artilleri.

– Et annet alternativ er at USA går til fullskala angrep for å bli kvitt problemet. Da snakker vi om en fryktelig krig, sier han.

Prio-forsker: «Et ufattelig drama utspiller seg»

Stein Tønnesson

Prio-forsker Stein Tønnesson sier han «i det lengste vil tro» at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er opptatt av å overleve.

Foto: NRK

Prio-forsker Stein Tønnesson sier han i det lengste vil tro at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er opptatt av å overleve.

Han mener utfallet av konflikten i realiteten styres av om Nord-Korea holder seg innenfor USAs grense med sine provokasjoner.

– Dersom Nord-Korea gjennomfører en rakettoppskyting som går i havet ved den amerikanske øya Guam, vil nok det være en så sterk provokasjon at USA svarer militært, sier Tønnesson, men han tror ikke Nord-Korea vil sende den raketten.

Tønnesson sier samtidig at ordkrigen mellom stormaktene nesten ikke er til å tro. Beskyldningene har hagla mellom stormaktslederne. I går kalte nordkoreanerne USAs president for en «mentalt forstyrra» «gamling».

– Det er mye humor om det på nettet, men det er en fryktelig svart humor. For i realiteten er dette folk som sitter med atomvåpen. Det er et ufattelig drama som utspiller seg nå.

SISTE NYTT

Siste nytt