– Myndighetene må samarbeide med Det muslimske brorskapet

Nasjonal forsoning er den eneste løsningen på de voldsomme og blodige kampene i Egypt, mener Norges utenriksminister Espen Barth Eide

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer volden i Egypt.
– Det finnes ingen annen vei fremover for Egypt enn nasjonal forsoning, og da må også Det muslimske brorskapet være en del av det.
Eide frykter at de islamistene som har trodd på demokrati og valg, nå skal søke helt andre veier. Det mener han vil være alvorlig for hele Midtøsten-regionen.

Barth Eide: – Jeg fordømmer volden i Egypt

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer volden i Egypt.

– Vi og andre i det internasjonale samfunnet må holde det nye regimet, sikkerhetsstyrkene og millitæret ansvarlige for volden, sier utenriksministeren.

– Det finnes ingen annen vei fremover for Egypt enn nasjonal forsoning, og da må også Det muslimske brorskapet være en del av det, sier Barth Eide til NRK.

Barth Eide frykter at de islamistene som har trodd på demokrati og valg, nå skal søke helt andre veier.

– Dette er alvorlig, ikke bare for Egypts fremtid, befolkning, økonomi, men også for hele Midtøsten-regionen, sier han.

Utenriksministeren hadde onsdag en samtale med den egyptiske utenriksministeren Hazem el-Beblawi.

– Mitt budskap var at alt må gjøres for å unngå et blodbad, at sikkerhetsstyrkene må forholde seg til internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, og at alle parter nå må vise tilbakeholdenhet, sier han til NTB.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har også fordømt volden sikkerhetsstyrkene i Kairo har utsatt Morsi-tilhengere for.

Unntakstilstand i én måned

Fra klokken 16 onsdag ettermiddag og én måned framover er det innført unntakstilstand i Egypt. Det var egyptiske myndigheter som varslet dette i en tale på statlig fjernsyn i ettermiddag, melder nyhetsbyrået AFP.

Det vil bli innført portforbud kveld og natt i ulike områder av Kairo og flere andre byer så lenge unntakstilstanden i landet varer, melder flere journalister fra byen. Portforbud innebærer at ingen får lov til å oppholde seg utendørs i de områdene der restriksjonene er innført.

Hundrevis av mennesker skal være drept etter at de egyptiske sikkerhetsstyrkene i dag tidlig aksjonerte mot to protestleire opprettet av tidligere president Mohammed Morsis tilhengere.

NRKs utenriksreporter i Kairo, Lars Sigurd Sunnanå sier at det ikke er noen tvil om at politiet har brukt automatvåpen og ikke bare tåregass.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Bilete frå Egypt onsdag 14. august 2013

VIDEO: Voldsomme kamper i Kairo

Motstridende om dødstall

Dødstallene fra sammenstøtene i Kairo varierer kraftig.

Nyhetsbyrået AFPs journalist i Egypt har talt døde mennesker på tre likhus i Kairo i dag, og rapporterer om 124 drepte, mange av dem på grunn av skuddskader. BBCs reportere har selv telt 40 døde i et provisorisk likhus i en leir hos Morsi-tilhengerne.

Det egyptiske helsedepartementet melder nå om 56 drepte.

Samtidig skriver talsmann Gehad El-Haddad i Det muslimske brorskapet skriver på sin Twitter-side at dødstallene har nådd 2000 og at 10 000 er såret.

Ifølge en talsperson i FN forsøker organisasjonen nå å samle inn sannferdig informasjon om antall drepte.

SISTE NYTT

Siste nytt