NRK Meny
Normal

– Sky News-fotograf skutt og drept i Kairo

Fotojournalisten Mick Deane ble skutt og drept i Kairo onsdag morgen mens han dekket sammenstøtene i Kairo, opplyser Sky News.

Reuters Live sin livefeed fra Egypt, via egyptisk fjernsyn.

DIREKTE FRA EGYPT: Livestream fra de voldsomme opptøyene som har spredt seg fra by til by i Egypt.

Mick Deane

Mick Deane ble drept da han var på jobb for Sky News i Egypt onsdag.

Foto: Sky News / Ap

Onsdag innførte myndighetene i Egypt unntakstilstand i én måned som følge av de voldsomme kampene som nå sprer seg i landet.

Fotojournalisten Mick Deane (61) ble drept mens han sammen med et team av journalister fra Sky News dekket opptøyene i hovedstaden i Egypt. Ingen av de andre i teamet ble skadet, opplyser den britiske TV-stasjonen.

Omstendighetene rundt drapet er foreløpig ikke kjent, men avisen Egypt Independent melder at Deane døde etter å ha blitt skutt i hjertet. Han døde på vei til sykehus, ifølge avisen.

Deane har jobbet i Sky News i 15 år, og har vært stasjonert i både Washington og i Jerusalem. Han blir beskrevet som en av de beste kameramennene Sky News har hatt, en god journalist og en mentor for mange i Sky News.

– Han var en venn, modig som en løve, men for et hjerte han hadde. For et menneske han var, sier utenriksredaktør Tim Marshall i en uttalelse på Sky News.

Også statsminister David Cameron uttrykker sorg over tapet av den britiske journalisten.

«Jeg er dypt lei meg over nyheten om at kameramann Mick Deane mistet livet, mens han dekket volden i Egypt. Mine tanker går til hans familie og teamet i Sky News», tvitret statsminister David Cameron onsdag.

Kvinnelig journalist (26) drept

Flere nyhetsbyråer melder også at en kvinnelig journalist skal ha blitt drept under opptøyene i Kairo.

Habiba Ahmed Abd Elaziz, en 26 år gammel reporter som jobbet for den Dubai-baserte avisa XPRESS, en søsterpublikasjonen til Gulf News, ble skutt og drept onsdag morgen, melder Gulf News.

Habiba skal ikke ha jobbet på oppdrag for avisen under opptøyene, men hadde dratt til hjemlandet på ferie.

Viseredaktør i ZPRESS Mazhar Farooqui sier hele nyhetsavdelingen er i sjokk.

– Det er vanskelig å tro at hun er borte. Hun var lidenskapelig engasjert i sitt arbeid og hadde en lovende karriere foran seg, sier Farooqui i en uttalelse.

Datteren til Brorskapets leder trolig drept

Datteren til en av lederne i Det muslimske brorskap er rapportert drept onsdag, melder nyhetsbyrået AFP.

17-år gamle Asmaa al-Beltagui, datter av Mohammed al-Beltagui, ble skutt under opptøyene ved protestleiren Rabaa al-Adaiya, ifølge talsmann for brorskapet, Gehad al-Haddad.

Ifølge ham ble jenta skutt to ganger, og ble truffet i brystet og ryggen.

FN frykter store dødstall

Ifølge FN kan flere hundre personer være drept eller såret i sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Egypt.

Sikkerhetsstyrker slo i morgentimene onsdag til mot de to permanente leirene som tilhengere av president Morsi hadde opprettet i Kairo etter militærkuppet for en drøy måned siden.

Myndighetene har hittil meldt 95 drepte, inkludert seks politifolk og over 840 såret.

Etter at sikkerhetsstyrkene slo til mot de to leirene, er det nå sammenstøt rundt om i Kairo.

Det muslimske brorskap hevder at opp til 600 er drept. Sikkerhetsstyrkene gikk onsdag morgen til aksjon mot leirene der tusener av Morsi-tilhengere har holdt stand i over en måned.

Norge fordømmer voldsbruken

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer volden i Egypt.

– Vi får nå veldig alarmerende rapporter om omfattende vold, åpenbart uproporsjonal vold, knyttet til at det nye regimet prøver å rydde opp i de demonstrasjonsleirene som Det muslimske brorskap og andre motstandere av de militære makthaverne har hatt, sier Eide til NRK.

– Det bekymrer meg sterkt, og jeg mener det er grunn for oss og andre i det internasjonale samfunnet nå til å holde det nye regimet, sikkerhetsstyrkene og de militære ansvarlige, sier ministeren.

Nasjonal forsoning er den eneste løsningen på å få stoppet de voldsomme og blodige kampene, sier utenriksministeren.

– Det finnes ingen annen vei fremover for Egypt enn en nasjonal forsoning, og da må også Det muslimske brorskap være en del av det, avslutter Eide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt