Hopp til innhold

Disse blir nye programledere i Urix

Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås blir nye programledere for Urix til høsten.

Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås

Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås er nye programledere for Urix på NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Vi brenner for god utenriksjournalistikk. Vi skal fortelle det norske folk hva som skjer i verden og gi dem de gode historiene. Å få lov til å fronte et Urix er en ære, sier Hege Moe Eriksen.

Hun ble kjent for folk flest som NRKs Europa-korrespondent fra 2010 til 2013. Samme tid var den profilerte programlederen Gry Blekastad Almås korrespondent i London.

Til høsten skal de to damene fronte den nye Urix-sendingen.

– Vi jobbet tettest sammen da vi jobbet på hver vår side i Europa. De gangene vi opptrådte samtidig i for eksempel Dagsrevyen fikk vi tilbakemeldinger på at det var ekstra gøy. Det er noe med to damer i en utenriksverden som tradisjonelt sett har vært veldig mannsdominert. Det er i ferd med å endre seg nå, men vi har kanskje vært med på å synliggjøre den endringen, sier Almås.

Fornying i studioet

De nåværende Urix-sendingene på NRK2 fikk sin form for fire år siden, og er bygget opp rundt de drevne NRK-profilene Annette Groth og Christian Borch.

Når Christian Borch går av med pensjon til høsten, og Annette Groth ville tilbake til reportertilværelsen, ønsket leder for utenriksredaksjonen i NRK, Knut Magnus Berge, en fornyelse av programmet.

– Det er stilig at vi får inn to damer som begge har kunnskapen og tyngden til å fronte programmet, sier han til NRK.no.

Utenriksmagasin med intervjuer, reportasjer og kommentarer. Programledere er Annette Groth og Christian Borch

Video: Se Urix her

De to nye programlederne vil prøve å gjøre utenriksstoffet interessant for yngre seere, men de mener derimot ikke at det er så viktig å fokusere på at de begge er unge kvinner.

– Jeg føler ikke at alder er så viktig, men uttrykket blir jo annerledes med oss på skjermen. Jeg har veldig lyst til at vi skal gjøre sendingen mer dynamisk enn den er i dag, men vi skal lage en ny sending som er tuftet på alle de kvalitetene som Urix nå har. Det kjønnsperspektivet burde vi egentlig ha kommet forbi, sier Almås.

– Ja, kvinneperspektivet må vi forbi. Men jeg må også si at det er noen kapasiteter og journalistiske størrelser som har tråkket opp disse sporene for oss, ikke minst Annette Groth, sier Hege Moe Eriksen.

Kunne ikke si nei

De to nye programlederne mener det blir gøy, men utfordrende å ta over stafettpinnen etter Groth og Borch.

– Man sier ja med litt skrekkblandet fryd, for det er store journalistiske sko å fylle. Annette Groth og Christian Borch har vært to ruvende stjerner på utenrikshimmelen og mine personlige forbilder gjennom mange år. Det å ta over etter dem er virkelig som å hoppe etter Wirkola. Men det er en jobb man ikke kan si nei til, sier Eriksen.

Gry Blekastad Almås (43) har mer enn 20 års fartstid i NRK. Hun er for tiden programleder i Dagsnytt Atten, men har tidligere vært nyhetsanker i Dagsrevyen og programleder for NRK Brennpunkt, samt korrespondent i London.

Hege Moe Eriksen (38) var NRKs korrespondent i Brussel fra 2010 til 2013. Hun har mottatt flere Skup-priser og fikk i 2013 NRKs Journalistpris for sitt arbeid som europakorrespondent. I 2005 ga hun ut en bok om kreftrammede Bengt Eidem.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP