Hopp til innhold
Svartkledde kvinnelige velgere foran en plakat av syrias president Assad
Foto: OMAR SANADIKI / Reuters/ NTB Scanpix

Syria

Oppsummert

Krigen i Syria har siden 2011 kostet 500.000 mennesker livet og drevet over halvparten av befolkningen på 23 millioner på flukt. President Bashar al-Assad har ved hjelp av russiske luftangrep gjenerobret kontrollen over mesteparten av landet.

 • EU forlenger sanksjonene mot Syria

  EU forlenger sanksjonene mot regjeringen i Syria, og dens støttespillere frem til juni 2025, melder Reuters.

  EU-landene er fortsatt sterkt bekymret for situasjonen i Syria, der 316 personer og 86 virksomheter er pålagt europeiske sanksjoner, som blant annet innebærer frysing av eiendeler og reiseforbud.

  – Etter mer enn 13 år er konflikten fortsatt en kilde til lidelse og ustabilitet for det syriske folket og regionen, heter det i en uttalelse fra det europeiske råd.

 • Frankrike startar rettssaka mot syriske tenestemenn

  Frankrike startar i dag den fyrste rettssaka mot tre høgtståande offiserar som er tiltala for brotsverk i krigen i Syria, melder AFP.

  Dei skal stillast for retten «in absentia», og er tiltala for medverknad til brotsverk mot menneskeslekta og krigsbrotsverk, mellom anna for tortur og mishandling.

  Det er sat av fire dagar for rettssaka som finn stad i Paris.

  Krigen i Syria har teke livet av meir enn 500.000 menneske og har fordrive 12 millionar.

 • USA: 22 vestlige IS-fanger hentet ut fra Syria

  USA har hentet ut 22 vestlige borgere fra leirer for IS-fanger nord i Syria, hvorav 13 barn, opplyser USAs utenriksminister Antony Blinken.

  Operasjonen beskrives som kompleks, med bidrag fra både amerikanske myndigheter, Kuwait og kurdisk milits.

  Blant de 22 var det elleve amerikanerne, fem av dem mindreårige. I tillegg ble det hentet ut seks canadiere, fire nederlendere og én finsk statsborger. Av disse var åtte barn. (NTB)

 • SOHR: 20 soldater drept av IS i Syria

  Krigere fra den ytterliggående islamistgruppen IS har drept 20 syriske soldater i to ulike angrep, ifølge eksilgruppen SOHR. Fire regimesoldater ble drept i et annet IS-angrep mot et militært område på landsbygden i Albukamal øst i Syria, der to soldater også ble tatt som gisler, legger Syrian Observatory for Human Rights til.

 • Sverige: Tidlegare syrisk general møter i retten

  Måndag møter ein tidlegare syrisk brigader i Stockholms tingrett. Han er tiltalt for å ha medverka til krigsbrotsverk under borgarkrigen i Syria i 2012.

  Den tiltalte er den høgst rangerte syriske militærleiaren som har vorte stilt for ein europeisk domstol, skriv NTB.

  Den tiltalte skal mellom anna ha bidrege med råd og handlingar til krigføringa til den syriske hæren. Mellom anna blei det ikkje skild mellom sivile og militære mål under krigføringa. Det strir i mot folkeretten.

  Om mannen vert dømd, kan han få livstid i fengsel.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no