Hopp til innhold

Møt korrespondentene

Du ser dem normalt i TV-ruta, rapporterende fra alle verdens hjørner, men i dag kunne du møte alle NRKs korrespondenter ansikt til ansikt i Store studio på Marienlyst.

NRK-korrespondentene

NRK dekker hele verden med sitt korrespondentnett. Øverst fra venstre er Åse Marit Befring (Brussel), Morten Jentoft (Moskva), Tove Bjørgaas (Washington DC), Espen Aas (London), Kristin Solberg (Istanbul), Sverre Tom Radøy (Nairobi), Sigurd Falkenberg Mikkelsen (Kairo), Guri Norstrøm (Berlin), Peter Svaar (Beijing), Christine Præsttun (Nairobi), og Gro Holm (Washington DC).

Foto: NRK

– Dette er en helt unik situasjon. For første gang samler NRK alle sine korrespondenter på én scene, der publikum får møte dem ansikt til ansikt og stille spørsmål direkte, sa Gry Blekastad Almås før arrangementet.

Sammen med programleder-makker i Urix, Hege Moe Eriksen, ledet hun seansen i Store studio onsdag, der også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen deltok.

Sendingen ble direktesendt på NRK.no, og her kan du se et lite utdrag:

NRKs nye utenrikskorrespondent Kristin Solberg forteller om utfordringene ved å jobbe i felt.

Kristin Solberg fortalte litt om livet som utenriksreporter under onsdagens arrangement i Store Studio i NRK.

Fra åtte til ti korrespondentstillinger

NRKs korrespondentnett er i år utvidet fra åtte til ti korrespondentstillinger, der jobben i Afrika deles mellom to personer. NRK har med det 11 journalister på post utenriks.

– I hverdagen er de spredt over hele kloden for å rapportere hjem. Under dagens seanse vil vi presentere dem på en litt annen måte enn det publikum er vant med på radio, TV og nett. Vi skal i kulissene, bak de tradisjonelle rapportene, og få høre mer om hvordan de jobber og ikke minst om hva som rører dem, fortalte Gry Blekastad Almås før arrangementet startet.

Korrespondentkart
Korrespondent Åse Marit Befring på det italienske kystvaktskipet Fiorillo

En sjøsyk korrespondent Åse Marit Befring rapporterer hjem fra det italienske kystvaktskipet M. Fiorillo, et sted mellom Libya og Lampedusa, om flyktningkatastrofen i Middelhavet.

Foto: NRK

Et enormt arbeidspress

Å være korrespondent er et privilegium og en livsstil der man må være klar til å kaste alt man har i hendene og rykke umiddelbart når store hendelser ryster verden.

Men det er ikke bare under såkalte «breaking news» at korrespondentene jobber under et ekstremt arbeidspress. Det er deres hverdag, noe også Gry Blekastad Almås fikk erfare da hun selv var NRKs korrespondent i London fra 2010 til 2013.

Video nsps_upload_2009_4_28_21_16_12_4179.jpg

Tove Bjørgaas er USA-korrespondent for andre gang. Under forrige periode måtte hun rapportere med munnbind fra Mexico under svineinfluensa-epidemien.

Foto: Nyhetsspiller

– Korrespondentjobbene er svært ulike fra sted til sted, der sikkerhet og byråkrati er et større hinder på enkelte poster, men arbeidspresset er det samme. Selv om nytt og bedre utstyr gjør jobben enklere, øker samtidig leveringspresset med hyppige tidsfrister fordi dagens medier oppdateres bortimot døgnet rundt, påpeker hun.

Hun forventer ikke at presset vil bli noe mindre selv om korrespondentnettet nå utvides.

Espen Aas

NRKs London-korrespondent rapporterer live i Dagsrevyen, ofte uten fotograf. Espen Aas' «one man show» veier 16 kilo på ryggen og vekker ofte oppsikt.

«One man show»

Mens NRKs korrespondenter før i tiden konsentrerte seg om enkelte sendinger på radio og TV, leverer de i dag kontinuerlig til kringkasteren også på nett.

Samtidig har godt utstyr ført til at de ofte er ute i felt alene, tidvis under krevende arbeidsforhold, der det forventes at de også skal filme, redigere og sende over stoffet selv. For ikke å snakke om å gå live i sendinger som Dagsrevyen og Urix mutters alene.

Korrespondentjobben er i stor grad blitt et «one man show», noe London-korrespondent Espen Aas bekreftet i et av sine fornøyelige korrespondentbrev, som er tittelen på de ekslusive rapportene som hver uke postlegges verden rundt og kringkastes i «Urix på lørdag».

Arrangementet på Marienlyst onsdag avsluttes med servering og prat i telt utenfor Store studio. Det er ingen flere billetter igjen.

NRK: Korrespondenter og utenriksmedarbeidere juni 2014

Også utenriksmedarbeiderne som holder til på Marienlyst vil være tilstede i Store studio onsdag. Dette bildet ble tatt under korrespondentuken i 2014.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt