NRK Meny
Normal

- Oh, my God, jeg visste ikke at det var så ille

Den amerikanske senatoren Lindsay Graham la ikke skjul på sin forskrekkelse over ståa i Egypt og mener blodbadet mellom militæret og tilhengere av Det muslimske brorskapet kun er dager unna.

Senatoren Lindsay Graham

Senatoren Lindsay Graham mener situasjonen i Egypt har en urovekkende utvikling.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Den amerikanske senatoren Lindsay Graham sammen med kollegaen John McCain er en av svært mange internasjonale politikere som har drevet private meglingsforsøk i Egypt.

Utenom utenrikspolitikerne Graham og McCain, har også den amerikanske viseutenriksministeren Robert Burns vært i landet.

Det samme har EUs utenrikssjef Cathrine Ashton vært.

Og Qatars utenriksminister. Og utenriksministre fra andre arabiske gulfland.

Daglig har de gått den samme møteløypa og forsøkt å overtale Egypts militære, som har vist seg fortsatt å være den mektigste i landet, regjeringen, presidenten, visepresidenten og Det muslimske brorskap til å gjøre slutt på stillingskrigen og snakke sammen.

Uten at det hjelper stort.

I ettermiddag fastslo den midlertidige presidenten Adly Mansour at de internasjonale meglingsforsøkene har vært mislykket.

«Fasen med diplomatisk innsats tar slutt i dag», heter det i en uttalelse fra presidentens kontor i en offisiell uttalelse.

Skylden legger han på Det muslimske brorskap, som fortsatt krever at Mohammed Mursi blir gjeninnsatt som president og nekter å samarbeide med de nye makthaverne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John McCain og Lindsay Graham (bak) er sammen i Egypt for å mekle.

De to amerikanske senatorene John McCain og Lindsay Graham (bak) er sammen i Egypt for å mekle.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Blodbad i vente

Den amerikanske viseutenriksministeren dro tilbake til Washington i formiddag og de to amerikanske politikerne McCain og Graham la ikke skjul på sin pessimisme da de ble intervjuet av amerikanske medier.

– «Oh my God», jeg visste ikke at det stod så ille til. De virker å være bare dager eller uker unna et blodbad, svarte Lindsay Graham på spørsmål fra CBS.

De vestlige politikerne er redd for at militæret og politi med makt skal tvinge tilbake tilhengerne av den avsatte presidenten, som i tusentall demonstrerer i Kairos gater men på en fredelig måte, og at dette vil utløse en ny spiral av mer vold og ustabilitet. Og faller Egypt i kaos truer det situasjonen for hele Midtøsten.

USA-protest i Kairo

USAs president Barack Obama har fått brorskapsskjegg mens general Abdul Fattah al-Sisi hylles som den store helten blant Morsi-motstandere i Kairo.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Kritikk fra alle hold

McCain mener de neste ukene vil bli avgjørende for landet.

De to amerikanske senatorene var også i møte med Egypts nye sterke mann, general Abdul Fattah al-Sisi og oppfordret ham til å løslate politiske fanger, inkludert medlemmer av Brorskapet.

John McCain – til forskjell fra president Barack Obama og utenriksminister John Kerry – kalte militærets avsettelse av Morsi «et regelrett militærkupp», uansett om millioner av egyptere forlangte presidentens avgang.

Ordbruken skal ikke ha falt i god jord.

På spørsmål om al-Sisi lyttet til hva de hadde å si, svarte McCain:

– Jeg har inntrykk av at general Sisi er en meget sterk mann, og at han forsøker å gjøre hva han mener er best for det egyptiske folket, svarte senatoren diplomatisk.

Han er likevel klar på hva som skal til.

– Dialog og forsoning mellom de store «aktørene» er eneste veien ut av krisen. Det er ingen andre alternativer på lang sikt, mener McCain.

– ... uten forsoning vet vi hvordan filmen ender, supplerte Graham.

Likevel, ikke alle setter pris på de velmente rådene.

President Adly Mansour kaller meglingsforsøket «utidig innblanding i interne forhold» og selv Brorskapet, som de to har forsvart overfor presidenten og generalen, kommer med kritikk:

– USA forsøker nå å forlate det synkende skipet til kupplederne, var kommentaren fra Brorskapets talsmann Hassan el-Prince.

Brorskapet mener USA, ut fra sine demokratiske standarder de forsøker å presse på andre, burde ha tatt avstand fra avsettelsen av Morsi, som var demokratisk valgt som Egypts president.

Sekulære og politisk liberale grupperinger på sin side mener USA støttet Morsi for lenge og at den amerikanske regjeringen var altfor nølende til å velge side under maktkampen som har utspilt seg de siste ukene.

Møte i neste uke

Samtidig som den nåværende presidenten sier at Egypt uansett ikke vil la seg presse fra utlandet, varsler regjeringen at de inviterer til «et viktig møte» i neste uke, når ramadan er over, for å diskutere krisen i landet.

Det er uklart hvem som vil bli invitert til møtet, men myndighetene sier ifølge egyptiske statlige medier at de vil invitere «mennesker som har foreslått initiativer for å få en slutt på krisen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt