Norsk journalist midt i kampene i Kairo: – De skjøt for å drepe

Journalist og forfatter Anders Sømme Hammer var selv midt i kaoset og gatekampene ved Morsi-tilhengernes samlingsplass i Kairo. Han beskriver en kaotisk, blodig og spent situasjon.

Journalist og forfatter Anders Sømme Hammer var selv midt i kaoset og gatekampene ved Morsi-tilhengernes samlingsplass i Kairo. Han beskriver en kaotisk, blodig og spent situasjon.

HØR RAPPORTEN FRA KAIRO: I moskeen rett utenfor Rabaa-leiren hadde Morsi-tilhengerne organisert ett feltsykehus. De drepte ble lagt på rekke og dekket til med lakener, forteller den norske frilansjournalisten Anders Sømme Hammer fra Kairo (foto: Anders Sømme Hammer).

Hammer fikk høre meldingene i morgentimene om at politiet og militæret kunne komme til å aksjonere mot Morsi-tilhengernes leir og sitt ned-aksjonen ved Rabaa-moskeen i Nasr city-området av Kairo. Først kom bulldoserne som skulle fjerne barrikader, telt og midlertidige skur satt opp av demonstrantene.

Opprørspoliti sikter med automatvåpen i Kairo, Egypt

GODT UTSTYRT: Sikkerhetsstyrkene var godt utstyrt og bevæpnet i det de gikk inn for å løse opp leiren til Morsi-tilhengerne. Ifølge mange ulike kilder ble det da også skutt med skarpt.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Deretter ble gatene fylt med tåregass før lyden av skarpe skudd kunne høres.

Les også: ElBaradei trekker seg i protest etter et voldsomt maktspill i kulissene

Følg dramatikken fortløpende: Vold og sammenstøt i Egypt

Den norske journalisten valgte å trekke seg ut til gatene rundt leiren av hensyn til sin egen sikkerhet, men kampene raste etter hvert også i hele området. Med kampene fulgte fryktelige scener, forteller journalisten.

– I en trappeoppgang satt en død mann. Han var skutt i hodet og drept. Ved siden av ham satt sønnen på 13 år og kona. Han var ennå ikke fraktet til noe sykehus, men han var jo allerede død, sier Anders Sømme Hammer.

Deretter må den norske journalisten stoppe opp. For synet og opplevelsene sitter fortsatt i.

– Det var veldig dramatisk og veldig fælt, sier Hammer fra Kairo.

Se flere bilder: Store sammenstøt i Egypt

Journalister springer i dekning i Kairo, Egypt under sammenstøt

KAOTISK: Journalister som prøvde å fange det som skjedde for å formidle det til verden måtte til tider springe midt i kaoset for å finne dekning på grunn av skyting og store mengder tåregass.

Foto: MOSAAB EL-SHAMY / Afp

– De skjøt for å drepe

Frilansjournalisten beskriver Kairo som en spent by der man fra omtrent hele byen merker hva som skjer. På himmelen kan røyk sees i det den siger opp fra sammenstøt i ulike områder.

Utover dagen har området spesielt rundt Rabaa-leiren til Morsi-tilhengerne vært preget av direkte gatekamper. Demonstrantene som han selv så gikk med klubber, jernstenger og steiner. Militæret og politiet møtte dem med store mengder tåregass og skarpe skudd.

Anders Sømme Hammer

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer er i Kairo der han dekker de voldsomme sammenstøtene (arkivfoto).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det har vært kjempedramatisk. Skytingen har vært veldig kaotisk, og det var skarpe skudd. Så det var ikke bare for å skremme at det ble skutt. Det ble skutt for å drepe, sier Hammer på telefon i ettermiddag fra en roligere sidegate et stykke unna uroen.

Onsdag kveld kom politiet og hæren seg helt inn i leiren til Morsi-støttespillerne. Både moskeen og feltsykehuset i deler av den ble raidet av sikkerhetsstyrkene, og alle overlevende bedt om å forlate området. Flere nyhetsbyråer melder at tusenvis av demonstranter rolig forlot området på rekke og rad midt blant bevæpnede sikkerhetsstyrker.

Anders Sømme Hammer mener den store forskjellen i tilgang på våpen kan ha ført til det store antallet døde. Demonstrantene hadde stort sett klubber og jernstenger, men ble møtt av godt bevæpnede sikkerhetsstyrker som skjøt med skarpt.

– Det har vært meldinger om Morsi-tilhengere med skytevåpen som angriper sikkerhetsstyrkene. Har du sett noe til det?
– Jeg har ikke sett demonstranter med skytevåpen, men de har klubber, jernstenger og steiner. Samtidig kan jeg ikke si noe mer enn det jeg selv har sett i gatene rundt Rabaa-leiren der gatekampene herjet, svarer Hammer.

Hadde klargjort feltsykehus

På ettermiddagen onsdag opplyser de offisielle helsemyndighetene at 149 personer er drept, men uttalelser fra Morsis parti Det muslimske brorskapet og tall fra internasjonale nyhetsbyråer tyder på at mengde døde kan være mye større.

Anders Sømme Hammer besøkte også en moské like ved leiren der Morsi-tilhengerne har holdt til i flere uker. Moskeen ble brukt som feltsykehus for de mange skadde og døde i sammenstøtene.

– Jeg så sju drepte der, og over tretti skadde. Likevel var det hele tiden veldig uoversiktlig, og vanskelig å si hvor omfattende det var, sier han.

Han beskriver at feltsykehuset lå midt i fronten mellom sikkerhetsstyrkene og demonstrantene som var involvert i voldsomme gatekamper. Samtidig beskriver Hammer det midlertidige sykehuset som godt organisert. Moskeen var full av frivillige som behandlet de skadde, og det var veldig effektivt organisert.

– Det virket godt forberedt med godt utvalg av medisiner og frivillige som brukte plasthansker mens de behandlet de skadde, sier Hammer.

Fotografer skutt, Kairo

AL JAZEERA: To fotografer for Al Jazeera skal angivelig ha blitt skutt under sammenstøtene i Egypt. Egyptisk-amerikaneren Mohamed Soltan har lagt ut bildet av en hjelm med skuddhull på sin twitterside, @soltanlife.

Foto: Mohamed Soltan

– Veldig stygge skader

Den norske frilansjournalisten advarer mot å ta noen form for dødstall eller tall på antall skadde for god fisk så kort tid etter hendelsene. Han beskriver området som en krigssone over et ganske stort område av Kairo, og betviler at noen rent praktisk kan ha klare å samle en god samlet oversikt så tidlig.

Såret Morsi-tilhenger

MANGE SKADDE: En såret tilhenger av den avsatte presidenten, Mohamed Morsi, blir båret bort av en soldat og et medlem av opprørspolitiet utenfor Rabaa al-Adawiya-moskeen i formiddag.

Foto: Stringer

Likevel er han ikke i tvil om at mange er døde, og mange har fått veldig alvorlige skader.

– Det var veldig stygge skader. Slik jeg så det var det åpenbart at politiet må ha skutt for å drepe. For folk var skutt i hodet, i brystet og i magen, sier Hammer.

På internasjonale bildebyråer og fra journalister på stedet har det kommet mange bilder av døde lagt i lange rader inne i ulike feltsykehus og midlertidige likhus. Den norske frilansjournalisten forteller at det feltsykehuset han besøkte også hadde systemer for å håndtere de døde.

– Det var også et system for å registrere de drepte. Utpekte frivillige gikk rundt og identifiserte og førte lister over dem som kom inn som døde.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.