Hopp til innhold

Syria: Tømmer militærleirer i frykt for amerikansk angrep

Offiserer og soldater har forlatt det militære hovedkvarteret i Damaskus. Forsvarsdepartementet er evakuert. Elitestyrkene har rømt fra sine leire. Frykten for et snarlig amerikansk angrep stiger i Syria.

Syriske styrker

Syriske soldater ved en stridsvogn. Regjeringsstyrker har det travelt med å forlate militære anlegg. De frykter et snarlig amerikansk angrep.

Foto: Omar Sanadiki / Reuters

Det franske nyhetsbyrået AFP referer til kilder på begge sider i krigen i Syria. Det skal pågå hektisk aktivitet i og rundt militære installasjoner i hele landet.

Kilder som står regjeringsstyrkene nært, bekrefter det overfor AFP.

– Den syriske regjeringshæren har gjort tiltak for å beskytte seg, det gjelder spesielt militærleirer og flyplasser.

syrisk stridsvogn

Syriske styrker skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha det travelt med å forlate flere militære anlegg av frykt for et snarlig amerikansk angrep. Bildet er fra 7. april og viser soldater og stridsvogn nær Douma.

Foto: Stringer / AFP

Andre kilder som står opposisjonen i landet nært er mer konkrete. Ifølge the Syrian Observatory for Human Rights som får informasjon av folk på bakken i Syria, er det intens aktivitet i og rundt militære anlegg.'

Organisasjonen hevder at elitestyrken kalt Fourth Divison og Republikkgarden har flyttet personellet ut av hovedstaden Damaskus.

– Bygningene som tilhører forsvarsdepartementet og det militære hovedkvarteret ble tømt for to dager siden, hevder Observatory for Human Rights.

I sju år har Syrias president Bashar al-Assad kriget mot sitt eget folk. Han sitter fortsatt ved makten, men nå varsler USA angrep. Hvor sterkt er Assad-regimet og hvor får det hjelp fra? NRKs utenriksjournalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen forklarer.

Kjemisk angrep?

USAs president Donald Trump har sagt at «raketter vil komme» som svar på det angivelige kjemiske angrepet i Douma sist lørdag.

Minst 40, kanskje så mange som 70, barn og voksne døde av kvelning i det som hjelpeorganisasjoner og aktivister hevder var et angrep med kjemiske våpen.

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

Verdens helseorganisasjon sier at 500 personer i Douma har symptomer på å ha blitt utsatt for et kjemisk angrep.

«Russland og Syria har ansvaret»

Det holdes onsdag kveld også pressekonferanse fra Det Hvite Hus med pressesekretær Sarah Sanders.

Hun understreket da at president Donald Trump holder Syria og Russland ansvarlig for gassangrepet i helgen.

– Presidenten er helt tydelig på at han holder Russland og Syria ansvarlig for angrepene, sier Sanders fra talerstolen.

Det hvite hus orienterte pressen onsdag kveld

IKKE BESTEMT SEG: Pressesekretær for Det hvite hus Sarah Sanders holdt pressemøte onsdag kveld norsk tid.

Trump varslet tidligere onsdag at Russland «måtte gjøre seg klare». Detaljer om hva dette betyr, ville ikke Sanders kommentere ytterlige.

– Trump har mange muligheter på bordet, men det er enda ikke klart hvilke han kommer til å velge eller når dette blir, sier hun.

USAs forsvar klargjort

USAs forsvarsdepartement er klar til å bidra med militære alternativer for Syria, sier forsvarsminister Jim Mattis.

– Vi står klare til å bidra med militære alternativer dersom de er hensiktsmessige, slik presidenten har bestemt, sier forsvarsministeren.

Mattis påpeker samtidig at Pentagon fremdeles undersøker det påståtte kjemiske angrepet i Syria.

– Vi gjennomgår fortsatt etterretningen, vår egen og våre alliertes, vi jobber fortsatt med dette, sa Mattis.

Seniorforsker Kjetil Selvik ved NUPIs forskningsgruppe for fred og konflikt kommenterer situasjonen i Syria

Angrepet i Douma skal granskes av internasjonale eksperter fra OPCW, som har sagt at det kan ta en måned før noe resultat er klart.

Russland advarer Israel

Det er frykt for at krigen i Syria kan utvikle seg til en større krig i regionen.

Israel har sagt at de ikke vil tolerere at Iran etablerer militærbaser i Syria.

israelske styrker på Golan

Israelske styrker har innledet en militærøvelse på den okkuperte Golanhøydene. Russland advarer Israel. Det er frykt for at krigen i Syria kan bli en større konflikt i regionen.

Foto: Jalaa Marey / AFP

Iran og Russland er allierte med regimet til president Bashar Al-Assad.

Russlands president Vladimir Putin har ringt Israels statsminister onsdag og bedt ham om å avstå fra alle handlinger som kan gjøre situasjonen i Syria mer ustabil.

I telefonsamtalen framholdt Putin at handlinger som destabiliserer situasjonen i Syria, også kan utgjøre en trussel mot Israels sikkerhet, opplyser Kreml i en uttalelse onsdag kveld.

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer har israelske styrker innledet en militærøvelse på den okkuperte Golanhøydene.

russiske fly i Syria

Russiske fly på den militære flybasen Hemeimeen i Syria. Nyhetsbyrået AFP skriver at flere militære flyplasser i Syria er evakuert av frykt for et amerikansk angrep. Det gjelder ikke denne basen som er dominert av russiske fly og mannskap.

Foto: Vadim Grishankin / AP

SISTE NYTT

Siste nytt