Hopp til innhold

– Trump vurderer tyngre skyts enn etter forrige gassangrep

Etter det forrige store angrepet med kjemiske våpen i Syria, svarte USAs president med et enkeltstående luftangrep. Ifølge New York Times vurderer Trump nå tyngre skyts for å sette seg i respekt hos Bashar al-Assad.

Angrep med kjemiske våpen mot sivile i Douma

GASSANGREP: Flere enn 25 sivile ble drept og flere hundre skadd etter at det angivelig ble brukt kjemiske våpen mot sivile i Øst-Ghouta i helgen. Det syriske regimet nekter for å stå bak angrepet.

Foto: Ho / AFP

De urovekkende bildene av det antatte klorgassangrepet mot sivilbefolkning i Douma i Øst-Ghouta i Syria i helgen har gått verden rundt de siste dagene.

500 pasienter i området har symptomer på å ha blitt utsatt for et kjemisk angrep, opplyser Verdens helseorganisasjon, som krever å få tilgang til området.

USA og europeiske land anklager nå igjen Syrias president Bashar al-Assad for å ha brukt kjemiske stridsmidler mot egen befolkning.

Donald Trump var raskt ute med å fordømme angrepet, og har uttalt at «dyret Assad» må betale «en høy pris».

Ifølge New York Times satt Trump i går i møter med sine militære rådgivere for å vurdere hva som er en passende respons.

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

BARN RAMMET: En video fra sosiale medier viser barn som blir behandlet etter et påstått kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria. Nyhetsbyråene Reuters og Ap har sjekket videoen og mener den er pålitelig.

Kraftigere reaksjon

Ifølge den amerikanske storavisa vurderer Trump en enda kraftigere reaksjon enn i fjor, da opp mot et hundretalls personer ble drept i et angrep med saringass i Idlib-provinsen.

USA svarte da med å skyte rundt 50 kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria, en base som kontrolleres av det syriske regimet.

New York Times påpeker at luftangrepet tilsynelatende har hatt begrenset avskrekkende effekt, ettersom syriske fly skal ha tatt av fra flybasen under 24 timer etter det forrige angrepet.

Avisa skriver at Trumps rådgivere derfor er skeptiske til om det er hensiktsmessig å svare med et angrep i samme skala denne gangen.

Vurderer flere mål

Ifølge avisa kommer et tilsvar fra amerikansk hold nå trolig til å være mer omfattende, noe som kan innebære angrep mot flere mål over flere dager. Den mest sannsynlige fremgangsmåten er fortsatt å avfyre missiler fra to marinefartøyer, på samme måte som i 2017.

Samtidig påpekes det at Trump er skeptisk til å forplikte seg militært i Syria over tid.

– Det er en spenning mellom ønsket om å gjøre noe større enn forrige gang, samtidig som president har et klart ønske om å ikke bli involvert i vedvarende operasjoner, sier Michèle A. Flournouy, som jobbet i det amerikanske forsvarsdepartementet under Obama.

US Syria

SKJØT KRYSSERMISSILER MOT SYRISK BASE: USS Porter var ett av to amerikanske marinefartøy som fyrte av Tomahawk-missiler mot den syriske flybasen i fjor.

Foto: Ford Williams / AP

– Enige om at Assad må stoppes

I 2017 kom den amerikanske militære reaksjonen to dager etter det kjemiske angrepet. Det er ventet at Trump vil komme med sin avgjørelse innen kort tid, og den amerikanske presidenten har blant annet avlyst en planlagt tur til Colombia og Peru for å diskutere et amerikansk svar på Douma-angrepet.

Onsdag ettermiddag, norsk tid, skriver Trump på Twitter at det vil komme et svar på gassangrepet fra amerikansk hold.

– Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, fordi de vil komme, fine og nye og «smarte». Dere burde ikke være partnere med et dyr som dreper med gas («Gas Killing Animal», journ. anm.), som dreper sitt eget folk og nyter det, skriver Trump.

Laster Twitter-innhold
En sivilarbeider fra De hvite hjelmene bærer et barn ut fra Douma

HJELPEARBEIDER: En hjelpearbeider fra De hvite hjelmene bærer ut et barn fra et hus i den opprørskontrollerte byen Douma 8. april i år. Opposisjonskilder hevder at beboerne ble utsatt for angrep med kjemiske våpen.

Foto: Syrian Civil Defense White Helmets / Zuma Press

«Tre dårlige alternativer»

I en analyse påpeker New York Times at Trump reelt sett bare har «tre dårlige alternativer» når det gjelder å svare på Douma-angrepet:

  • Nok et enkeltstående angrep, som altså tidligere har vist seg å ha begrenset effekt. En av grunnene er at Assad nå er i en posisjon der han kan få hjelp av Russland til å erstatte eventuelle materielle tap.
  • USA kan sørge for at krigen mot opprørerne blir mer kostbar for Assad, blant annet ved å tilby våpen og trening, slik hans forgjenger Obama gjorde. Igjen er problemet at Iran og Russland kan bistå regimet på tilsvarende måte, skriver avisa. Enkelte kritikere har også hevdet at det var denne fremgangsmåten som førte til at Russland i 2015 gikk inn i Syria militært, noe som har gjort situasjonen enda mer komplisert.
  • Det siste alternativet er å involvere seg i Syria i en skala verken Iran eller Russland kan matche, for eksempel ved å gjennomføre gjentatte angrep mot regimestyrker. En av ulempene med dette, i tillegg til kostnadene, er at USA til syvende og sist ikke er ute etter å velte den syriske regjeringen i sin helhet, fordi dette kan forlenge den kaotiske situasjonen landet, skriver New York Times-kommentator Max Fisher.
FILES-US-SYRIA-CONFLICT-CHEMICAL-FRANCE-BRITAIN-GERMANY-DIPLOMAC

ASSAD I ØST-GHOUTA: Syrias president i samtale med regjeringssoldater under et besøk i Øst-Ghouta i mars i år.

Foto: HO / AFP

Russland: – Vil bli skutt ned

Amerikanske myndigheter har tro på støtte fra Frankrike, Storbritannia, Saudi-Arabia og Qatar, som alle har tatt til orde for et kraftig svar på Douma-angrepet. Men det syriske regimets støttespiller, Russland, går tilsvarende hardt ut for å advare amerikanerne.

– Hvis det finner sted et amerikansk angrep, så skal amerikanske missiler skytes ned, og stedene der missilene skytes opp fra, skal også angripes, sier Russlands ambassadør til Libanon, Aleksander Zasypkin, på arabisk til den Hizbollah-kontrollerte fjernsynskanalen al-Manar.

Han legger til at et sammenstøt «bør utelukkes, og derfor er vi klare til å forhandle».

Uttalelsene kom tirsdag kveld og var en henvisning til en tidligere uttalelse fra Russlands president Vladimir Putin og Russlands forsvarssjef, melder Reuters.

Vladimir Putin og Donald Trump

MEKTIGE MENN: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump står på hver sin side av den betente borgerkrigen i Syria.

Foto: Jorge Silva / Reuters

Det var 13. mars at den russiske hæren i en uttalelse slo fast at ethvert amerikansk angrep mot Syria skal bli besvart, og at missiler og oppskytingssteder som er involvert i et amerikansk angrep, skal angripes.

Russland har i likhet med det syriske regimet avvist at regimet står bak et kjemisk angrep i Douma.

SISTE NYTT

Siste nytt