NRK Meny
Normal

Ungt norsk ektepar reddet ut av kjøpesenteret i Nairobi

Det norske ekteparet Elisabet og Øystein måtte gjemme seg på et lager inne i kjøpesenteret i Nairobi for å unngå skuddene fra terroristene. Minst 39 personer skal være drept.

Øystein og Elisabet Elvrum Iversen

Ekteparet Øystein Iversen og Elisabet Elvrum Iversen gjemte seg på et lager på kjøpesenteret i Nairobi. Der oppholdt de seg i fem timer før de ble reddet ut.

Foto: Olav Vestbøstad, Norsk Luthersk Misjonssamband.

Det norske ekteparet Øystein og Elisabet Elvrum Iversen,som tilhører Norsk Luthersk Misjonssamband, har kommet seg i sikkerhet etter terroraksjonen på kjøpesenteret i Nairobi i Kenya.

Minst 39 skal være drept, og 150 er skadd, ifølge presidenten i Kenya, Uhuru Kenyatta.

– De var der inne og hørte skyting. De tok kontakt med vår representant i Kenya og han ba dem om å komme seg så langt vekk som mulig, forteller informasjonsleder Espen Ottosen til NRK.no.

Mens de væpnede terroristene henrettet personer inne på kjøpesenteret, gjemte ekteparet seg på et lager inne på kjøpesenteret sammen med 18 andre.

Etter å ha gjemt seg i over fem timer, ble de i 17-tiden norsk tid reddet ut av sikkerhetsstyrker. De skal nå være i god behold.

– Vi vil følge dem opp så godt vi kan og finne ut hva de trenger av bistand, sier Ottosen.

– Traumatisk

Ifølge Rune Mjølhus, som er stedlig representant for misjonærsambandet, er ekteparet nå tilbake der de bor i Kenya.

– Det var en lørdagshandel som gikk galt. De var på feil sted til feil tid. Det går bra med dem nå, men det er klart at det er en traumatisk situasjon de har vært gjennom, sier Mjølhus til NRK.no.

Ifølge VG skal to andre norske misjonærer fra Oslo Kristne Senter som er utsendt til Kenya være i god behold.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Livredde mennesker blir evakuert ut mens tungt bevæpnede soldater jakter på terroristene som skal ha tatt livet av minst 30 mennesker på et kjøpesenter i Nairobi.

SE KLIPPET: Her tar sikkerhetsstyrkene seg inn i kjøpesenteret.

Presidenten berørt

Tidlig søndag morgen lokal tid pågikk aksjonen fortsatt. Gisseltakerne holder gislene fanget i et supermarked inne i kjøpesenteret.

President Uhuru Kenyatta sier gislenes sikkerhet har høyeste prioritet.

Kenyatta sa i en tv-sendt tale til nasjonen at han selv har mistet nære familiemedlemmer i angrepet.

Frankrikes president har bekreftet at to av de drepte kvinnene er franske statsborgere.

Det hvite hus har fordømt angrepet og kaller det en «forkastelig handling».

– Al Shabaab sier de står bak

Den somaliske islamistgruppen Al Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet på kjøpesenteret, ifølge Al Jazeera.

– Alt for lenge har vi kriget mot kenyanere i vårt land, nå er det på tide å skifte slagmark og ta krigen til deres land, heter det i en uttalelse på gruppens offisielle Twitter-side.

Da kenyanske myndigheter i 2011 sendte styrker over grensen til det sørlige Somalia for å nedkjempe forgreininger av gruppen der, gjorde talsmenn det klart at Nairobi var et terrormål.

Det er tette bånd mellom Al-Shabaab og terrororganisasjonen Al Qaida, som i en selvmordsaksjon i august 1998 kjørte en lastebil fullastet med sprengstoff inn foran den amerikanske ambassaden i Nairobi.

– 36 gisler igjen på senteret

36 mennesker er tatt som gisler av angriperne, ifølge CNN.

Ifølge politiet var det rundt ti angripere som slo til mot kjøpesenteret. Al Shabaab sier myndighetenes forsøk på å forhandle med gisseltakerne ikke vil bli besvart.

– Angriperne har blitt isolert til et avgrenset område i en av etasjene. Resten av kjøpesenteret ser ut til å være trygt, sier kilden til AFP.

En av mennene som avfyrte skudd og angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi er død.

Mannen ble tidligere pågrepet av kenyanske sikkerhetsstyrker, men døde kort tid etter av skuddskader.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Politiet i Nairobi sier organiserte terrorister står bak angrepet mot et kjøpesenter i byen. Ifølge Røde Kors ble minst 22 drept.

SE VIDEO: Politiet i Nairobi sier organiserte terrorister står bak angrepet mot et kjøpesenter i byen. Ifølge Røde Kors ble minst 22 drept.

– Folk ble henrettet

Hendelsen blir kalt en terroraksjon av myndighetene i Kenya. Terroristene som gikk til angrep i kjøpesenteret med granater og skytevåpen skal ha tatt flere som gisler, noen av dem europeere.

Kjøpesenteret, som består av rundt 80 butikker, er etter det NRK kjenner til israelsk-eid. En kafé i tilknytning til senteret frekventeres hyppig av diplomater og hjelpearbeidere, og det er mange ambassader i nærheten av senteret, som ligger i et velstående område vest i Nairobi.

Vitner sier til internasjonale medier på stedet at handlende ble regelrett henrettet.

– Jeg så folk bli henrettet etter å ha blitt bedt om å si noe først, sier et vitne til AFP.

Flere vitner fortalte at angriperne snakket et annet språk enn swahili, som er offisielt språk i Kenya. Det er ikke spesifisert nærmere enn at det kan minne om arabisk eller somalisk.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Kenya

En politimann forsøker å sikre et område inne i kjøpesenteret i Nairobi samtidig som terrorister gikk til angrep på handlende lørdag.

Foto: STRINGER / Reuters

– De tok over kjøpesenteret

Midt i lørdagshandelen stormet flere menn kjøpesenteret, og det ble kort tid etterpå avfyrt skudd og kastet granater, ifølge vitner. Angriperne skal ifølge vitner AP refererer til ha bedt muslimer om å forlate senteret, men gjort det klart at ikke-muslimer ville bli angrepet.

Benson Kibue, sjef for Nairobi-politiet, sier personene forskanset seg på kjøpesenteret.

Et område rundt senteret ble sperret av, og folk ble bedt om holde seg på trygg avstand til Westgate-handlesenteret, som er populært blant landets velstående elite.

nairobi2

SÅRET: En såret mann får behandling på fortauet utenfor kjøpesenteret etter å ha blitt truffet av skudd.

Foto: AP

Lederen for Kenyas Røde Kors, Abbas Gullet, sier gjerningspersonene gikk målrettet til verks.

– De er godt bevæpnet og skyter fra alle kanter. De tok over shoppingsenteret, sier han, ifølge NTB.

Norske ungdommer i nærheten: – Skummelt

Emil André Erstad

HOLDER OSS INNE: – Vi gjør som politiet sier, og holder oss inne nå. Det er litt skummelt når slikt skjer, sier norske Emil André Erstad som er på seminar sammen med fire andre norske ungdomspolitikere i Nairobi.

Foto: KrFu

Norske Emil André Erstad, som er første nestleder i Kristelig Folkepartis ungdomsparti, er sammen med fire andre norske ungdomspolitikere på et seminar på et hotell rundt fem minutter unna kjøpesenteret som nå er under angrep.

– Vi hører helikoptre flyr over hotellet hele tiden. Det er skummelt og skremmende når slikt skjer. Vi følger situasjonen på kenyansk TV, og det er ganske så dramatiske bilder, hvor det tydelig er døde kropper og folk som kryper ut av kjøpesenteret. Dette virker alvorlig, sier Erstad til NRK.no.

De fire norske ungdomspolitikerne var så seint som på onsdag på kjøpesenteret, og betegner det som et kjøpesenter med en velstående profil, med mange utenlandske kunder og kenyanere fra den øvre middelklassen.

– Det var sikkerhetsvakter som klarerte oss før vi fikk komme inn på senteret, skannet oss og sjekket oss. Slik er det over alt her. Vi har følt oss veldig trygg i dette området, sier han.

De gjør som kenyansk politi oppfordrer, og holder seg inne til situasjonen er avklart.

– Det blir en rolig kveld på hotellet nå, sier han.

Har truet med å angripe Nairobi

Nederlandske Rob Vandijk, som jobber ved landets ambassade i Nairobi, satt i et av senterets restauranter da lørdagshandelen tok en dramatisk vending. Han forteller til AP at det først ble brukt granater, deretter avfyrt skudd.

– Folk skrek og kastet seg på bakken, sier han.

Myndighetene sier nå de gjør alt de kan for å avklare situasjonen.

– Vi gjør det vi kan for å forsikre oss om at alle blir evakuert trygt. Dette er et åsted for en forbrytelse, twitrer innenriksministeriet.

Politiet er også ute med en henstilling på Twitter.

– Vi oppfordrer publikum til å holde seg rolig, ikke spekulere, spesielt ikke på nettet, og la oss løse dette raskt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt