Hopp til innhold

Fordømmer angrepet mot flyplassen Atatürk i Istanbul

Politikere og ledere over hele verden har i dag uttrykt sjokk og fordømmelse etter selvmordsaksjonene på flyplass Atatürk i Istanbul i går hvor 41 skal være drept.

TURKEY-BLAST/

DAGEN DERPÅ: Knust glass og delvis ødelagte lokaler er det som møter passasjerer som ankommer Ataturk flyplass, bare et halvt døgn etter terroraksjonen.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tre selvmordsbombere skal ha sprengt seg selv i luften på Istanbuls hovedflyplass Atatürk tirsdag kveld. Minst 41 mennesker skal være drept og 239 såret i følge guvenøren i Istanbul onsdag formiddag.

I dag reagerer toppledere verden rundt

Ban Ki-moon

FORDØMMER ANGREPET: FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener gjerningsmennene på identifiseres

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer i dag terrorangrepet på flyplassen i Istanbul og tar til orde for at gjerningsmennene må identifiseres og stilles for retten.

NATO-sjef Jens Stoltenberg er også tydelig:

– Jeg fordømmer de forferdelige angrepene på flyplassen Atatürk på det sterkeste. Mine tanker går til familiene til de som er rammet av angrepene, og til den tyrkiske befolkningen, sier Jens Stoltenberg i en uttalelse.

Jens Stoltenberg

STÅR SAMMEN: Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg sier Natos allierte står sammen i solidaritet med Tyrkia.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det finnes ingen årsaker som rettferdiggjør terrorisme, understreker generalsekretæren.

Hillary Clinton ber på twitter om at alle amerikanere nå står sammen med det tyrkiske folk mot kampanjen av hat og vold.

Laster Twitter-innhold

– Angrepet som fant sted under den hellige måneden Ramadan, viser at terror slår til uten hensyn til tro og verdier, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en uttalelse.

Belgias statsminister Charles Michel skrev på Twitter at de fordømmer angrepet.

Laster Twitter-innhold

Flere utlendinger rammet

Onsdag formiddag er det klart at det var 23 tyrkiske statsborgere og 13 utlendinger blant drepte i angrepet på flyplassen i Istanbul, melder AFP.

Blant utlendingene var fem saudiarabiske statsborgere, to irakere, en tunisier, en usbeker, en kineser, en iraner, en ukrainer og en jordaner.

Saudi-Arabias ambassade i Tyrkia sa onsdag morgen til den statlige nyhetskanalen al-Ekhbaria at minst syv saudiarabere ble skadd i angrepet, tilstanden til dem skal være stabil. Tyrkia er et populært turistmål for arabere fra Gulfen, spesielt om sommeren.

Laster Twitter-innhold

Ingen norske

Utenriksdepartementet har så langt ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av selvmordsangrepet mot flyplassen i Istanbul.

– På det nåværende tidspunkt har vi ingen indikasjoner på at nordmenn skal være rammet, men vi kan ikke utelukke det, sier Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

UD tar forbehold fordi situasjonen fortsatt er uoversiktlig.

Bekreftet antall døde

Tyrkias statsminister Binali Yildrim opplyser natt til onsdag at dødstallet etter terrorangrepet mot flyplassen har steget til 36. Ifølge justisminister Bozdag er 147 personer skadd, melder avisen Sözcü.

Binali Yildirim

BEKREFTER ANTALL DØDE: Tyrkias statsminister Binali Yildrim kom i dag til den terrorrammede flyplassen i Istanbul. Her bekreftet han igjen at inntil nå er 36 personer død, pluss de tre selvmordsbomberne. Det er flere skadde, noen av dem alvorlig.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Flere av dem skal ha alvorlige skader. Det er ventet at dødstallet vil stige.

Ifølge guvernøren i Istanbul, Vasip Sahin, dreier det seg om tre selvmordsbombere som gikk til angrep på Atatürk, en av Europas travleste flyplasser, fordi det var tre forskjellige eksplosjoner.

De tre selvmordsbomberne skal ha ankommet flyplassen i taxi. Vitner sier selvmordsbomberne begynt å skyte vilt rundt seg med automatrifle ved ankomst på den travle flyplassen. Før alle tre sprengte seg selv i luften i nærheten av ankomsthallen en etasje ned, melder sky news.

TURKEY-BLAST/

PRØVDE Å FÅ KONTROLL: Store politistyrker var raskt på plass for å få kontroll på situasjonen da angrepene mot flyplassen i Istanbul startet

Foto: MURAD SEZER / Reuters

En video skal også vise at en politimann skyter en av angriperne, for å så løpe unna like før selvmordsbomberne detonerer seg selv.

Tyrkiske myndigheter peker på IS

Statsminister Yildirim og andre tjenestemenn sa få timer etter angrepet at de mistenker at ekstremistgruppen IS sto bak. Det begrunner Yildirim blant annet med at utenlandske borgere er drept, skriver Ritzau.

– Alle foreløpige spor tyder på at IS sto bak angrepet mot flyplassen, sier en annen tyrkisk regjeringspolitiker til AP.

En rekke selvmordsaksjoner

Angrepet mot europas tredje travleste flyplass er en av de dødeligste i en rekke selvmordsaksjoner i Tyrkia. Landet har kjempet for å holde kontroll med konflikten i nabolandet Syria og et opprør av kurdiske militante.

Erdogan maner til felles kamp

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer terrorangrepet på flyplassen, melder avisen Milliyet.

– Dette angrepet mot sivile har nok en gang vist terrorens mørke ansikt, sier Erdogan i en uttalelse sent tirsdag kveld.

Erdogan ber om felles kamp mot terror etter angrepet mot flyplassen i Istanbul.

– Om ikke stater, og hele menneskeheten, samler seg til felles kamp mot terrororganisasjoner, kan alt vi frykter bli virkelighet, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt