Truer med å teste hydrogenbombe i Stillehavet

Kim Jong-un kan komme til å svare Donald Trump med å teste en hydrogenbombe i Stillehavet, sier Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho.

Kim Jong-un

Kim Jong-un observerer oppskytingen av en Hwasong-12-rakett.

Foto: Str / AFP

Trumps tale til FN tirsdag, der han advarte Nord-Korea om at USA kan ødelegge landet fullstendig og omtalte Kim Jong-un som «Rocket man», fremprovoserte et personlig svar fra Kim.

Kim Jong Un

Kim Jong-un kom med en personlig uttalelse til Donald Trump, noe som er høyst uvanlig.

Foto: AP
Ri Yong Ho

Ri Yong Ho skal etter planen tale til FNs hovedforsamling fredag.

Foto: Bullit Marquez / AP

– Uansett hva Trump tror han har i vente, vil han bli møtt med resultater verre enn kan kan forestille seg. Jeg vil utvilsomt og definitivt temme denne sinnsforvirrede og senile amerikanske gubben med ild, sa Kim.

Utenriksminister Ri Yong Ho er for tiden i New York, og ble i natt spurt om hva Kim mente med at han vurderte å utføre «tidenes mest kompromissløs mottiltak på høyeste nivå».

Det kan bety prøvesprengning av en tidenes kraftigste hydrogenbombe i Stillehavet, sier Ri Yong Ho ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Han presiserer imidlertid at han «ikke kjenner Kims nøyaktige tanker».

Det er ventet at Ri taler til FNs hovedforsamling i løpet av dagen.

Japan: Fullstendig uakseptabelt

Nord-Korea hevdet å ha utviklet en hydrogenbombe som kan festes til en interkontinental rakett etter landets sjette atomprøvesprengning i begynnelsen av denne måneden.

Sør-Koreas forsvarsdepartement anslo prøvesprengningens styrke til 50 kilotonn. Det er over tre ganger så kraftig som atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Tidligere prøvesprengninger har funnet sted innenfor Nord-Koreas grenser, men landet har tidligere truet med å angripe det amerikanske territoriet Guam i Stillehavet, og prøveskjøt nylig en rakett over Japan.

Japan, som er det eneste landet som har blitt angrepet med atombomber, kaller trusselen «fullstendig uakseptabel».

USA har innført et nytt sett med sanksjoner mot Nord-Koreas handelspartnere, som ifølge Det hvite hus vil ramme landets virksomhet innen energi, medisin, gruvedrift, tekstiler og transport. Sanksjonene vil blant annet gjelde alle som eier, kontrollerer eller driver importhavner i Nord-Korea.

Samtidig har Kinas sentralbank beordret kinesiske banker til å stanse all handel med Nord-Koream noe Trump hyllet som et «fantastisk tiltak».

Verdens første hydrogenbombe

Slik så det ut da verdens første hydrogenbombe, «Ivy Mike», ble testet av USA i Stillehavet i 1952.

Foto: Ho / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt