NRK Meny
Normal

Mange drept i Kairo etter at sikkerhetsstyrker fjerner Morsi-tilhengere

Egyptiske sikkerhetsstyrker ryddet i morges de to permanente leirene som tilhengere av president Morsi hadde opprettet i Kairo.

Opptøyer i Egypt

Tilhengere av Morsi samlet seg til demonstrasjoner mot Abdel-Fattah el-Sissi i Kairo.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Lars Sigurd Sunnanå, Kairo

Hundrevis av mennesker skal være drept etter at de egyptiske sikkerhetsstyrkene i dag tidlig aksjonerte mot to protestleire opprettet av tidligere president Mohammed Morsis tilhengere.

Det er store sprik mellom dødstallene. Nyhetsbyrået AFP melder at 124 mennesker er drept. BBCs reportere har selv telt 40 døde i et provisorisk likhus i en leir hos Morsi-tilhengerne.

Talsmann Gehad El-Haddad i Det muslimske brorskapet skriver på sin Twitter-side at dødstallene har nådd 2000 og at 10 000 er såret.

Likene bare fortsetter å komme. Det er ingen ende i sikte. Gud hjelpe Egypt, skrev El Haddad tidligere i dag.

Det egyptiske helsedepartementet hevder ifølge BBC at bare sju personer er døde. Verken brorskapet eller myndighetenes tall er bekreftet.

Død kameramann

Sky News sin korrespondent meldte tidligere at sikkerhetsstyrker bruker maskingevær mot ubevæpnede sivile, og at snikskyttere skyter fra tak i nærheten.

SKY TV Arabic har ifølge NBC News sin utenrikskorrespondent Ayman Mohyeldin bekreftet at en av deres kameramenn er blant de døde. Kameramannen skal være den andre journalisten som er drept i sammenstøtene.

En korrespondent fra nyhetsbyrået AFP som talte lik på det midlertidige likhuset ved Rabaa al-Adawiya-moskeen sier at mange av de døde så ut til å være drept av skudd.

Ifølge statlig egyptisk fjernsyn har hæren satt inn styrker for å hjelpe politiet med å fjerne demonstranter i sentrum av Kairo.

Uroen har også spredd seg til flere andre byer i etterkant av aksjonen mot protestleirene i Kairo onsdag.

Morsi-tilhengere har støtt sammen med politiet i byen Minya, der åtte personer ifølge den statlige avisen Al-Ahram, skal være drept. Demonstrantene skal ha satt fyr på to kirker og politiet har brukt tåregass for å spre folkemassene.

200 arrestert

Innenriksministeriet i Egypt opplyser at to medlemmer av sikkerhetsstyrkene er drept i aksjonen i Kairo.

Det meldes også om at rundt 200 personer er arrestert i aksjonen.

All togtrafikk til og fra Kairo ble stanset for å hindre at Mursi-tilhengere stimlet sammen igjen etter å ha blitt drevet ut av protestleirene. Togene står inntil videre, het det i en kunngjøring fra myndighetene.

Startet i morgentimene

Aksjonen startet rundt klokken 07.00 (norsk tid) onsdag morgen.

Sikkerhetsstyrkene sier at de har skutt tåregass inn i den største av leirene, ved Rabaa al-Adawiya-moskeen i den østlige delen av Kairo.

En journalist fra nyhetsbyrået Ap sier at han kunne høre skrikende kvinner fra leiren ved moskeen.

Han sier at bulldosere fra hæren fjerner veisperringer av sandsekker som demonstrantene har satt opp.

TV-stasjonen Al-Arabiya viser bilder av skyer med tåregass, ødelagte telt og brennende bildekk fra leiren ved Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Brorskapet oppfordrer nå sine tilhengere til å demonstrere i gatene i stedet. Det kan også utvikle seg til å bli svært voldelig.

Ramadan og Id over

Tilhengere av den avsatte presidenten, Mohamed Morsi, har i over én måned vært samlet i to leire, der de har opphold seg døgnet rundt.

De nye makthaverne har flere ganger truet med å rydde leirene, men før i morges har de ikke satt truslene ut i livet.

Flere kommentatorer har vist til at det var vanskelig å slå til mens fastemåneden Ramadan og den muslimske høytiden Id pågikk, men de er nå over.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt