Hopp til innhold

Prins William: – Vi er ikke en rasistisk familie

Prins William sier han har planer om å snakke med broren sin Harry, og benekter at den britiske kongefamilien er rasistisk.

kX-8WT9Ce-s

Prins William og hertuginne Kate besøkte torsdag en skole i London. Der fikk de spørsmål om anklagene fra hans bror og hertuginne Meghan.

Foto: POOL / Reuters

Prins William og hertuginne Kate besøkte torsdag en skole i London. Der var det uunngåelig at de ble bedt av de oppmøtte journalistene om en respons på intervjuet hans bror Harry og kona Meghan ga til Oprah Winfrey natt til mandag norsk tid.

Avsløringene i intervjuet skapte store overskrifter i britiske aviser og har vekket enorm oppsikt internasjonalt.

Blant uttalelsene som skapte mest oppsikt var påstander om rasisme blant medlemmer av kongefamilien.

Paret navnga ikke hvem de siktet til, men viste til at enkelte medlemmer av familiens hadde uttrykt bekymring for hvor mørk hud parets sønn Archie kom til å få.

I forbifarten fikk prins William torsdag spørsmål fra Sky News om hans reaksjon til disse påstandene. Svaret fra prinsen var kort, men kontant.

– Vi er overhodet ikke en rasistisk familie, sa han.

Planer om å snakke med Harry

Prins Harry og hans kone Meghan ga ellers også et lite flatterende innblikk i det indre liv i det britiske kongehuset. I tillegg til rasismeanklagene åpnet de opp om ufin mottakelse av Meghan og utfordrende familierelasjoner.

Meghan sa sågar at hun i en periode slet med selvmordstanker, mens Harry avslørte et spent forhold til sin far, prins Charles, som han følte seg sviktet av.

Prins William sa også at han foreløpig ikke har fått pratet med sin bror i kjølvannet av intervjuet.

– Jeg har ikke snakket med ham ennå, men jeg har planer om å gjøre det, sa han.

Buckingham Palace: – Tar det på alvor

Tirsdag kom Buckingham Palace med en uttalelse i forbindelse med intervjuet.

I den korte meldingen gjør slottet det klart at uttalelsen om «rase» vil bli tatt på alvor.

– Sakene som ble tatt opp, spesielt det om rase, er bekymringsfulle. Selv om noen erindringer av situasjonene kan variere, tas de på alvor og vil bli adressert innad i familien, står det blant i uttalelsen.

I uttalelsen heter også det at de to er høyt verdsatte medlemmer av kongefamilien og at hele familien er lei seg for å høre hvor vanskelig paret har hatt det de siste årene.

Rasisme både på slottet og i samfunnet

Til tross for at flere i kongefamilien nå har tilbakevist rasismeanklagene, er meningene sterke i sosiale medier, blant kommentatorer og folk flest.

Carina Wint er selv svart, britisk og bosatt i Norge. Hun forteller i NRK podkasten «Krig og fred» at hun ikke var overrasket over rasisme påstanden.

Carina Wint

Carina Wint er selv en svart britisk kvinne som kjenner seg igjen i det Meghan Markle sier hun har opplevd av rasisme.

– Det var ingen ting som overrasket meg med avsløringene som kom frem i intervjuet. Om hvordan de var blitt behandlet. Om rasisme. Som en svart brite var ikke dette overraskende.

– Jeg ble mest overrasket over at Oprah ble overrasket. Men det var trist fordi det kunne vært så annerledes.

Tror du det britiske monarkiet er rasistisk?

– Jeg tror de reflekterer samfunnet. Og sett fra det perspektivet må jeg svare ja på spørsmålet. Mest sannsynlig hverken mer eller mindre enn det er i samfunnet for øvrig, sier Wint til NRK.

Wint mener det britiske kongehuset både kan og bør endre seg.

– Hvis det hadde vært hvilken som helst annen organisasjon eller institusjon ville man sagt at det absolutt er rom for forbedring. Men de ser dessverre ut som de er litt koblet fra eller de mangler en kobling, mener Wint.

Hør podkasten Krig og Fred om rasismeanklagene mot den britiske kongefamilien:

prins Harry og Meghan

SISTE NYTT

Siste nytt