Hopp til innhold

George Floyds familie får 27 millioner dollar i erstatning

Myndighetene i Minneapolis inngår forlik med familien etter at George Floyd døde under en arrestasjon i fjor.

Advokat Ben Crump

George Floyds familie holdt pressekonferanse etter det ble klart at de får 27 millioner dollar i erstatning fra Minneapolis. Ved talerstolen er familiens advokat Ben Crump.

Floyds familie gikk til sak i juli i fjor mot byen Minneapolis, politibetjenten som er tiltalt for drap og tre andre politibetjenter som er siktet i saken.

Fredag ble det klart at de får en erstatning som tilsvarer omkring 228 millioner norske kroner. Som del av erstatningen får nabolaget der Floyd ble pågrepet 500.000 dollar.

Floyd ble drept under en pågripelse i mai i fjor. Han ble kvalt da en politimann satte kneet mot nakken hans i nesten ni minutter.

Politibetjenten Derek Chauvin er tiltalt for drapet, men rettssaken er ikke ennå gjennomført.

Videoen som startet opptøyene viser at politimannen kneler på avdøde George Floyds nakke.

Videoen som startet opptøyene viser at politimannen kneler på avdøde George Floyds nakke.

Historisk sum

Dette er det mest omfattende forliket i et privatrettslig søksmål før en straffesak er fullført noensinne, ifølge Floyd-familiens advokat Ben Crump.

– Det sender et tungt signal om at svarte liv betyr noe, og at politibrutalitet mot fargede må ta slutt.

Under en pressekonferanse med familien på scenen, sa Crump at historien vil dømme oss for hvordan vi responderte på denne tragedien:

– Det er ikke nok å bare si at svarte liv betyr noe. Vi må vise at svarte liv betyr noe ved våre handlinger. Vi er derfor veldig takknemlig overfor ordfører (i Minneapolis, red.anm.) Frey for at han viser at svarte liv betyr noe.

Gråtkvalte familiemedlemmer fortalte på pressekonferansen at ingen penger i verden kan gjøre opp for sorgen de føler over å ha mistet George Floyd. Floyds brødre takket både ordføreren og byrådet i Minneapolis, alle støttespillere og dem som har demonstrert etter at broren mistet livet.

Minneapolis betalte også i 2019 ut en stor sum i erstatning. Da fikk familien til Justine Ruszczyk Damond 20 millioner dollar. Damond var ubevæpnet da hun ble skutt og drept av politiet etter at hun selv ringte nødetatene for å be om hjelp.

Black Lives Matter

– Jeg får ikke puste, ropte Floyd flere ganger før han døde, et uttrykk som ble et symbol for hele Black Lives Matter-bevegelsen.

I ukene og månedene etter demonstrerte mellom 15 og 26 millioner amerikanere over hele landet mot politivold og rasisme.

Demonstrasjoner i Minneapolis etter at George Floyd døde under en arrestasjon i mai 2020.

Demonstrasjoner i Minneapolis etter at George Floyd døde under en arrestasjon.

Foto: Jerry Holt / AP

Byrådsleder Lisa Bender i Minneapolis sier at det er historiene til familien som betyr noe nå.

– Men på vegne av byrådet vil jeg gi mine dypeste kondolanser til familien til George Floyd, vennene hans og alle i samfunnet vårt som sørger over tapet av ham, sier Bender.

Tidligere i mars vedtok Representantenes hus i USA en ny lov med navn etter George Floyd. Loven forbyr politiet å ta halsgrep på arrestanter. Loven setter også nasjonale standarder for hvordan politiet skal arbeide og for deres immunitet.

SISTE NYTT

Siste nytt