Rapport: – Nairobi-terroristene kan være i live

I en fersk rapport har politiet i New York konkludert med at det er trolig at de fire terroristene på kjøpesenteret i Nairobi er i live. En av de mistenkte skal være en norsk statsborger som PST mener er død.

Terrorist skyter på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

KAN VÆRE I LIVE: PST mener at den norske statsborgeren som deltok i terroraksjonen i Nairobi «mest sannsynlig» er død. En rapport fra New York City Police Department sår tvil om dette og åpner for at terroristene kan ha klart å rømme fra kjøpesenteret Westgate.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Flere amerikanske og andre utenlandske medier omtaler rapporten til New York City Police Department (NYPD) som skal omhandle terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi 21. september. Rapporten er i sin helhet publisert på nettstedet Scribd, en internasjonal digital tjeneste for deling av dokumenter.

Minst 67 personer ble drept i terroraksjonen på kjøpesenteret. CBS News er blant mediene som omtaler rapporten.

I den 34 sider lange rapporten konkluderer antiterroravdelingen i NYPD med at det ikke er sikre bevis på at de fire terroristene som stod bak terroraksjonen døde, slik kenyanske myndigheter har hevdet. Derimot slår de fast at det er vel så sannsynlig at de kan ha rømt. I rapporten går det frem at den ene av terroristene skal ha blitt skutt og skadet i foten.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

PST: – Nordmann trolig død

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

KOMMENTERER IKKE RAPPORTEN: Martin Bernsen i PST fastholder at de tror at den terrormistenkte nordmannen trolig er død.

En nordmann er mistenkt for å ha deltatt i terrorhandlingen og i oktober uttalte PST-sjef Benedicte Bjørnland at han «mest sannsynlig» er død.

Dette er altså det motsatte av hva NYPD tror.

– Vi kommenterer ikke rapporten, men vi er inne i den avsluttende fasen av etterforskningen på det som går på vår del av saken. Slik det ser ut i dag avslutter vi etterforskningen i løpet av januar, sier informasjonssjef i PST Martin Bernsen til NRK.no.

– Tror PST fortsatt at den norske 23-åringen ikke er i live?

– Slik etterforskningen står i dag fastholder vi at mistanken mot ham er styrket og at han trolig er død. Det er ingenting som tyder på det motsatte, foreløpig.

Les også: Ungt norsk ektepar reddet ut av kjøpesenteret i Nairobi

Les også: – Terrormistenkt norsksomalier ringte hjem under terrorangrepet

Les også: Avviser terrorpåstander i BBC-reportasje

Kenyanske myndigheter har så langt ikke villet si mye om rapporten.

– Det er ikke noe nytt med tanke på antall terrorister, dette har vår etterforskning allerede avslørt. Før jeg kan si noe mer om rapporten må jeg gå grundigere gjennom den, uttaler etterforskningsleder David Kimaiyo til den kenyanske avisen Daily Nation.

NBC News har intervjuet politilederen Kevin Yorke som var med å utforme rapporten og presenterte den. Han er skeptisk til kenyanske myndigheters teori om at terroristene er døde.

– Som politimann er jeg skeptisk av natur før jeg ser håndfaste bevis. Jeg tviler sterkt på at de er døde.

Har sendt DNA-prøver

Terrorangrepet i Nairobi

TERRORMISTENKT: Den norske 23-åringen er til venstre i bildet sammen med det som skal være en av de andre terroristene som drepte minst 67 personer i Nairobi i september.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Etter det NRK.no er blitt opplyst om skal ikke norske myndigheter ha klart å spore noe livstegn fra 23-åringen siden terroraksjonen startet 21. september. I rapporten fra NYPD peker de på at ingen av terroristene er blitt sett på overvåkingsvideoene etter de 12 første timene av terroraksjonen.

Terroristene ble sist observert søndag 22. september klokken 00.54 lokal tid, heter det i rapporten, hvor det også går frem at kenyanske myndigheter ikke erklærte kjøpesenteret «trygt» før etter fire dager. De lokale myndighetene får også kritikk for ikke å ha sikret området tidlig nok.

Det har tidligere kommet frem i kenyanske medier at FBI skal bistå med analyser av fire døde kropper som er funnet i ruinene av Westgate. Etter det NRK.no er blitt fortalt skal norsk politi ha sendt DNA-prøver av det som skal være av slektninger av den norske 23-åringen til Kenya for videre analyse.

Les også: PST: – Mistanken mot nordmannen er styrket

Les også: PST-etterforskere tilbake fra Kenya

Les også: VG: Norsk-somalier kan ha ledet terrorangrepet i Nairobi

Flere Kenya-turer

Westgate kjøpesenter i Nairobi, Kenya

STORE ØDELEGGELSER: I tillegg til mange tapte menneskeliv ble kjøpesenteret påført store materielle skader.

Foto: Jason Straziuso / Ap

PST ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger, men de bekrefter for første gang at de har hatt etterforskere i Kenya ved flere anledninger. Tidligere er det bare kjent at de har vært der ved ett tilfelle.

– En sentral del av etterforskningen har dreid seg om identifiseringen av 23-åringen. Jeg kan bekrefte at vi har hatt etterforskere i Kenya flere ganger, sier Bernsen.

Det er ikke klart hvorfor NYPD har laget rapporten fra Westgate, men USA var blant de første landene utenfor Kenya som involverte seg i etterforskningen.

En av årsakene til amerikanernes involvering er at det tidlig kom opplysninger om at det var amerikanere blant terroristene. I Westgate-rapporten fremheves det også at terrororganisasjonen Al-Shabaab driver aktiv rekruttering av amerikanske statsborgere. Det var også denne organisasjonen som påtok seg ansvaret for terrorhandlingen.

Blant landene som bistår i etterforskningen er USA, Storbritannia, Tyskland, Israel og Norge.

NRK.no har vært i kontakt med to slektninger av 23-åringen, men de ønsker ikke å si noe om saken på nåværende tidspunkt.

SISTE NYTT

Siste nytt