Hopp til innhold

Full ordkrig mellom Trump og Putin: – Forholdet til Russland verre enn under Den kalde krigen

Trump advarer Russland, og ber dem gjøre seg klare for raketter i Syria. Samtidig kaller han forholdet til landet verre enn noen gang.

Putin og Trump

ORDKRIG: USAs president Donald Trump kaller forholdet til Russland verre enn under Den kalde krigen.

Foto: Jorge Silva / Reuters

– Russland lover å skyte ned alle raketter som blir skutt i Syria. Gjør dere klare, Russland, skriver president i USA Donald Trump på Twitter.

– Dere bør ikke samarbeide med et dyr som dreper folket sitt med gass og nyter det, skriver presidenten videre.

Laster Twitter-innhold

Trump advarer Russland og tvitrer at missilene vil være «fine, nye og smarte».

Få minutter senere tvitrer presidenten på nytt, og kaller forholdet til Russland for «verre enn noensinne». Samtidig spør han Russland om å stoppe våpenkappløpet, og skriver at russernes økonomi trenger amerikansk hjelp.

Laster Twitter-innhold

– Missiler skal rettes mot terrorister, ikke Syrias lovlige regjering som har brukt flere år på å bekjempe internasjonal terrorisme på sitt territorium, sier talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova til det russiske nyhetsbyrået RT.

Hun sier videre at USA forsøker å hindre eksperter på kjemiske våpen å foreta en inspeksjon i området utsatt for det mulige kjemiske angrepet.

Tidligere onsdag truet Russlands ambassadør i Libanon med å skyte ned amerikanske raketter og angripe stedene hvor de avfyres.

Syrias utenriksminister anklager Trump for å bruke løgner for å angripe landet, ifølge Reuters.

– Vi er ikke overrasket over en sånn tankeløs eskalering av et regime som det amerikanske, som har sponset terror i Syria og som fortsatt gjør det, sier en kilde i utenriksdepartementet, ifølge den statlige tv-kanalen SANA.

Det kan komme et amerikansk luftangrep mot Syria i løpet av de neste 72 timene, advarte den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol tidligere i dag.

USA og europeiske land anklager Syrias president Bashar al-Assad for å ha brukt kjemiske stridsmidler mot egen befolkning. USA har varslet at de vil gi det syriske regimet kraftig svar, etter det antatte kjemiske angrepet i Douma lørdag.

Donald Trump var raskt ute med å fordømme angrepet, og har uttalt at «dyret Assad» må betale «en høy pris».

– Bekreftelse på missilangrep

Leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe, orlogskaptein Thomas Slensvik sier til NRK at Trumps melding mer eller mindre er en bekreftelse på at det vil komme en militær reaksjon i form av et missilangrep.

Thomas Slensvik

BEKREFTELSE: Leder for forsvarets høgskoles mediegruppe, orlogskaptein Thomas Slensvik, mener at Trumps tweet er en bekreftelse på at det vil komme en militær reaksjon.

Foto: Martin Zondag / NRK

Slensvik tolker videre Trumps tweet som en indikasjon på at de nyeste og mest moderne våpnene vil bli brukt.

– Det kan være F22 Raptor, det nye jagerflyet, det vil sannsynligvis også være B2 bombefly, eller andre moderne våpen som Joint Air to Surface Standoff Missile. Denne har en del Stealth-egenskaper, altså lav synlighet, som gjør at det vil bli vanskelig å oppdage og skyte ned for luftvernsystemer.

Han mener at annen respons fra USA vil være overraskende.

– Nå har de tenkt på dette i et par dager, og når han nå tvitrer så klart, så begynner andre reaksjoner enn militære å bli overraskende. De kan komme i tillegg, men det er tydelig at det også vil komme et militært angrep, selv om det ikke er sikkert.

Flere alternativer

Ifølge Slensvik har Trump flere mulige alternativer i Syria, dersom han velger å gå for en militær respons på det antatte gassangrepet.

Det kan bli et lite anslag, slik som etter gassangrepet i 2017, der USA angriper konkrete enheter og produksjon som var involvert i det kjemiske angrepet.

US Syria

SKJØT KRYSSERMISSILER MOT SYRISK BASE: USS Porter var ett av to amerikanske marinefartøy som fyrte av Tomahawk-missiler mot den syriske flybasen i fjor.

Foto: Ford Williams / AP

For nesten nøyaktig ett år siden angrep USA en syrisk militærbase med krysserraketter. Rakettangrepet var et svar på et angrep hvor syriske regjeringsstyrker angivelig brukte giftgass mot sivile.

– Det andre alternativet er at man lager en større aksjon, der man for eksempel forsøker å ramme hele det syriske flyvåpenet, slik at det i fremtiden blir vanskelig for dem å gjennomføre tilsvarende angrep, sier Slensvik.

Mer aggressivt denne gang

Slensvik forklarer at det vil innebære en voldsom eskalering av konflikten, dersom et eventuelt amerikansk tilsvar også skulle ramme russiske mål i Syria.

Trump

GJØR SEG KLAR: Trump ber russerne gjøre seg klare for missilangrep i Syria

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

– Denne gangen har Russland svart mer aggressivt, og sagt at de vil skyte ned fly, og at de også kan tenke seg å angripe plattformer som har vært med på å angripe Syria. Det er en litt ny og mer aggressiv tone, også fra Russland.

– Kan man i verste fall få en mer åpen krig mellom Russland og USA, og ikke bare indirekte gjennom andre parter?

– Det er ingen her som ønsker at dette skal eskalere ut over dette området hvor det faktisk foregår. Derfor er det fortsatt godt håp om at dette fortsatt ikke skal eskalere utover Syria og Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt