Hopp til innhold

De hvite hjelmene til NRK: – Helikoptre slapp fire tønnebomber med kjemisk gass

Den syriske gruppen De hvite hjelmene vil ha internasjonale reaksjoner etter det de sier var et kjemisk angrep på Douma. – «Monsteret Assad» frykter angrep fra Vesten, sier organisasjonen til NRK.

Den syriske gruppen De hvite hjelmene vil ha internasjonale reaksjoner etter det de sier var et kjemisk angrep på Douma. – Monsteret Assad frykter angrep fra Vesten, sier organisasjonen til NRK.

De hvite hjelmenes talsperson, Ammar Al-Salmo, forteller at det har vært stille i Syria de siste dagene fordi president Bashar Al-Assad frykter angrep fra Vesten.

– 43 sivile ble drept, over 1000 skadet. Det er fremdeles familier i kjeller som vi ikke klarer å nå, forteller talsperson for De hvite hjelmene, Ammar Al-Salmo til NRK på telefon fra Syria.

Han sier også at «de vil ha reaksjoner fra det internasjonale samfunnet» etter det som blir hevdet å være et kjemisk angrep mot sivile i byen Douma i Øst-Ghouta i forrige uke.

De hvite hjelmene, som også omtales som sivilforsvarsstyrker, består av syrere som blant annet driver frivillig søk- og redningsarbeid i de opprørskontrollerte områdene og dokumenterer angrep fra regimet og dets allierte.

Russland: – Terrororganisasjon

Regjeringen i Syria avviser anklagene om kjemisk angrep, og deres allierte Russland er uenig i at De hvite hjelmene kun driver med søk- og redningsarbeid. De beskylder organisasjonen for å ha iscenesatt det påståtte kjemiske angrepet i Douma.

– De motbydelige «hvite hjelmene» opptrer utelukkende som en terroristorganisasjon og har nok en gang iscenesatt for kameraene et «kjemisk angrep» på de sivile i Douma, sa den russiske generalløytnanten Viktor Poznikhir på en pressebrifing i Moskva onsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hjelpearbeidere fra De hvite hjelmene i Douma 20. mars 2018.

Det har de siste månedene vært en rekke luftangrep mot Douma, som ligger i Øst-Ghouta. Her bærer personer tilknyttet De hvite hjelmene bort en skadet mann 20. mars i år.

Foto: Hasan Mohamed / AFP

– Noen med helikopter sto bak

Ammar Al-Salmo svarer at Russland alltid benekter bruk av kjemiske våpen, og sier det ikke er overraskende at de gjør det nå heller.

– Det gjorde det samme med Khan Sheikhoun i fjor. FN-etterforskningen viste at kjemiske våpen hadde blitt brukt. De beskylder oss for å ha arrangert dette fordi vi er de eneste som er vitne til krigsforbrytelsene i Syria, sier han under interjvuet på Urix onsdag kveld.

– Har dere noen bevis på hvem som sto bak angrepet?

– Det var noen med helikoptre som sto bak. Helikoptrene slapp fire tønnebomber med kjemisk gass over befolkningen. De som har tilgang til helikoptre er ansvarlige for å ha gasset folket, sier Al-Salmo.

Artikkelen fortsetter under videoen

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

Syrias hvite hjelmer, som driver hjelpearbeid i de opprørskontrollerte områdene av Syria, sendte søndag ut videobilder som skulle vise bruk av kjemiske våpen i et angrep mot Douma i Øst-Ghouta dagen før.

Trusler fra vesten

Det påståtte kjemiske angrepet i Douma har medført trusler om økt vestlig militærintervensjon.

Regjeringene i USA, Storbritannia og Frankrike vurderer å svare med et militært angrep på Syria. Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt at angrepet vil være rettet mot Syrias kjemiske våpen.

Den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol advarte flyselskaper onsdag om at det kan komme et amerikansk luftangrep mot Syria i løpet av de neste 72 timene. Grunnen er at missiler som kan bli sendt opp, kan forstyrre flyenes navigasjonssystemer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Et barn spyles av helsepersonell på et sykehus Douma

Et barn spyles av helsepersonell på et sykehus Douma etter det som hevdes å være et angrep med kjemiske stridsmidler fra det syriske regimet mot egne borgere.

Foto: Handout . / Reuters

Stille i Syria

Al-Salmo sier at truslene har ført til «stille øyeblikk for Syria som folk nyter».

– Det syriske folk nyter denne stunden fordi vi vet at «monsteret» Assad frykter dette angrepet. Dette er faktisk et stille øyeblikk for Syria. Ingen angrep, ingen skadde på to dager, sier han.

– Men vil ikke et amerikansk angrep være i opposisjonens interesse?

– Overhodet ikke. Men når Assad har mindre utstyr og våpen, så blir det færre krigsforbrytelser i Syria. Vi ønsker disse dødelige redskapene ødelagt, så folk kan leve i fred og sikkerhet, sier Al-Salmo.

De hvite hjelmene har de siste årene blitt nominert til Nobels fredspris, slik de også er i år.

Hjelpearbeider fra De hvite hjelmene bærer bort skadet barn etter bombing i Øst-Ghouta 9.januar 2018

En hjelpearbeider fra De hvite hjelmene bærer bort skadet barn etter bombing i Øst-Ghouta 9. januar i år.

Foto: Abdulmonam Eassa / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt