Hopp til innhold

Brexit kan åpne for flere norske studenter

LONDON (NRK): Med en Brexit så kan antallet EU-studenter falle dramatisk, noe som igjen kan åpne døren for flere norske studenter. Men det er ikke nødvendigvis så veldig positivt for Britiske universiteter.

Karen Marie Wells på LSE

Norske Karen Marie Wells er en av mange nordmenn som har studert på LSE i London. Nå kan søkermassen til den prestisjefylte skolen forandres.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

En fersk undersøkelse viser nemlig at 80 prosent av studenter i EU-området ikke ville søkt seg til Storbritannia hvis landet melder seg ut av unionen. Det kan bety kroken på døren for 19000 arbeidsplasser som er direkte knyttet til EU-midler og stor usikkerhet rundt den milliarden med pund som EU hvert eneste år bidrar med til britisk forskning.

Dr. Anne Corbett, LSE

Dr. Anne Corbett frykter en utmeldelse av EU kan skade britisk utdanning både på kort og lang sikt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det kan bli veldig dramatisk for mye av forskningen som i dag er betalt av EU, sier Dr. Anne Corbett som er ekspert på utdanning og EU ved London School of Economics (LSE) til NRK.

Studieavgifter

Hun er i likhet med de fleste innen høyere utdanning svært kritisk til en Brexit, ikke minst på vegne av de mange tusen toppstudentene som i dag kommer fra EU og som hever nivået på de tradisjonsrike britiske skolene.

– EU-studentene behandles i dag som britiske studenter, men en Brexit vil trolig definere dem som internasjonale studenter og avkreve dem enorme studieavgifter. Og da spør trolig mange seg hvorfor skal jeg betale så mye når det finnes like gode engelskspråklige skoler i Tyskland og Nederland, så dette vil forandre dynamikken,sier Corbett.

Populære norske studenter

Og noen av de som betaler disse enorme studieavgiftene er norske studenter, som lenge har vært ettertraktet i Storbritannia.

– Det vil være veldig trist for britiske universiteter å miste så mange gode EU-studenter, men det kan gjøre det lettere for norske studenter å komme inn, men en av grunnene jeg kom hit var at LSE tiltrakk seg de beste studentene i hele verden og hvis ikke de kommer så er det mindre attraktivt for meg også, sier norske Karen Marie Wells, som er akkurat er ferdig med en toårig master i økonomi ved LSE, og som skal begynne å jobbe i storbyen etter ferien. Men det kan også forandre seg hvis landet velger å forlate EU.

– Det er veldig mange utenlandske studenter jeg har studert sammen med som har reist hjem fordi de ikke har arbeidsvisum, men jeg som er fra Norge har arbeidstillatelse gjennom EØS-avtalen, men hvis Storbritannia ikke lenger er EU-medlem så kan det bli vanskeligere også for nordmenn å få seg jobb her uten eget visum.

Så langt så har samtlige 103 britiske universiteter skrevet under på et opprop for å bli værende i EU, og mange frykter at et utmeldelse vil føre til en nedgang i antallet gode internasjonale studenter og mindre penger til forskning.

– Storbritannia har alltid sett utover, så jeg må stole på at de unge stemmer for at vi skal bli for det er de som har mest å tape hvis vi forlater EU, sier Corbett.

SISTE NYTT

Siste nytt