NRK Meny
Normal

USAs utenriksminister: – Vi hadde gjort alt vi kunne for en løsning

John Kerry fordømte volden i Egypt i sterke ordelag fra USAs utenriksdepartement. Samtidig uttrykker utenriksministeren at både USA og andre hadde gjort mye for å prøve å unngå det som skjedde i Egypt i dag.

John Kerry snakker om Egypt i State departement

John Kerry valgte å møte personlig på den daglige pressekonferansen i USAs utenriksdepartement for å fordømme volden i Egypt.

Foto: Evan Vucci / Ap

– Vi la fram konstruktive forslag gjennom forrige uke, og gjennom mine egne samtaler mener jeg at de burde vite hva en løsning kunne vært, sa USAs utenriksminister til journalister onsdag ettermiddag. Han viste så til konkrete samtaler med partene i Egypt, blant annet med utenriksministeren i interimsregjeringen.

Kerry var svært tydelig på at både USA og verdenssamfunnet ser svært alvorlig på volden, dødsfallene og den svært spente stemningen i Egypt. USA fordømmer voldsbruken fra alle parter svært sterkt.

– Dagens hendelser er forkastelige, og de går tvert imot alle ønsker, sa Kerry med en bestemt stemme.

Les også: Norge fordømmer volden i Egypt

Følg utviklingen fortløpende: Vold og sammenstøt i Egypt

Både USA og EU har den siste måneden vært involvert i samtaler med representanter for hæren, interimsregjeringen og støttespillerne til den kastede presidenten Morsi i Egypt. Alle samtaler brøt likevel sammen i forrige uke, og både Morsi-støttespillerne og hæren kom med uttalelser som tydet på fullstendig tillitsbrudd.

Morsi-tilhengere

Tilhengere av Mohamed Morsi brukte kroppene i et forsøk på å stoppe sikkerhetsstyrkene ved Rabaa al-Adawiya-moskeen i formiddag.

Foto: MOHAMMED ABDEL MONEIM

– Forsamlingsfrihet er en menneskerettighet som må respekteres

Etter sammenbruddet i forhandlingene har interimsregjeringen og hæren over lengre tid fastholdt at de ville avslutte demonstrasjonene og sitt ned-aksjonen til Morsi-tilhengerne. Onsdagens voldshandlinger startet etter at hæren og politiet gikk inn i demonstrasjonene for å oppløse dem.

John Kerry virker ikke å se lett på sikkerhetsstyrkenes inngripen, og viser til universelle menneskerettigheter.

– Ved alle anledninger gjennom hele den siste uken har vi understreket at alle må respektere innbyggernes menneskerettigheter. Det inkluderer retten til å samles og retten til å demonstrere, sier Kerry.

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei trakk seg onsdag ettermiddag fra regjeringen.

Foto: STRINGER / Afp

Etter at John Kerry hadde lest opp sin uttalelse svarte en talskvinne på spørsmål fra amerikanske journalister.

Utenriksdepartmentets talskvinne opplyser at John Kerry snakket på telefonen med visepresidenten i Egypt Mohamed ElBaradei like etter at han onsdag ettermiddag trakk seg fra sitt verv.

– Kerry diskuterte hendelsene i Egypt i dag med ElBaradei like etter at han hadde trukket seg. At han trekker seg bekymrer helt klart USA, sier talskvinnen.

Les også: ElBaradei trekker seg i protest etter et voldsomt maktspill i kulissene

Se bildene: Volden raser i gatene i Egypt

– Vold kan rive Egypt fra hverandre

Videre understreket utenriksministeren at alle må avstå fra videre voldsbruk.

– Vold og videre polarisering vil rive Egypt og landets økonomi fra hverandre, advarte Kerry.

USA uttrykker at de støtter det egyptiske folks krav om et fungerende demokrati, og stabilitet med en ny grunnlov og ordnede valg. Kerry sa at den eneste bærekraftige veien er nå et arbeid mot en politisk løsning.

– Jeg er fortsatt overbevist at det er mulig å gå videre med politiske samtaler, men det har blitt vanskeligere i dag, sa en bekymret amerikansk utenriksminister.

Militærhjelp

USA har ikke villet stemple de militæres maktovertakelse i Egypt for et kupp, fordi amerikanske myndigheter da ville ha vært lovpålagt å stanse all militærhjelp til landet.

Washington bidrar årlig med nærmere 8 milliarder kroner i bistand til Egypt, det aller meste i form av militærhjelp, skriver NTB.

Vurderer å avlyse militærøvelse

Det amerikanske forsvaret har lenge hatt et tett samarbeid med forsvaret i Egypt, men vurderer etter onsdagens hendelser å avlyse en planlagt militærøvelse i landet, melder nyhetsbyrået.

Den såkalte Bright Star-øvelsen ble diskuterte på øverste nivå i Pentagon onsdag, men det ble ikke fattet noen endelig beslutning om å avlyse den, opplyser anonyme tjenestemenn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt