Hopp til innhold

Charlie Hebdo viser Meghan som George Floyd

Satiremagasinet Charlie Hebdo har vakt forargelse med en tegning av Meghan som ikke får puste under kneet til dronning Elizabeth.

 Meghan i intervjuet med Oprah Winfrey.

Meghans intervju med Oprah Winfrey fortsetter å skape sterke reaksjoner.

Foto: Joe Pugliese / AP

På forsiden av det franske magasinet kan man lese «Hvorfor forlot Meghan Buckingham? Fordi jeg ikke fikk puste lenger» under tegningen av hertuginnen som blir kvalt av dronningen, som har kneet sitt på halsen hennes.

Forsiden til Charlie Hebdo med bilde av dronning Elizabeth som presser Meghan.
Foto: Faksimile

Dronningen er tegnet kritthvit, mens Meghan er mørk.

Det franske magasinets forsidetegning kommer i kjølvannet av det svært omtalte intervjuet Oprah Winfrey gjorde med Meghan og hennes mann prins Harry.

I intervjuet fortalte Meghan om sin følelse av ensomhet og selvmordstanker. Hun sa at hun flere ganger ble nektet å gå ut av Kensington Palace av de ansatte, og at hun forlot slottet som ligger i den sentrale bydelen Kensington and Chelsea kun to ganger på fire måneder.

Hun fortalte også at det hersket en bekymring i kongehuset for hvor mørk hudfarge sønnen deres Archie ville få. Meghan selv har svart mor og hvit far.

Prinsen har understreket at verken dronning Elizabeth eller hennes mann, prins Phillip, deltok i samtalene om hudfargen.

Prins Harrys bror, prins William, er foreløpig den eneste i kongefamilien som muntlig har kommentert intervjuet. Han svarte da han ble spurt at «vi er ikke en rasistisk familie».

  • Hør podkasten fra Krig og Fred

Mener det undervurderer rasisme

Halima Begum i den britiske tenketanken Runnymede Trust, som arbeider mot rasediskriminering, mener at tegningen er feil på alle måter.

Det er avisen The Guardian som omtalte Begums kritikk mot Charlie Hebdo først.

– Dronningen avbildet som George Floyds drapsmann, som knuser Meghans hals? Meghan, som sier hun ikke kan trekke pusten? Dette utfordrer ikke rasisme. Det nedvurderer problemstillingen og vekker forargelse, skriver hun på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Den svarte amerikaneren døde under en pågripelse i Minneapolis i mai i fjor. Den hvite politimannen Derek Chauvin er tiltalt for drap. Chauvin holdt kneet mot Floyds nakke i nesten ni minutter.

Pågripelsen ble filmet og på opptaket kan man høre George Floyd flere ganger si at han ikke får puste.

Franskmenn forsvarer magasinet

Det franske satiremagasinet er kjent for sine skarpe betraktninger av ulike samfunnsforhold.

Magasinet, som holder til i Paris, ble for alvor internasjonalt kjent etter at karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed førte til at ekstreme islamister angrep redaksjonens lokaler. 10 ansatte ble drept og flere såret.

Mange franskmenn betrakter Charlie Hebdo som et viktig symbol for et land som ikke er bundet av religiøse konvensjoner eller lover. Og som en viktig korreksjon av makt, både den formelle og uformelle. For magasinet sparer ingen i sine drepende karikaturer.

Andre mener satiremagasinet er unødvendig provoserende og hensynsløs, og at det til tider sparker nedover i samfunnet på en ufin måte.

Mange for og mot

Det kongelige oppslaget skaper stor debatt på sosiale medier.

Flere hevder at tegningen og teksten med Meghan og dronningen er usmakelig, i likhet med magasinet selv. Og at det ikke er første gang Charlie Hebdo fremstår med et rasistisk budskap – som ikke bør forsvares i lys av ytringsfriheten.

Andre trekker frem at svært mange i den vestlige verden har fremstått som enig og med forsvar av ytringsfriheten når magasinet har angrepet islam og islamister, og at både svarte og hvite må tåle den samme skarpe pennen når det rammer dem.

SISTE NYTT

Siste nytt