Hopp til innhold
Brexit
Foto: Tolga Akmen / AFP

Brexit

Oppsummert

Storbritannia og EU er blitt enige om en avtale som skal regulere forholdet mellom de to etter at Storbritannia trådte ut av unionen i januar 2020. Nå skal det forhandles videre om forholdet mellom de to på en rekke felt, blant annet fiske.

 • Rapport: Brexit skaper trøbbel for britiske selskaper

  Britiske selskaper er blitt rammet av økte kostnader, mer papirarbeid og forsinkelser som følge av brexit, ifølge en rapport fra en komité i Parlamentet.

  Der konkluderes det med at kostnadene har økt og handelen falt for britiske bedrifter etter at Storbritannia forlot EU, skriver BBC.

  Komiteen advarer om at situasjonen kan bli verre når nye importregler trer i kraft senere i år.

  Komiteen er også bekymret for hva som vil skje når passasjertrafikken over grensen er tilbake til normale nivåer etter pandemien. Regjeringens løfte om å skape den mest effektive grensen i verden innen 2025, beskriver komiteen som optimistisk gitt dagens situasjon.

 • 6 av 10 briter synes brexit ble verre enn antatt

  Over 6 av 10 briter med stemmerett synes enten at Brexit har blitt dårlig, eller enda dårligere enn de antok, melder The Guardian. Avisen omtaler en undersøkelse utført på vegne av The Observer av Opinium.

  Undersøkelsen viser at 42 prosent at de som stemte «leave», altså at Storbritannia skulle forlate EU, mener Brexit så langt har vært negativt. Blant de som stemte for å forbli i unionen, mener 86 prosent det samme.

  Boris Johnson med en plakat Get Brexit Done
  Foto: POOL
 • Fire av ti som stemte for brexit, er misfornøyd

  Nesten halvparten av dem som stemte for at Storbritannia skulle gå ut av EU, mener det har gått dårlig eller verre enn ventet.

  En måling gjort for The Observer viser at 42 prosent av dem som stemte for brexit, er misfornøyd med hvordan det har gått.

  26 prosent sier det har gått verre enn ventet, mens 16 prosent sier de stemte for å forlate EU selv om de regnet med at det ville gå dårlig og at det har vist seg å stemme.

  Blant dem som stemte for å bli i unionen, mener 86 prosent at det har gått dårlig eller verre enn de hadde ventet.

 • Norge og Storbritannia enige om fiskeriavtale

  Norge har for første gang inngått en bilateral fiskeriavtale med Storbritannia. Avtalen inkluderer gjensidig adgang til hverandres farvann og bytte av kvoter, skriver regjeringen i en pressemelding.

  Avtalen er slik utformet at partene har adgang til å fiske opp til 30 000 tonn bunnfisk i den andre partens sone i 2022. Detaljer om dette vil bli fastsatt i den norske reguleringen.

  Norge vil utvikle fiskerisamarbeidet med britene både når det gjelder forvaltningstiltak og kontroll.

 • Storbritannias utenriksminister får brexit-ansvar

  Britenes utenriksminister Liz Truss overtar ansvaret som sjefsforhandler med EU når det gjelder reglene rundt Nord-Irland.

  Det skjer etter at Lord David Frost søndag trakk seg som brexitminister. Det opplyser statsministerens kontor.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no