Hopp til innhold
Svartkledde kvinnelige velgere foran en plakat av syrias president Assad
Foto: OMAR SANADIKI / Reuters/ NTB Scanpix

Syria

Oppsummert

Krigen i Syria har siden 2011 kostet 500.000 mennesker livet og drevet over halvparten av befolkningen på 23 millioner på flukt. President Bashar al-Assad har ved hjelp av russiske luftangrep gjenerobret kontrollen over mesteparten av landet.

  • Assad-parti med klar seier i valget på nasjonalforsamling

    Baath-partiet til president Bashar Assad vant som ventet en klar seier i valget på nasjonalforsamling i Syria, sier valgmyndighetene.

    Valget ble avholdt mandag, og kampen står om de 250 plassene i nasjonalforsamlingene. Det ble avgitt stemmer i over 8.000 valglokaler over hele landet. I sju distrikter må det omvalg til, da det ble registrert uregelmessigheter, skriver NTB.

    Valgdeltakelsen lå på 38 prosent, opplyser valgtjenestemenn.

  • SOHR: Åtte drept i IS-angrep i Syria

    Åtte mennesker er drept i et IS-angrep mot regjeringsvennlige militssoldater i Badia-ørkenen i Syria, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

    Ifølge den syriske eksilgruppa fant angrepet sted onsdag kveld da militssoldatene var ute for å lete etter en lokal gjeter som tidligere var bortført av den ytterliggående islamistgruppa IS.

    To av de drepte var ifølge SOHR sivile gjetere, mens seks var soldater i en regjeringsvennlig milits i området.

  • Åtte personer pågrepet i Sverige og Tyskland for folkerettsbrudd i Syria

    Det melder den svenske Riksadvokaten i en pressemelding.

    De tre personene er mistenkt for grove folkerettsbrudd i Syria i 2012. Fem personer har også blitt pågrepet i Tyskland, skriver Reuters.

    Pågripelsene skjedde i samarbeid mellom svenske og tyske myndigheter, med støtte fra Europol og Eurojust. Flere andre europeiske land har også bidratt i etterforskningen.

    I 2012 var det brutt ut borgerkrig i landet som følge av et opprør mot Assad-regimet. Det fremkommer imidlertid ikke hva slags brudd på folkeretten de mistenkte personene er mistenkt for.

  • IS har drept over 4000 i Syria siden 2019

    IS-krigere har drept nesten 4100 mennesker i Syria siden 2019, da den ytterliggående islamistgruppa mistet kontroll over sitt selverklærte kalifat, ifølge SOHR.

    Disse er drept i over 2550 ulike operasjoner i områder som nå er kontrollert av det syriske regimet eller av kurdiske myndigheter, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) i en ny rapport.

    De fleste ofrene er regjeringssoldater og kurdiskstøttede krigere, men blant ofrene er også 627 sivile, ifølge SOHR.

    Over halvparten av de i alt 4085 ofrene ble drept i Badia-ørkenen, som strekker seg fra utkanten av Damaskus til den irakiske grensen.

    – Det går knapt en dag uten bombinger, bakholdsangrep, målrettede operasjoner eller overraskelsesangrep utført av jihadister i området, heter det i rapporten.

    Gruppa selv har i den samme perioden mistet over 2000 ledere, deriblant toppledere.

  • Israelsk angrep mot Syria

    Et israelsk luftangrep rammet onsdag et sentralt område i byen Baniyas i Syria. Et boligbygg ble ifølge det syriske forsvarsdepartementet rammet, og én jente ble drept mens ti sivile ble skadet, melder AFP. Samtidig melder The Syrian Observatory for Human Rights at et israelsk angrep øst i Homs tok livet av tre syrere som kriger for den libanesiske terrorgruppen Hizbollah.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no