Hopp til innhold

Flere drept av selvmordsbombe i travel handlegate i Istanbul

ISTANBUL/OSLO (NRK): Fem mennesker skal være drept og flere såret etter et terrorangrep mot den travle handlegaten Istiklal i hjertet av Istanbul lørdag formiddag.

Selvmordsangrep i Istanbul

Bilder fra området nå vitner om et stort politioppbud og flere ambulanser som kjører frem og tilbake fra stedet.

Guvernør Vasip Sahin i Istanbul opplyser i en uttalelse at fem personer, en av dem selvmordsbomberen, nå er bekreftet drept i angrepet etter at en alvorlig skadet person døde på sykehus like før klokken 12 norsk tid. Det er ett barn blant de drepte.

Tyrkias helseminister Mehmet Müezzinoglu opplyser at 36 mennesker er såret etter selvmordsangrepet i Istanbul. Sju av disse er alvorlig skadd.

– Tolv av de sårede er identifisert som utlendinger, sa Muezzinoglu.,

Eksplosjonen som skjedde klokka 10.55 lokal tid, sa Sahin.

UD sier til NRK klokken 12.30 lørdag at de så langt ikke har noen informasjon om at norske borgere er rammet eller berørt av dagens terrorangrep i Istanbul.

Få folk i gatene

NRK er til stede i den travle gaten hvor politiet har satt opp sperringer. Politiet har sperret av området der eksplosjonen skjedde, slik at ingen kommer ut eller inn.

Det er et stort antall politifolk i fullt opprørsutstyr til stede, ambulanser kjører inn og ut fra stedet hele tiden og politihelikoptre sirkulerer i himmelen over.

Det er relativt få folk ute i gatene til å være på denne tiden en lørdag. Folk er redde og sjekker rundt seg hele tiden.

– PKK står bak

Ifølge en talsmann for det israelske utenriksdepartementet skal israelske statsborgere være blant de skadde.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Ajansi har alle nødetater rykket ut til den travle handlegaten i bydelen Beyoglu, og området er sperret. I løpet av de første seks minuttene etter eksplosjonen kom 26 ambulanser til stedet.

Sahin sier at bombeteknikere undersøker stedet der selvmordsangrepet skjedde i Istiklal-gaten i Istanbul. Han sier at det foreløpig er tidlig å si noe om hvem som står bak angrepet, men at undersøkelsene vil gi flere svar.

En tyrkisk tjenestemann sier til Reuters at de første funnene tyder på at den kurdiske PKK-geriljaen eller en gruppe som er knyttet til PKK står bak angrepet.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Selvmordsangrep i Istanbul
Foto: BULENT KILIC / Afp/NTB Scanpix

Sperret av

Eksplosjonen skjedde i Bato-gaten som er en av mange parallellgater til Istiklal-gaten. Istiklal er storbyens største handelsgate og flere millioner mennesker ferdes her i helgene.

Politiet har sperret av deler av gaten som leder inn til Taksim-plassen i den europeiske delen av byen.

Et vitne Reuters har snakket med så politihelikoptre fly over området rett etter terrorangrepet og TV-bilder viste hvordan folk i panikk flyktet fra stedet.

– Satt Tyrkia 20 år tilbake i tid

Eksplosjonen rammer den tyrkiske storbyen under en uke etter terrorangrepet i hovedstaden Ankara, der 37 mennesker omkom og 125 ble skadet.

Visestatsminister Numan Kurtulmus sa etter lørdagens angrep at onde krefter og deres terrorangrep har satt Tyrkia 20 år tilbake i tid og oppfordret alle til å ikke la seg skremme av Istanbul-terroren.

– Vi skal aldri ta ett skritt tilbake i kampen mot terror, uttalte Kurtulmus.

Tidligere denne uken opplyste Tysklands utenriksdepartement at landets utenriksstasjoner og skoler i Tyrkia stenges inntil videre på grunn av en svært troverdig sikkerhetstrussel.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.