Hopp til innhold

VG: Norsk-somalier kan ha ledet terrorangrepet i Nairobi

Mobiltrafikken til den 23 år gamle norsk-somaliske terrormistenkte tyder på at han ledet angrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, hvor minst 67 mennesker mistet livet.

Terrorist skyter på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

MISTENKT: Personen på dette bildet er den 23 årige norske statsborgeren PST mistenker for terrorhandlinger i Nairobi. Her går han rundt i Westgate-senteret under terroraksjonen.

Foto: Overvåkingsvideo / Reuters

Det sier kilder som kjenner til etterforskningen, til VG.

Slektning: – Dette er vondt for oss

Fredag meldte PST at mistanken mot nordmannen er styrket. Uttalelsen kom etter at BBC torsdag kveld identifiserte en av terroristene i kjøpesenteret Westgate i Nairobi som en norsk-somalisk 23-åring.

Både BBC og CNN har de siste dagene vist bilder som viser hvordan terroristene med tilknytning til al-Shabaab beveget seg i kjøpesenteret under angrepet i september. Det skal ha vært fra fem til femten terrorister inne i senteret, men overvåkingsbildene viser bare fire ulike menn.

Den navngitte 23-åringen fra Larvik skal ha blitt identifisert på disse bildene. Personen det vises til snakker tydelig i telefonen på flere av bildene, og skal ifølge VGs kilder ha ringt slektninger under angrepet.

Kunder rømmer under terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

FLYKTER FOR LIVET: Her løper kunder for å komme seg i sikkerhet da terrorangrepet er et faktum.

Foto: Overvåkingsvideo / Reuters

– Det er ikke han som er terroristen på videoen. Dere må slutte å skrive det. Han er i live og befinner seg i Somalia, det er jeg sikker på. Dette er vondt for oss, særlig når navnet hans skrives overalt, sier en slektning av den terrormistenkte til VG.

Samme person har også sagt til NRK at vedkommende i avhør med PST har sett de samme videobildene og forklart at det ikke er 23-åringen som tilsynelatende har en ledende rolle når terroristene henretter hjelpeløse handlende.

Vedkommende vil ikke svare på om noen i familien har vært i kontakt med 23-åringen den siste tiden.

Vet ikke om han lever

– Jeg vil ikke si noe mer, men det kan hende, sier hun.

– Han sa tidlig at han ville bli lege. Alle kjente ham på skolen, men han hadde få nære venner. Det er uforståelig, sier en tidligere klassekamerat til avisen.

Politiet er svært tilbakeholdne med informasjonen de har fra Kenya og kan ennå ikke slå fast om den terrormistenkte norske statsborgeren fortsatt er i live, eller om han kan være en av de to døde terroristene som i helgen ble funnet i ruinene av kjøpesenteret. Det bekrefter PST overfor NRK.no.

De to etterforskerne har vært i Kenya i en ukes tid og var der for å etablere kontaktpunkter og sørge for informasjonsflyt for å sikre informasjon norsk politi bør ha. I går reiste de hjem.

– De har gjort det de skulle der nede og har nå returnert til Norge. Det kan bli aktuelt å reise tilbake igjen, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt