Hopp til innhold

ElBaradei trekker seg i protest etter et voldsomt maktspill i kulissene

Visepresident – og fredsprisvinner – Mohamed ElBaradei trekker seg fra den egyptiske regjeringen i protest mot den brutale behandling av Morsi-tilhengerne. Han tapte maktkampen mot den kompromissløse innenriksministeren.

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei trekker seg fra regjeringen.

Foto: Afp

Mohamed ElBaradei, som ble utnevnt til midlertidig visepresident med ansvar for internasjonale forbindelser etter avsettelsen av Mohammed Morsi 3. juli, sendte sin avskjedssøknad til den like midlertidige presidenten Adli Mansour i ettermiddag.

Da var dødstallene etter politiets storming av protestleirene til Det muslimske broskap stadig økende. Det samme var de internasjonale protestene mot den brutale ryddingen, som har gjort deler av Kairo om til en krigssone og et blodbad.

Nyhetsbyrået AFP, Reuters og AP fikk se brevet hvor ElBaradei begrunner sin avskjed.

«De som vil tjene på det som har hendt i dag, er de som oppfordrer til vold og terrorisme og ekstreme grupper.

Som du vet anså jeg at det var fredelige måter å ende motsetningene som nå splitter vårt samfunn. Det var forslag til løsninger som kunne bidratt til nasjonal forsoning.

Det er vanskelig for meg å fortsette å ta ansvar for avgjørelser som jeg ikke er enig i. Jeg frykter konsekvensene av disse avgjørelsene, og jeg kan ikke ta ansvar for en eneste dråpe spilt blod», heter det i brevet.

Presset fra verden

«Hva gjør ElBaradei nå?» var ett av de store spørsmålene som ble stilt, etter at store politistyrker i morgentimene rykket inn i leirene hvor Morsi-tilhengerne har holdt stand.

Den tidligere vinneren av Nobels fredspris ble antatt å være den som har stagget den militært innsatte regjeringen fra å reagere mot Morsi-demonstrantene, etter at innenriksminister Mohamed Ibrahim allerede for to uker siden varslet om at deres tålmodighet med protestleirene snart var slutt.

Selv etter at presidenten, Mansour, erklærte meglingsforsøkene fra utenlandske politikere, som gikk i skytteltrafikk mellom presidenten, visepresidenten, regjeringen, Brorskapet og andre grupperinger, for avsluttet, drøyde den forventede stormingen.

Flere utenriksministre har advart forsvarsminister, og Egypts nye sterke mann, general Abdel Fattah al-Sisi, om at ElBaradei ville trekke seg hvis regjeringen bestemte seg for å fjerne demonstrantene med makt.

Samme beskjed fikk innenriksministeren, som er kjent for sin kompromissløse holdning.

Med ElBaradeis avgang, i full offentlighet, ville militærledelsen miste troverdighet i sitt forsvar av demokratiske prinsipper, som den anklaget Morsi for å ikke respektere, var beskjeden.

Selv arabiske land, som normalt ikke er kjent for toleranse for demonstrasjoner, bad regjeringen vise tilbakeholdenhet og stilte seg bak EU og USAs anstrengelser om å få partene til å inngå et kompromiss. Det ble indirekte bekreftet på John Kerrys pressekonferanse onsdag kveld.

En talskvinne fortalte at USA hadde hatt samtaler med mange av disse partene de siste dagene.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel skal også daglig ha vært på tråden til sin egyptiske kollega og bedt ham tenke seg om. Hagel skal i klare ordelag ha forsøkt å forklare hva Egypt – nasjonalt som internasjonalt – ville tape på en brutal behandling.

Og det skal, ifølge hva diplomatiske kilder forteller til Reuters, ha ligget en avtale på bordet som Det muslimske brorskap skal ha akseptert. Det innebar en ærefull «exit» for Morsi, løslatelsen av politiske fanger, en omarbeidet grunnlov og enighet om et nytt valg.

Deler av regjeringen forstod at Egypt trenger internasjonalt allierte, gitt at det store landet vakler økonomisk etter to turbulente år, og gikk for forhandlingslinjen. Andre mente at Brorskapet bare bløffet for å vinne tid.

Det ble Ibrahim som trakk det lengste strået. Og det har endt som mange fryktet. Et blodig oppgjør som kan skape enda mer hat.

(Følg utviklingen i Egypt direkte utover kvelden her:)

Reuters Live sin direktestrøm fra Egypt.

Se direkte fra Egypt.

149 døde

Så langt er 149 personer bekreftet døde, ifølge det egyptiske helsedepartementet. Over 1400 personer er skadet, men det er ventet at tallet på både døde og skadede vil stige.

Blant dem som ble skutt og drept var en kameramann for den britiske tv-stasjonen Sky News og en journalist fra en arabisk avis.

Også den 17-årige datteren til en av Brorskapets ledere, Mohamed El-Beltagi, ble drept i tumultene, noe som trolig ikke vil bidra til å roe gemyttene.

El-Beltagi oppfordret, etter at han fikk beskjed om datterens død, Brorskapets støttespillere til fortsatt å vise sin protest med demonstrasjoner i gatene.

– Jeg sverger til Gud: Hvis dere blir hjemme, vil Abdel Fattah al-Sisi gjøre dette landet til Syria. Han vil trekke nasjonen inn i en borgerkrig slik at han selv unnslipper galgen. Vil dere sitte rolig inntil folkemordet er over? sa El-Beltagi.

Al-Sisi er generalen som ble utnevnt til forsvarssjef av Mohammed Morsi, og den som kunngjorde avsettelse av presidenten etter at millioner av egyptere hadde krevd hans avgang.

Morsis arvtaker, Adli Mansour, beordret i dag hæren til å bistå politiet i å gjenopprette ro og orden og beskytte viktige statsinstitusjoner. Presidenten har i tillegg erklært en måneds unntakstilstand over hele landet og portforbud i byer som Kairo, Alexandria og byer i sør hvor Det muslimske brorskapet og andre islamistbevegelser står sterkt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Morsi-tilhengere angriper et pansret militærkjøretøy

Morsi-tilhengere angrep ett av de mange militære kjøretøyene som var sendt ut i Kairos gater.

Foto: Mohsen Nabil / Ap

Islamister ber om ro

Partiet Al Nour, som er det største islamistiske partiet etter Brorskapet, sier de holder den militærstøttede regjeringen ansvarlig for blodbadet i dag. Samtidig ber de begge sider avstå fra mer voldsbruk og provokasjoner.

Al Nour mener Egypt står på randen av splittelse. Samtidig er et utbryterparti fra Det muslimske brorskap villig til å gå i dialog med regjeringen, for å lete etter en vei ut av krisen.

De utenlandske politikerne, under sine meglingsforsøk, advarte regjeringen om at en aksjon mot Brorskapets tilhengere kun vil bidra til en militarisering av bevegelsen, samt en sterkere islamistisk front mot myndighetene.

Tidligere i dag ble flere kirker angrepet av sinte islamister, som anklager den kristne minoriteten for å stå i ledtog med militæret i avsettelsen av Morsi. Også politistasjoner og offisielle bygninger ble angrepet og forsøkt tent på.

Den nylig avgåtte visepresidenten ElBaradei skriver at Egypt er enda mer splittet og polarisert nå enn bare for noen uker siden og at det kun er de ikke-demokratiske kreftene som tjener på regjeringens fremgangsmåte.

– Men den mest kompromissløse leiren har en egen evne til ignorere realitetene, sier en diplomatisk kilde i Egypt til Reuters.

Det samme ble den avsatte presidenten Mohammed Morsi beskyldt for, å ture frem med sin egen og Brorskapets agenda, og ignorere kompromisser som kunne skapt forsoning og fremgang.

Fordømmes av FN og verden

Den brutale ryddingen av Morsi-tilhengere, som i det store og hele har vist sin protest på fredelig vis, fordømmes av en rekke statsledere, selv de som for seks uker siden ikke ville fordømme avsettelsen av Morsi.

FN-sjef Ban Ki-moon er bekymret for den omfattende bruken av vold og den spente situasjonen, det samme er USAs president Barack Obama og lederne for Frankrike, Storbritannia og EU.

SISTE NYTT

Siste nytt