Hopp til innhold

USA fordømmer påstått kjemisk angrep i Syria

USA fordømmer det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep mot
Douma i Øst-Ghouta i Syria i går kveld. Ifølge hjelpeorganisasjoner ble minst 70 mennesker drept i et luftangrep som regjeringsstyrker stod bak. Både Syria og Russland avviser anklager om bruk av kjemiske våpen.

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

MULIG KJEMISK ANGREP: En video fra sosiale medier viser barn som blir behandlet etter et påstått kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria. Nyhetsbyråene Reuters og AP har sjekket videoen og mener den er pålitelig.

Hjelpeorganisasjoner, leger og aktivister anklager den syriske regjeringen for å ha brukt kjemiske våpen i angrep mot sivile i Douma i Øst-Ghouta lørdag.

Douma ligger omtrent en mil nordøst for Damaskus og er den siste opprørskontrollerte byen i Øst-Ghouta.

Opplysningene om at det skal være brukt kjemiske våpen er ikke bekreftet av uavhengige kilder, og tallene på antall døde er usikre.

The Union of Medical Relief Organizations (OUSSM), en amerikansk hjelpeorganisasjon som samarbeider med syriske sykehus, sier til BBC at 70 mennesker er bekreftet omkommet.

Andre organisasjoner melder om mellom 40 og 100 døde.

– Grusomt

Bilder og videoer fra sosiale medier, viser barn og voksne som puster inn fra inhalatorer. Andre blir spylt med vannslanger. Vi ser små barn som sitter på gulvet, apatiske og i halvveis bevistløs tilstand.

Hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene skriver på Twitter at "hele familier i tilfluktsrom har blitt gasset ihjel".

Organisasjonen skriver i en felles uttalelse med Syrian American Medical Society (SAMS) at mer enn 500 mennesker kom til behandlingssentre med symptomer som kan knyttes til kjemiske midler.

– Det var grusomt. Det var så mange mennesker som holdt på å bli kvalt, sier Firas al-Doumi i organisasjonen inne fra Douma til nyhetsbyrået AFP.

Ghouta Media Center, som er knyttet til syriske opposisjonelle, hevder at et helikopter slapp en tønnebombe med sarin over området, skriver BBC.

Syria

BEHANDLING: Mange barn fikk behandling etter et påstått kjemisk angrep i Øst-Ghouta. Dette bildet er fra hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene.

Foto: AP

– Assad må holdes ansvarlig

USAs utenriksdepartement sier i en uttalelse at rapportene de har mottatt om angrepet er «svært urovekkende», ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, og nye angrep må hindres øyeblikkelig, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Videre i uttalelsen sier USA at Russland, som støtter det syriske regimet, bør holdes ansvarlig dersom dødelige kjemikalier har blitt brukt i angrepene.

Også pave Frans fordømmer det påståtte kjemiske angrepet.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights, SOHR, opplyser at de ikke kan fastslå at det ble benyttet kjemiske våpen i lørdagens angrep, men at mange omkom som følge av at bygninger kollapset.

Avviser kjemisk angrep

Russland avviser at Syria har brukt kjemiske våpen i Douma og utenriksdepartementet omtaler det i en uttalelse «falske anklager og et forsøk på å beskytte terrorister», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det statlige syriske nyhetsbyrået, Sana, hevder rapportene om kjemiske angrep, er fabrikkert av opprørerne i Jaish al-Islam.

– Hæren som rykker fram raskt og målbevisst, trenger ikke å bruke kjemiske midler, heter det i uttalelsen, ifølge nyhetsbyrået Ap.

FILES-US-SYRIA-CONFLICT-CHEMICAL-FRANCE-BRITAIN-GERMANY-DIPLOMAC

ASSAD I ØST-GHOUTA: Syrias president i samtale med regjeringssoldater under et besøk i Øst-Ghouta i mars i år.

Foto: HO / AFP

Den tidligere svenske FN-inspektøren Åke Sellström mener det er for tidlig å slå fast hva som har skjedd, melder NTB.

– Jeg er skeptisk til det er bevist, sier Sellström.

– Assad og russerne bomber nå Ghouta i stykker bit for bit og får stor kritikk fra verdenssamfunnet for dette. At de i tillegg også skulle åpne for enda mer kritikk ved å bruke kjemikalier, virker merkelig, sier Sellström.

Sellström var inspektør for FN i Irak på 1990- og 2000-tallet og ledet også en gruppe FN-inspektører som undersøkte påstander om bruk av kjemiske våpen i Syria i 2013.

Giftige stoffer kan spres på mange måter, også gjennom eksplosjoner på bakken eller ved at en bombe kan ha truffet f.eks en fabrikk med kjemikalier, påpeker Sellström.

Anklager om flere angrep med nervegass

Det er flere ganger meldt om angrep med nervegassen sarin i Syria.

I 2013 ble flere hundre mennesker drept i et kjemisk angrep med sarin i Øst-Ghouta. FN bekreftet at det ble brukt sarin, men ikke hvem som stod bak angrepet. Men vestlige land sa den gang at bare syriske myndigheter kunne ha gjennomført et slikt angrep, skriver BBC.

I 2017 ble over 80 mennesker drept i et angrep med nervegassen i den opprørskontrollerte byen Khan Sheikhoun, og FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sa i en felles granskingsrapport at syriske myndigheter stod bak angrepet.

Og tidligere i år anklaget aktivister, leger og USA syriske myndigheter for å ha sluppet bomber med giftig klorgass over opprørskontrollerte områder.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT

EVAKUERT: Sivile evakueres fra Øst-Ghouta i mars i år.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Siste lomme

Syriske regjeringsstyrker og deres allierte har siden februar tatt kontroll over 95 prosent av Øst-Ghouta, etter massive fly- og artilleriangrep som har kostet over 1.600 sivile livet.

Opprørsgruppene som har kontrollert området siden krigen startet, har inngått avtaler og forlatt området, men en fraksjon av den største gruppen Jaish al-Islam holder fortsatt stand i Douma.

Salafistgruppen står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt og ble også omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT

RUINER: Sivile i en istykkerbombet gate i den tidligere opprørskontrollerte byen Harasta i Øst-Ghouta i mars i år.

Foto: STRINGER / AFP

Fredag innledet syriske regjeringsstyrker en ny offensiv mot byen Douma etter at forhandlinger mellom regimestøttende Russland og opprørsgruppa Jaish al-Islam, som har tusenvis av krigere i Douma, hadde brutt sammen.

Statlige syriske medier melder søndag ettermiddag at de siste opprørerne som holder stand i Øst-Ghouta, har gått med på å forlate området.

Ifølge den statlige, syriske TV-stasjonen Al-Ikhbariya, krever den syriske regjeringen at opprørsgruppa løslater fanger og stanser angrepene mot Damaskus, før det blir aktuelt med forhandlinger.

TV-stasjonen meldte at opprørerne hadde fått to timers frist til å etterkomme kravene, og at de hadde gått med på avtalen .

Ifølge avtalen skal de gjenværende opprørerne i Douma forlate byen innen 48 timer og busses til Jarablus nord i Syria. Opprørerne har ikke bekreftet avtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt