Hopp til innhold

Nye raketter skutt opp fra Nord-Korea

Nord-Korea har skutt opp det sørkoreanske militære ledere mener er to raketter av typen som landet har forbud mot å lage.

Bilder på sørkoreansk tv 25. mars av det som skal være oppskytning av to nordkoreanske raketter.

Bilder på sørkoreansk tv 25. mars av det som skal være oppskytning av to nordkoreanske raketter.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

Sør-Korea, Japan og USA undersøker nå detaljene rundt den siste rakettoppskytningen.

Det sørkoreanske militære sier det dreier seg om «uidentifiserte prosjektiler» som ble skutt opp over Japanhavet torsdag morgen lokal tid. Prosjektilene ble skutt opp like etter klokken 7.

Også amerikanske militære kilder bekrefter til internasjonale nyhetsbyråer at det er gjennomført en ny prosjektilutskytning, uten å gi noen detaljerte opplysninger.

Japan fordømmer

Japans statsminister Yoshihide Suga opplyste på en pressekonferanse at de to prosjektilene er ballistiske missiler, altså raketter som er rettet inn mot bestemte mål.

Rakettene gikk i overkant av 400 kilometer fra oppskytningsstedet nordøst i landet, før de styrtet i Japanhavet. Begge rakettene landet utenfor Japans økonomiske sone.

Japans statsminister Yoshihide Suga kommenterer Nord-Koreas rakettoppskyting 25. mars 2021.

Japans statsminister Yoshihide Suga fordømmer Nord-Koreas siste våpentest.

Foto: Str / AFP

– Oppskytningen truer freden og stabiliteten i vårt land og regionen, og det er et klart brudd på FNs sanksjoner, sa Suga og fordømte oppskytningen på det sterkeste.

Nord-Korea er underlagt forbud av FN sikkerhetsråd mot å utvikle ballistiske missiler. Siste gangen en lignende oppskytning skjedde var for ett år siden.

Landet har det siste tiåret utviklet og testet våpen som har som mål å nå USA.

Beskjed til USA

Dette er den andre rakettoppskytingen som Nord-Korea gjennomfører i løpet av få dager.

Søndag ble det skutt opp det som antas å være to kortrekkende raketter, som ikke kommer inn under FN-forbudet. Rakettene ble da skutt opp i vestlig retning mot Kina, over Gulehavet som ligger mellom Nord-Korea, Sør-Korea og Kina.

Oppskytingen på søndag kom få dager etter at USAs utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin besøkte regionen. De var blant annet i Sør-Korea og Japan, som er nære allierte av USA.

Møte mellom Japan og USA

16.mars møtte den nye amerikanske utenriksministeren og forsvarsministeren sine japanske kolleger i Tokyo.

Foto: Pool / Reuters

USAs president Joe Biden sa på tirsdag at han ikke så på rakettoppskytningen som en provokasjon.

Den nye amerikanske regjeringen skal ha gjort diplomatiske fremstøt overfor det nordkoreanske regimet og dets leder Kim Jong-un, for å diskutere landets omstridte atomvåpen- og rakettprogram.

Nord-Koreas leder Kim Jung-un har i flere taler antydet at våpenprogrammenes skjebne avhenger av USAs vilje til å løfte de internasjonale sanksjonene mot landet.

Landets viseutenriksminister kalte i forrige uke USAs forslag om dialog et knep for å hale ut tiden og at ingen dialog av noe som helst slag er aktuelt så lenge USA ikke toner ned fiendtligheten.

Nord-Korea har hatt en tradisjon for å sende opp raketter for å fremprovosere en reaksjon fra amerikanske presidenter.

Biden har ikke kommentert dagens oppskytning, men skal ha sin første store pressekonferanse i ettermiddag norsk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt