NRK Meny
Info fra NRK

NRKs korrespondenter

Ingen andre norske medier har et så bredt korrespondentnettet. Hele ti utenriksstillinger har NRK verden rundt.

I over 50 år har NRK hatt egne korrespondenter plasssert rundt om i verden.

I over 50 år har NRK hatt egne korrespondenter plasssert rundt om i verden.

Korrespondent (fra fransk, brevskriver): En journalist med fast base i et annet land som sender rapporter hjem.

I 2015 ble nettet utvidet med en ny korrespondent med ansvar for dekningen av Vest-Asia med base i Istanbul, den andre korrespondenten ble stasjonert i Berlin med de tyskspråkelige landene og Øst-Europa som hovedarbeidsfelt.

Kjersti Strømmen

Kjersti Strømmen er NRKs korrespondent i Beijing.

Foto: Ole Kaland / NRK

I Sør-Amerika har NRK avtale med Arnt Stefansen som frilanser med base i Rio de Janeiro i Brasil.

Med delt korrespondentstilling i Afrika og fast frilanser i Sør-Amerika utgjør NRKs utenriksnett dermed totalt 12 personer.

Utenrikskorrespondentene er daglig i sving for å gi det norske folk internasjonale nyheter via NRK både via radio, TV og nett.

Les også:

Bli med: Kristin Solbergs reise i krigens Syria

Fra og med høsten 2018 vil NRKs korrespondentkorps være:

  • Beijing: Kjersti Strømmen
  • Beirut: Kristin Solberg
  • Berlin: Guri Norstrøm
  • Brussel: Philip Lote
  • Istanbul: Sidsel Wold
  • London: Øyvind Nyborg
  • Moskva: Jan Espen Kruse
  • Nairobi: Ida Titlestad Dahlback
  • Washington: Anders Magnus og Veronica Westhrin

Viktigere enn noen gang

- I en tid hvor mange medier dessverre må redusere sin tilstedeværelse i andre land, er det kanskje viktigere enn noen gang at en allmennkringkaster som NRK sørger for at vi har flere journalister til stede for å formidle nyheter og inntrykk utenfra, sa daværende nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK da utvidelsen av korrespondentnettet ble kjent.

Guri Norstrøm i Roma

Korrespondent Guri Norstrøm har Berlin som sin base, her rapporterer hun fra Roma.

Foto: NRK

Tett på den store verden

Å skildre verden med norske øyne og kunne bidra til økt kunnskap om internasjonale forhold er en viktig del av NRKs samfunnsoppdrag.

NRK er derfor tett på de store internasjonale hendelser. Om det er krisen i Ukraina, den vedvarende uroen i Midtøsten, utviklingen i internasjonal økonomi eller når store naturkatastrofer eller ulykker rammer.

NRK er der. Enten med sine egne korrespondenter, med utsendte journalister og fotografer eller gjennom nordisk eller internasjonalt samarbeid.

Nordisk og europeisk nyhetsutveksling

På nordisk nivå samarbeider NRK nært og får mye hjelp til sin utenriksdekning av de andre nordiske allmennkringkasterne - spesielt Sveriges Radio, Sveriges Television og Danmarks Radio.

På europeisk nivå nyter NRK godt av sitt medlemskap i EBU (Den europeiske kringkastingsunionen) hvor europeiske allmennkringkastere samarbeider tett og godt blant annet gjennom daglige utvekslinger av stoff og bilder.

Les også: EBU - navet i europeisk kringkasting

Livsstil mer enn en vanlig jobb

Å være korrespondent er mer en livsstil enn en vanlig jobb. Skjer det noe spesielt må han eller hun være klar til å rykke ut på kort varsel.

Korrespondentene og frilanserne leverer innhold både til radio, tv og nett. Og ofte er korrespondenten alene ute på jobb og må både filme, redigere og sende over stoffet selv.

Nytt og enklere utstyr har gjort den jobben enklere, men samtidig blir ønskene om stoff fra hjemmeredaksjonene bare flere og flere. For dagens medier oppdateres bortimot døgnet rundt.Det betyr at ønskene om stoff fra korrespondentene er mange og hyppige.

NRK-korrespondenter i Afrika: Sverre Tom Radøy og Christine Præsttun

I Afrika har NRK for første gang valgt å dele en korrespondentstilling - ekteparet Christine Præsttun og Sverre Tom Radøy bytter på jobben.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Korrrespondentbrevet

Gjennom det ukentlige korrespondentbrevet kommer vi tettere inn på hverdagen til NRK-medarbeiderne i utlendighet.

Her forteller de i tur og orden om hvordan det er å komme og bo i et fremmed land. Det kan jo by på uventede utfordringer og gi opplevelser på så mange ulike sett og vis.

Hver uke postlegges et nytt brev. Det kan høres i "Urix på lørdag" på NRK P2 og er å finne på nettstedet til utenriksredaksjonen i NRK - nrk.no/verden.

På Facebook

Innblikk i korrespondentenes hverdag kan du også få på Facebook: Sidsel Wold, Anders Magnus, Tove Bjørgaas, Guri Norstrøm, Kristin Solberg, Morten Jentoft, og Christine Præsttun/Sverre Tom Radøy har alle egne sider.

Se gjerne:

NRKs korrespondenter og utenriksmedarbeidere 2016

NRKs korrespondenter og utenriksmedarbeidere 2016: Charlotte Bergløff (f v sittende), Guri Norstrøm, Christine Præsttun, Philip Lote, Joar Hoel Larsen, Tore Moland, Sverre Tom Radøy og Kristin Solberg. Sittende bak: Knut Magnus Berge, Gunnhild Viken, Espen Aas, Sidsel Wold, Kristian Aanensen, Tove Bjørgaas, Johan Bull og Gry Blekastad Almås. Stående bak: Morten Jentoft, Anders Tvegård, Jan Espen Kruse, Wenke Eriksen,Tore Tollersrud, Inger Marit Kolstadbråten, Roger Sevrin Bruland Øyvind Nyborg, Peter Svaar, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Eyvind Molde, Hege Moe Eriksen og Christine Constance Brænd-Nørum.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK