Kaller statsledere «horebukker» og «tisper» og truer med ildregn og død

Nord-Korea og dets leder Kim Jong-un har lenge vært rundhåndet med hets og trusler mot verden utenfor. Donald Trump er den første statslederen som svarer med samme mynt.

Kim Jong-un

KLAR TALE: Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA sendte fredag ut dette bildet av Kim Jong-un som taler til egen befolkning på TV. Samtidig sendte de ut en uttalelse der Kim kaller USAs president «senil» og «sinnsforvirret».

Foto: AP

Ordkrigen mellom Nord-Koreas kjære leder og USAs president Donald Trump har nådd nye høyder etter at Nord-Korea den siste tiden har gjennomført flere vellykkede våpentester.

Etter at Trump i sin tale til FN tidligere denne uka omtalte Kim som «Rocket Man», fikk han fredag personlig svar på tiltale fra Nord-Koreas øverste leder.

– Han er uegnet til å styre et land. Han er helt klart en skurk og en gangster som liker å leke med ild, og ikke en politiker. Jeg vil temme denne sinnsforvirrede og senile amerikaneren med ild. Redde hunder bjeffer høyest, sa Kim om den amerikanske presidenten.

– Nytt at USA svarer med samme mynt

Sun Heidi Sæbø

NYE TAKTER: Det nye i forholdet mellom USA og Nord-Korea er at Trump svarer med samme mynt, sier journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø.

Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm

Uttalelsen føyer seg inn i rekken av lite diplomatiske utfall fra det nordkoreanske regimet.

Det statlige nyhetsbyrået KCNA og landets propagandaaviser er kjent for en aggressiv og konfronterende tone, der både statsledere og organisasjoner får passene sine påskrevet i lite flatterende ordelag.

– Så lenge jeg har jobbet med Nord-Korea, har de alltid snakket sånn, med en fargerik krigsretorikk som er full av metaforer og veldig dramatisk, sier Dagbladet-journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø.

Hun har dekket Korea-konflikten for Dagbladet gjennom flere år, og ga i 2013 ut boka «Kims lek», som skildrer regimets historie.

Sæbø mener den siste tidens ordveksling mellom Trump og Kim skiller seg ut fra tidligere krangler mellom Nord-Korea og omverdenen.

– Det nye er at USA har begynt å svare med samme mynt, og at Nord-Korea i større grad enn før er i stand til å sette alvor bak truslene. Det som tidligere ble oppfattet som tomme trusler, er ikke det lenger, sier Sæbø.

En annen forskjell fra tidligere er at angrepene har blitt mer personfokusert, mener Sæbø.

– Det virker på meg som retorikken er blitt mer personlig rettet mot Trump. Tidligere har de snakket mye om USA som regime, nå virker det som han går mer direkte på Trump.

Trump er imidlertid ikke den eneste som har måttet tåle Nord-Koreas verbale angrep opp gjennom årene. Her følger noen av de kraftigste utfallene fra Nord-Korea og dets leder.

U.S. President Barack Obama pauses as he gives remarks at an event on Expanding College Opportunity in Washington

«KRYSNINGSAVKOM»: Det hvite hus fordømte i 2014 Nord-Koreas rasistiske tirade mot Barack Obama.

Foto: Larry Downing / Reuters

Om Barack Obama

Donald Trumps forgjenger hevet seg stort sett over Kims utfall, men i 2014 gikk Det hvite hus til det skritt å fordømme retorikken fra regimet i Pyongyang.

«Obama er skjødesløs i ord og handlinger, som en ape i en tropisk skog. Man kan også se dette på utseende og oppførsel, og selv om det kan være fordi han er et krysningsavkom, kan man ikke unngå å tenke at han har rømt fra en apes kropp», het det i en melding var signert det statlige nyhetsbyrået KCNA, og publisert med tittelen «Guddommelig straff til verdens eneste kriminelle Obama».

(Hillary Clinton slapp unna med betegnelsen «funny lady», mens USA ved en anledning ble beskrevet som «et kokt gresskar».)

Park Geun-hye

«LUNEFULL HORE»: Sør-Koreas tidligere president Park Geun-hye var en hyppig skyteskive for Nord-Koreas retoriske angrep.

Foto: Ed Jones / AFP

Om Sør-Koreas tidligere president Park Geun-hye

Park Geun-hye var Sør-Koreas president fra 2013 og frem til hun ble avsatt ved riksrett tidligere i år. Hun har måttet tåle harde personlige utfall fra fienden i nord.

Nord-Korea har bedt om at Park henrettes, og kalt henne «lunefull hore», «listig prostituert» og «kaldblodig dyr». Obama ble samtidig beskyldt for å være halliken hennes.

I en kommentar med tittelen «Vi anklager tispa Park» omtales hun som en gammel katt som «jamrer i sykesengen» og «babler som en liten jente».

«Park puttet tykk sminke på sitt gamle, rynkete fjes og rablet videre,» skrev KCNA i 2014.

«Hun avslørte sine avskyelige egenskaper som en ondskapsfull smisker og forræder, en skitten gledespike for USA og en foraktelig prostituert som selger nasjonen,» het det da Park møtte Obama i Seoul.

Om Michael Kirby i FNs menneskerettighetsråd

Michael Kirby ledet en FN-gransking av brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea i 2013 og 2014. Han sammenlignet menneskerettighetsbruddene i Nord-Korea med nazistenes ugjerninger, og ba FNs sikkerhetsråd om å straffe regimet.

«Når det gjelder Kirby, som tok ledelsen og kokte opp rapporten, er han en motbydelig, gammel horebukk med en 40-årig karriere som homofil. Han er nå over 70 år gammel, men fortsatt ivrig etter å gifte seg med sin homofile partner,» skrev KCNA.

Michael Kirby

«HOREBUKK»: Michael Kirby fikk passet påskrevet da han sammenlignet Nord-Koreas menneskerettsbrudd med nazistenes gjerninger.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Om fiender generelt

Når amerikanere ikke er kjøtere, er de stort sett imperialister. Det samme gjelder Japan, mens Sør-Korea er USAs marionetter.

– Massakrene som er begått av de amerikanske imperialistene i Sinchon beviser at de er kannibaler og drapsmenn som søker tilfredsstillelse i blodbad, sa Kim Jong-un i 2014.

«Hvis de amerikanske imperialistene provoserer oss litt, vil vi ikke nøle med å klaske til dem med et forebyggende atomangrep. USA må velge! Det er opp til dere om nasjonen som kalles USA eksisterer på denne planeten eller ikke», het det i en statlig propagandavideo i mars.

Avisen Rodong Sinmun siterte i høst en talsmann for utenriksdepartementet som skulle «lære USA manerer».

– Hvis USA er dumme nok til å dytte sitt stinkende fjes i dette landet igjen og fortsette med å svinge atomvåpenklubben til tross for advarslene våre, vil vi lære dem noen manerer. Ingen typer militære trusler eller utpressing vil skremme Nord-Korea.

Nord-Korea ble rasende da John McCain kalte Kim Jong-un en «gal, feit unge», og truet nok en gang med krig.

«Det er en farse som til og med får en katt til å le. (...) Revolusjonsstyrkene vil forsvare sitt lederskap ved å dele ut et nådeløst sleggeslag mot dem som våger å skade verdigheten til lederskapet, som en valp som ikke kjenner frykt for tigeren,» heter det.

Dommedagstrusler

Regimet i Pyongyang har for vane å komme med voldsomme og maleriske trusler mot fiendene sine. Her er et knippe.

«Hvis vi trykker på knappene for å utslette fienden, vil de øyeblikkelig bli redusert til et hav av flammer og aske.»

«Vårt supermektige forebyggende angrep vil fullstendig og umiddelbart utslette de amerikanske imperialistenes invasjonsstyrker i Sør-Korea og dets omkringliggende områder, samt det amerikanske fastlandet, og redusere dem til aske.»

«Den amerikanske militærets konfrontasjonshysteri mot Nord-Korea har gått over den røde streken. Vi kan ikke lenger være passive tilskuere til at USA går amok,» skriver KCNA med henvisning til avisen Minju Joson.

«Så fort Nord-Korea åpner ild, vil fienden lide under tidenes dødeligste ildregn, og provokatørene vil betale en høy pris», heter det videre.

Konserten til ære for Nord-Koreas grunnlegger ble avsluttet med en oppsiktsvekkende video.

SKRYTEVIDEO: Nord-Korea liker å true med ild og dommedag i sine propagandavideoer. Denne ble presentert i forbindelse med en konsert til ære for Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung i april i år.

Trusselvideoer

Nord-Korea viser også jevnlig frem egenlagede propagandavideoer der fiendtlig territorium får smake atomvåpen eller blir satt i brann.

«En kniv vil bli stukket i skipets strupe», mens bombeflyet skal «falle fra himmelen etter å ha blitt truffet av en skur av ild».

«Et sted i USA svulmer den svarte røyken. Det ser ut til at ondskapens rede er i full fyr,» heter det i videoen.

«Drømmen hans vil bli virkelighet. Til tross for imperialistenes forsøk på å stanse oss, vil ingen noensinne klare å stanse dette folkets mars mot en endelig seier.»

SISTE NYTT

Siste nytt