Hopp til innhold

– Kommer til å få større konsekvenser enn vi aner

ISTANBUL/OSLO (NRK): Området der eksplosjonen i Istanbul fant sted, huser byens fremste turistmål. Nå mottar turistkontorer kanselleringer som følge av hendelsen.

Bombe_i_Istanbul

– Klart folk blir redde. Det var en kraftig eksplosjon som kunne høres i et stort område. Vi hørte den veldig godt fra vårt kontor, sier Wahit til NRK.

Han driver et turistkontor i Sultanahmet i Istanbul, området der eksplosjonen tirsdag morgen fant sted. Minst ti personer mistet livet og flere er skadet, blant dem en nordmann. Hvert år besøker fem millioner turister akkurat dette stedet.

– Noen har ringt oss og kansellert turer, forteller Wahit, men skynder seg å legge til at han fortsatt føler seg trygg i Sultanahmet.

– Større konsekvenser enn vi aner

Davut Dogan driver et reiseselskap i samme område. Han frykter at eksplosjonen kan få store konsekvenser for turistnæringen.

Davut Dogan

FRYKTER KONSEKVENSENE: Davut Dogan inne i det lille reisebyrået han driver like ved eksplosjonsstedet.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Jeg tror det kommer til å få større konsekvenser enn vi aner, sier han.

Dogan forteller at han gikk ut av butikken sin da han hørte et høyt smell. Der så han røyk stige opp og folk som løp. Kaos og panikk preget området før politiet sperret det av.

– Jeg fikk ikke komme forbi sperringene, men en venn av meg som var der inne så mange døde mennesker, forteller han.

Wahit håper turister ikke lar seg skremme av eksplosjonen.

– Terrortrusselen gjelder ikke bare Istanbul, det er en global trussel. Bare se på Paris! Til og med i Norge har dere opplevd terror. Tyrkias problem er at landet ligger i et konfliktfylt område, det påvirker oss, sier han.

Rådes til å dra på morgenen

Åstedet for eksplosjonen er omkranset av turistattraksjoner og turister.

I guidebøker og på turistkontorer rådes man til å dra dit tidlig på dagen for å unngå lange køer – og det var nettopp i morgentimene eksplosjonen ble utølst.

– Eksplosjonen skjedde mellom den egyptiske obelisken og den tyske fontenen, forklarer Wahit.

  • Dette punktet ligger rett utenfor turistattraksjonen Den blå moské, eller Sultanahmet moské, som er en av byens mest besøkte (se kart).
  • Et lite steinkast derfra ligger Hagia Sofia, som har vært både kirke og moské, men som i dag er museum.
  • 150 meter fra Hagia Sofia ligger Basilicasisternen, den største av antikkens sisterner, som ble bygd på 500-tallet.
  • Bak Hagia Sofia ligger Topkapı-palasset, Det osmanske rikets enorme sultan-palass, som er omgjort til museum.

Alle disse stedene ligger på listene til Lonely Planet og Tripadvisor over de aller viktigste attraksjonene i Istanbul. Den korte avstanden mellom dem gjør at mange turister gjør unna flere på én dag.

– Ikke overrasket

Flere tyrkere i Istanbul sier til NRK at de ikke er spesielt overrasket over at det som ser ut til å være et selvmordsangrep nå har rammet byen.

– Dagens angrep kom ikke som noen overraskelse. Bare ta en titt på området Tyrkia ligger i, sier en tyrker ved navn Ergun, og viser til konfliktene i naboland som Syria og Irak.

– Bomben var kraftig, den kunne høres i både Kadıköy og Maltepe. Men etterhvert som tiden går tror jeg folk vil glemme det, akkurat som Ankara-bomben i fjor, sier Ergun.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.