Svartkledde kvinnelige velgere foran en plakat av syrias president Assad
Foto: OMAR SANADIKI / Reuters/ NTB Scanpix

Syria

Oppsummert

Den ti år lange krigen i Syria har kostet nærmere 500.000 mennesker livet og drevet halve befolkningen på flukt. President Bashar al-Assad ble i mai 2021 gjenvalgt for en fjerde periode.

 • FN: Dommen mot syrisk eks-offiser en milepæl

  FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet sier at livstidsdommen mot en tidligere syrisk oberst i Tyskland er en milepæl i kampen for rettferdighet.

  Anwar Raslan (58) ble torsdag dømt til livsvarig fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i drap på 27 personer og tortur av 4.000 andre i et fengsel i Damaskus i løpet av noen måneder for rundt ti år siden.

  – Det er et grensesprengende steg framover i jakten på sannhet, rettferdighet og krigsskadeerstatninger for alvorlige menneskerettsbrudd som ble begått i Syria i over et tiår, sier Bachelet i en kunngjøring.

 • Banebrytende og historisk dom

  Den tyske dommen mot en tidligere syrisk oberst, som fikk livsvarig fengsel for tortur og drap på 27 fanger i hjemlandet, er historisk, mener Human Rights Watch, HRW.

  I en skriftlig kunngjøring skriver menneskerettsgruppen at dommen er banebrytende og et skritt mot rettferdighet.

  Dommen mot Anwar Raslan (58) falt i en domstol i den tyske byen Koblenz torsdag formiddag. Han fikk livsvarig fengsel etter å ha blitt tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

  Anwar Raslan har sagt seg ikke skyldig, og har nå en uke på seg hvis han vil anke dommen.

 • Russisk angrep i Syria

  Russland har gjennomført flere luftangrep mot ørkenområder øst i Syria, og 11 antatte IS-krigere er drept, opplyser Syrian Observatory for Human Rights, SOHR. Angrepene ble gjennomført natt til torsdag

  Ifølge SOHR oppholder IS-medlemmer seg i huler i området.

  SOHR har registrert i alt 229 russiske luftangrep mot mål i den syriske ørkenen så langt i år.

 • Dømt til livstid i Tyskland

  En tysk domstol har dømt en tidligere syrisk oberst til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten begått under krigen i Syria. Anwar Raslan bor i Tyskland, etter å ha hoppet av og søkt asyl i landet i 2014. Han er en av flere tidligere medlemmer av Assad-regimet som anklages for forbrytelser under krigen i hjemlandet.

 • Straffeforfølger tidligere Assad-støttespillere i Europa

  Europeiske domstoler fører et økende antall rettssaker mot folk fra Syrias president Bashar al-Assads regime. Tortur og krigsforbrytelser er noen av anklagene.

  Tyskland ligger i tet i dette arbeidet med å rettsforfølge personer anklaget for grove forbrytelser begått under Assads regime. Torsdag skal en domstol i den tyske byen Koblenz ta stilling til saken mot den tidligere syriske etterretningsagenten Anwar Raslan.

  Raslan, som bor i Tyskland etter å ha hoppet av og søkt asyl i landet i 2014, er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.

  Domstolen i Koblenz dømte i fjor en annen tidligere etterretningsagent, Eyad al-Gharib, til fire og et halvt års fengsel. Al-Gharib forlot Syria i 2013 og kom til Tyskland i 2018.

  Det er prinsippet om universell jurisdiksjon som gjør disse sakene mulig. Det er et folkerettslig prinsipp om at personer som har begått svært alvorlige forbrytelser, deriblant krigsforbrytelser og folkemord, kan rettsforfølges uavhengig av stedet der ugjerningene ble begått.

  Rettssakene i Tyskland kommer som et resultat av at syrere i landet har fortalt om bruk av utstrakt tortur i syriske fengsler. Prosessen har pågått i flere år, og det er snakk om flere saker.

  Det pågår også en rekke lignende saker i Frankrike, (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no