Hopp til innhold

Frykter et mer nasjonalistisk Europa

Statsminister Erna Solberg frykter konsekvensene dersom Storbritannia melder seg ut av EU. Hun mener et mer nasjonalistisk Europa vil være farlig.

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg er alvorlig bekymret over hva som vil bli konsekvensene dersom Storbritannia skulle forlate EU.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg er svært bekymret over konsekvensene dersom Storbritannia melder seg ut av EU.

Det sier hun i NRKs politiske kvarter onsdag morgen. Statsministeren frykter et splittet og mer nasjonalistisk Europa.

– Farlig å bygge ned institusjoner som betyr fellesskap

– Et svekket EU, et mer oppsplittet og nasjonalistisk Europa vil bety at både den økonomiske situasjonen blir vansjeligere når vi trenger reformer og konkurransekraft. Men det kommer også til å bety et mer politisk og fragmentert Europa, et svakere Europa og en svakere verden, sier Solberg.

Liv Signe Navarsete

Tidligere senterpartileder og EU-motstander Liv Signe Navarsete tror ikke det vil være noen katastrofe verken for Storbritannia eller Europa om britene velger å forlate unionen.

Foto: Senterpartiet

Hun frykter at et Storbritannia som forlater EU vil gi drahjelp til nasjonalistiske anti-globaliseringskrefter, som vil føre til mer proteksjonisme og mindre verdenshandel.

– I en verden der vi er mer og mer avhengig av hverandre, og vi skal løse ting i fellesskap, er det å bygge ned fellesskapsinstitusjoner faktisk farlig, derfor er jeg dypt bekymret, sier Solberg.

I intervjuer med internasjonal presse har Solberg sagt at Storbritannia «vil hate» å stå utenfor EU, og at EØS-avtalen innebærer at man må si ja til de fire friheter og det som følger med uten å ha noe å si.

– Bør ringe noen bjeller når så mange vil ut

Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete har en litt annen inngang til problemstillingen.

Hun har i intervjuer sagt at britene vil elske å stå utenfor.

– Det som skjer i Europa nå er et resultat av at folk protesterer mot integrasjonsprosessen. Det blir dannet nye partier, og i Storbritannia ønsker omtrent halvparten å ikke være med i EU. Det burde kanskje få det til å ringe noen bjeller både her og der, sier Navarsete.

Hun tror ikke noe på at det vil innebære noen katastrofe verken for Storbritannia eller Europa om britene velger å forlate unionen.

AKTUELT NÅ