Hopp til innhold
Svartkledde kvinnelige velgere foran en plakat av syrias president Assad
Foto: OMAR SANADIKI / Reuters/ NTB Scanpix

Syria

Oppsummert

Den 11 år lange krigen i Syria har kostet mer enn 500.000 mennesker livet og drevet mer enn halvparten av landets befolkning på 23 millioner på flukt. President Bashar al-Assad ble i mai 2021 gjenvalgt for en fjerde periode.

 • Minst 73 mennesker druknet utenfor Syria

  Tallet på omkomne har steget til minst 73 etter at en båt fra Libanon kantret utenfor den syriske kysten, opplyser regjeringen i Beirut, ifølge AFP.

  20 overlevende ble reddet etter at migrantbåten sank, ifølge Libanons transportminister Ali Hamieh.

  – Vi mener sjansen for å finne flere overlevende, er liten på dette tidspunktet, sier Hamieh fredag.

  Han har fått opplyst fra syriske myndigheter at det er fem eller seks libanesere blant de overlevende.

  Hamieh sier at mer enn hundre mennesker, for det meste libanesere og syrere, var om bord i den lille båten. Den gikk ned i Middelhavet utenfor kysten av den syriske byen Tartus torsdag.

 • 34 migranter funnet døde utenfor Syra – dødstallet øker

  Redningsmannskaper fra Syria fant 34 døde og berget minst 20 personer etter at en båt fra Libanon med migranter kantret utenfor den syriske kysten.

  Dødstallet har økt fra 15 til 34 i løpet av kort tid.

 • 15 migranter funnet døde utenfor Syria

  Syriske myndigheter fant 15 lik og berget minst åtte personer etter at en båt med migranter fra Libanon kantret utenfor portbyen Tartus, melder AFP.

  – Åtte overlevende er blitt fraktet til Al-Basel-sykehuset i Tartus, sier den syriske havnesjefen Samer Kbrasli.

 • Fem soldater drept i Syria

  Fem soldater døde i et israelsk luftangrep i nærheten av flyplassen i Damaskus, melder Syrias statlige nyhetsbyrået Sana.

  – Aggresjonen førte til at fem soldater døde og noen materielle skader, siteres en kilde i militæret på.

  Angrepet fant sted rundt 0.45 lokal tid, 23.45 norsk tid, og rakettene kom fra nordøst, ved Genesaretsjøen, ifølge Sana. Det rettet seg mot flyplassen i Damaskus og noen steder sør for byen, heter det videre. (NTB)

 • Frankrike dømt for ikke å hente hjem kvinner fra Syria

  Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har dømt Frankrike for ikke å ville hente hjem to franske kvinner som sluttet seg til sine IS-ektemenn i Syria.

  Franske myndigheter bør revurdere ønsket til kvinnenes foreldre om la dem komme hjem, heter det i dommen. Retten anfører at avvisningen ikke var tilstrekkelig sikret mot vilkårlighet.

  De to kvinnene befinner seg i den kurdisk-drevne Al-Hol-leiren, der forholdene er prekære. De reiste i sin tid til Syria for å slutte seg til sine ektemenn, som var blitt med i IS, og fikk senere barn med dem.

  Foreldrene mener at livet til døtrene og barnebarna i leiren er i fare, og ba menneskerettighetsdomstolen sikre deres rett til å vende hjem som borgere i et land som har undertegnet Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

  Dette har Frankrike hittil nektet og sier at islamistiske krigere og deres familier må stilles for retten der de er. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no