Hopp til innhold

PST-etterforskere tilbake fra Kenya

Politiet er svært tilbakeholdne med informasjonen de har fra Kenya og kan ennå ikke slå fast om den terrormistenkte norske statsborgeren fortsatt er i live.

Terrorist skyter på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

MISTENKT: Personen på dette bildet er den 23 årige norske statsborgeren PST mistenker for terrorhandlinger i Nairobi.

Foto: Overvåkingsvideo / Reuters

Det bekrefter PST til NRK.no. De to etterforskerne har vært i Kenya i en ukes tid og var der for å etablere kontaktpunkter og sørge for informasjonsflyt for å sikre informasjon norsk politi bør ha.

– De har gjort det de skulle der nede og har nå returnert til Norge. Det kan bli aktuelt å reise tilbake igjen, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK.no.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Erfarne etterforskere

– Har de tatt med seg DNA fra terroristene som er funnet død i Westgate-kjøpesenteret?

– Det vil jeg ikke si noe om

– Vet dere om den norske statsborgeren fortsatt er i live?

– Det er ett av spørsmålene som ikke er avklart ennå.

– Hvilken spisskompetanse har etterforskerne som reiste til Kenya?

– Det var to erfarne etterforskere som reiste ned, noe mer har vi ikke behov for å si.

Les også: PST: – Mistanken mot nordmannen er styrket

Les også: Avviser terrorpåstander i BBC-reportasje

Les også: Terrorister holder stand i Westgate-kjøpesenteret i Nairobi

Etter at det kom opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot Westgate, reiste to etterforskere fra PST til Kenya torsdag for ti dager siden.

Navnga mistenkt nordmann

Torsdag kveld navnga BBC det som skal være den mistenkte nordmannen i et TV-program. De viste også bilder av ham. Fredag meldte PST i en pressemelding at mistanken mot den 23-årige mannen er styrket.

– Det er på bakgrunn av etterforskningskritt i Kenya og i Norge at vi styrker mistanken. Noe mer konkret vil jeg ikke være, sier Hugubakken.

Mannen PST hevder skal være den terrormistenkte 23-åringen er den samme som BBC navnga og viste bilder av torsdag kveld. Et familiemedlem NRK har snakket med benekter disse påstandene.

Etter det NRK.no kjenner til skal PST i den videre i etterforskningen få avklart om den mistenkte 23-åringen faktisk deltok i terroraksjonen i Westgate, hvor minst 67 personer ble drept. De skal også forsøke å finne ut på hvilken måte han i så fall deltok og hvilken tilknytning han eventuelt har til terrororganisasjonen Al-Shabaab.

Det er Al-Shabaab som har tatt på seg skylden for terroraksjonen i Nairobi. De har også publisert en skrytevideo om dette på Youtube.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.