Hopp til innhold
Svartkledde kvinnelige velgere foran en plakat av syrias president Assad
Foto: OMAR SANADIKI / Reuters/ NTB Scanpix

Syria

Oppsummert

Den ti år lange krigen i Syria har kostet nærmere 500.000 mennesker livet og drevet halve befolkningen på flukt. President Bashar al-Assad ble i mai 2021 gjenvalgt for en fjerde periode.

 • Giverland lover 65 milliarder kroner til syrere på flukt

  Giverland lover 65 milliarder kroner i humanitærhjelp til syriske flyktninger og forsikrer at de ikke er glemt, krigen i Ukraina til tross.

  – Syrerne har aldri behøvd støtten fra dere mer enn akkurat nå, sa FNs spesialutsending, den norske diplomaten Geir O. Pedersen, under tirsdagens giverkonferanse i Brussel.

  Giverkonferansen var den tiende i rekken siden 2013. Under fjorårets konferanse ble det lovet 62 milliarder kroner i humanitærhjelp til syrere på flukt i og utenfor eget land, og behovene har ikke blitt mindre siden.

  – Til tross for at vi når har en krig på vår egen dørstokk, så glemmer ikke EU andre konflikter, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell under konferansen. (NTB)

 • Norge skal bidra med 1,5 milliarder til Syria

  Norge skal i år bidra med 1,5 milliarder kroner til de som er rammet av krigen både i Syria og i nabolandene, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

  I dag skal utenriksminister Anniken Huitfeldt delta på EU-kommisjonens Syria-konferanse i Brussel.

  14,6 millioner syrere har akutt behov for humanitær hjelp og beskyttelse. I løpet av de siste 11 årene har Norge bidratt med over 16,5 milliarder kroner, skriver departementet.

  – Det er kun en politisk løsning som kan få slutt på konflikten og lidelsene til det syriske folket. Vi støtter derfor FNs spesialutsendings viktige arbeid for en fredelig løsning, sier Huitfeldt.

  Støtten fra Norge skal gå til tiltak som kan forbedre situasjonen innen utdanning, matsikkerhet, helsefasiliteter og vannforsyning i de mest sårbare områdene i Syria.

 • FN: Rekordmange syriske barn trenger hjelp

  Over 12 millioner syriske barn trenger hjelp, noe som er flere enn noensinne siden krigen brøt ut for elleve år siden, fastslår Verdens barnefond Unicef, melder NTB.

  – Syriske barn har lidd altfor lenge. Barnas behov, både i Syria og nabolandene, øker, sier Unicefs sjef i Midtøsten, Adele Khodr.

  Rundt 6,5 millioner av barna befinner seg i Syria, mens nesten 5,8 millioner lever som flyktninger i land som Libanon, Tyrkia og Jordan, skriver byrået.

 • Tyrkia vil sende én million syrere hjem

  Tyrkia vil trappe opp retur av syrere som flyktet til landet i forbindelse med krigen. Det skjer samtidig som holdningen til syrerne er blitt langt mer negativ.

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier tirsdag at myndighetene forbereder seg på å sende 1 million flyktninger tilbake til Syria på frivillig basis.

  Spesielt ønsker han å sende dem til tyrkiskokkuperte områder nord i Syria, der store deler av den opprinnelige befolkningen er kurdisk.

  Ifølge Erdogan har rundt en halv million syrere allerede dratt hjem.

  Den økonomiske krisen i Tyrkia har ført til at tyrkere retter misnøyen mot utlendinger, spesielt mot syrere. Det har vært flere voldelige angrep mot syrere, samt boligene og forretningene deres i hovedstaden Ankara.

  Det største opposisjonspartiet CHP har lovet å sende alle syrere tilbake til Syria hvis de vinner valget.

  Ifølge tall fra innenriksdepartementet har 3,7 millioner syrere søkt tilflukt i Tyrkia. (NTB)

 • Vold og drap i Al-Hol-leiren

  Barna som vokser opp i den overfylte al-Hol-leiren i Syria, blir vitne til vold og drap, og er selv redde for å dø, går det fram av en rapport fra Redd Barna. Leiren nord i Syria er drevet av kurdisk milits og har 57.000 mennesker, som tidligere levde i områder kontrollert av islamistgruppen IS.

  Barn utgjør nesten halvparten av innbyggerne i Al-Hol, der IS fortsatt har streng kontroll. Volden florerer. I fjor ble det i gjennomsnitt drept to mennesker i leiren hver uke. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no