Hopp til innhold

Macron hevder å ha bevis for at Assad utførte giftangrep

President Emmanuel Macron hevder Frankrike har bevis for at regimet i Syria sto bak et kjemisk angrep utenfor Damaskus sist helg. Samtidig sier hans amerikanske kollega, president Donald Trump, at en beslutning om et angrep vil komme «ganske snart».

FRANCE-MACRON/

Frankrikes president, Emmanuel Macron, vinker til publikum ved ankomsten til en grunnskole i Berdhuis, Frankrike. Macron ble intervjuet av den franske nyhetskanalen TF1 under besøket.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Macron sier videre at Frankrikes reaksjon vil komme «på et tidspunkt vi selv velger, når vi bedømmer det som mest hensiktsmessig og effektivt».

– Vi har beviser for at kjemiske våpen ble brukt, i det minste klor, og at de ble brukt av Bashar al-Assads regime, sier Macron.

Den Macron presenterte ikke noen beviser da han kom med påstanden i et intervju med den franske TV-stasjonen TF1 torsdag.

Den syriske sivile hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene fortalte onsdag til NRK at fire tønnebomber med kjemisk gass ble sluppet fra helikoptre som fløy over Douma.

Regimet i Syria benekter at et kjemisk angrep har funnet sted.

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sa tidligere i dag at Macron skal bestemme om landets styrker skal utføre et angrep «på grunn av manglende respekt for den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen».

På spørsmål om hvorvidt Frankrike diskuterer saken med USA, svarte Le Drian at «Frankrike tar selvstendige beslutninger».

Her er en oversikt over partene og styrkeforholdet i Syria-krigen.

SE VIDEO: USA og Russland kvesser klørne om Syria. I Dagsrevyen forklarte Atle Bjurstrøm styrkeforholdet mellom partene.

Trump: Tidspunktet usikkert

USAs president Donald Trump har truet med rakettangrep i Syria som følge av det antatte gassangrepet i Douma utenfor Damaskus sist helg.

En ny tweet i skapte i ettermiddag usikkerhet på om et angrep er nær forestående.

– Jeg har aldri sagt når et angrep på Syria vil finne sted. Det kan skje snart, eller ikke så snart i det hele tatt!

Laster Twitter-innhold

Samtidig, noen få timer etter, meddelte Trump at han skulle ha møte med sine rådgivere og at en beslutning om et angrep vil komme «ganske snart».

– Vi skal ha et møte om Syria i dag. Så får vi se hva som skjer, sa Trump under et møte med Det hvite hus med guvernører og kongressrepresentanter.

FILES-US-SYRIA-CONFLICT

President Donald Trump sa i påskeuka at USA vil forlate Syria "veldig snart". Dersom han svarer med kraftige angrep på det som trolig var et kjemisk angrep i Douma, kan amerikanske styrker bli involvert i en krig mot syriske regjeringsstyrker som det vil ta tid å komme seg ut av.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Stoltenberg fordømmer «kjemisk angrep»

– Vi fordømmer på det kraftigste bruken av kjemiske våpen. Det siste angrepet var forferdelig og drepte dusinvis av mennesker, inkludert mange barn. Det sa Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på en pressekonferanse i Brussel i ettermiddag.

Han ba «det syriske regimet og deres støttespillere» om å sørge for at internasjonalt helsepersonell og overvåkere snarest mulig får full og uhindret adgang til Douma.

Russland protesterer

RUSSIA-DIPLOMACY-ZAKHAROVA

Pressetalskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet benekter at det finnes noe som kan indikere at det har funnet sted et kjemisk angrep i Douma, Syria. Russland hevder nå at syriske regjeringsstyrker har full kontroll i Douma, som inntil nylig var kontrollert av opposisjonen.

Foto: YURI KADOBNOV / AFP

– Russisk styrker har ikke funnet noe som tyder på at det er gjennomført et «mytisk kjemiske angrep» i Douma, sa utenriksdepartementets pressetalskvinne, Maria Zakharova på en pressekonferanse i ettermiddag.

Hun advarte også USA og Frankrike mot å gå til angrep på Syria. – Det vil være i strid med FN-pakten, sa Zakharova.

Russiske krigsskip har i dag seilt ut fra marinebasen i Tartus i Syria, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tartus.

Storbritannias statsminister har sendt ubåter med krysserraketter i retning av Syria.

Inspektører på vei

Til tross for den russiske holdningen, melder både Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og Syrias FNs ambassadør at inspektører fra OPCW er på vei til Syria.

En gruppe inspektører kommer i dag, torsdag, og en annen gruppe ankommer fredag. Arbeidet med å samle inn bevis starter på lørdag.

Oppdraget for de såkalte «Fact-Finding Missions» er å finne ut hvilket type kjemisk stridsmiddel som mulig ble brukt under angrepet.

OPCW har ikke mandat til å gå inn på hvem som eventuelt sto bak bruken av de kjemiske våpnene, som er forbudt etter internasjonal lov.

Russland og USA blokkerte denne uken hverandres forslag i FNs sikkerhetsråd som ville gitt grønt lys for et slikt mandat.

Nå vil Sverige forsøke å få til enighet i Sikkerhetsrådet om at FN skal sende en ny nedrustningsgruppe til Syria for undersøke hvordan angrep med kjemiske våpen fortsatt kan skje, flere år etter at OPCW på vegne av verdenssamfunnet var i Syria for å destruere det regimet hadde av kjemiske stridsmidler.

Gruppen skal få mandat til forsøke å finne ut hvem som står bak bruken av kjemiske våpen i den år lange borgerkrigen, ifølge de som har sett det svenske forslaget som skal legges frem under møtet i Sikkerhetsrådet torsdag kveld norsk tid.

Representanter for Verdens helseorganisasjon opplyste i går at rundt 500 personer i Douma har symptomer på å ha blitt utsatt for et kjemisk angrep. Over 40 mennesker ble drept i angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt