Hopp til innhold

Avviser terrorpåstander i BBC-reportasje

Torsdag kveld viste BBC bilder av en norsk navngitt statsborger de hevder deltok i terroraksjonen i Nairobi. Et familiemedlem avviser at overvåkingsbildene viser 23-åringen som er i PSTs søkelys.

Terrorangrep i Nairobi

MANGE DREPT: Minst 69 personer skal ha blitt drept i terroraksjonen i Nairobi. Terrororganisasjonen Al-Shabaab har tatt på seg skylden. En norsk 23-åring skal angivelig være tilknyttet denne gruppen og er under mistanke av PST.

Foto: Jonathan Kalan / Ap

I TV-programmet på BBC viser kanalen overvåkingsbilder fra kjøpesenteret i Nairobi hvor minst 69 personer ble drept i en terroraksjon.

BBC hevder at en av personene i videoen er den terrormistenkte nordmannen.

I videoen ser vi blant annet personen de hevder er nordmannen, bære våpen og avfyre skudd. I BBC-programmet henviser de til kilder i Kenya. I tillegg har de intervjuet en tidligere nabo av den terrormistenkte nordmannen som mener å kjenne igjen 23-åringen på overvåkingsvideoen.

NRK var sent torsdag kveld i kontakt med et familiemedlem som har sett de samme bildene i avhør hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Hun benekter at mannen som BBC peker ut er den terrormistenkte 23-åringen.

Familiemedlem av terrormistenkt

BENEKTER: Familiemedlemmet av 23-åringen benekter at BBCs opplysninger.

Foto: Runar Henriksen Jørstad/NRK

– Ingen av mennene på videoen er 23-åringen, slår familiemedlemmet fast til NRK.

NRK.no har kontaktet PST om BBC-påstandene, men de har ikke svart våre henvendelser sent torsdag kveld.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Bånd til Norge

Nylig bekreftet PST i en pressemelding at de mistenker en 23-åring som er norsk statsborger for å ha deltatt i terroraksjonen i kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi.

I kveld melder altså BBC at det skal ha vært to personer med bånd til Norge involvert. Ifølge BBC skal den ene personen ha vært direkte involvert i selve terrorhandlingene, mens det er mer uklart hvilken rolle den andre personen med norsk tilknytning skal ha hatt.

Den andre personen er en 28 år gammel mann som ikke er norsk statsborger, men som fikk innvilget oppholdstillatelse i 2008. Like etter reiste han likevel ut av Norge. Dette har NRK fått opplyst av kilder i PST.

Terrororganisasjonen Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for den brutale aksjonen og har også forsvart handlingene sine i en Youtube-video. 23-åringen skal være tilknyttet terrororganisasjonen, men dette er så langt ikke bekreftet fra offisielt hold.

28-åringen regnes som en svært sentral person i Al-Shabaab. I begynnelsen av oktober gikk amerikanske spesialsoldater fra Navy Seals til aksjon mot 28-åringen og et annet Al-Shabaab-medlem, men 28-åringen skal ha klart å slippe unna.

Westgate

STORE ØDELEGGELSER: I tillegg til store personskader var det store materielle skader etter terroraksjonen i kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Foto: HANDOUT / Reuters

Minst 69 personer skal ha blitt drept og ytterligere 300 personer skal ha blitt skadd i Nairobi-terroren. Levende bilder av personer som blir skutt og drept ligger tilgjengelig på internett. Videoene er fanget opp av overvåkingskameraer på kjøpesenteret. Det er fortsatt ukjent om den 23 år gamle nordmannen er i live.

Fortsatt registrert i Norge

NRK kjenner identiteten til den terrormistenkte nordmannen som kom til Norge da han var ni år. Like etter at han fullførte videregående skole dro han til Somalia og var det et par måneder.

Et familiemedlem av 23-åringen som NRK har snakket med sier hun savner ham. I samme intervju sa hun at det er utenkelig at han kan ha vært med på terroraksjonen i Nairobi

Les også: Terrormistenkt skal være oppvokst i Norge

Les også: Familiemedlem: – Frykter han var med på Kenya-terroren

Les også: Terrorister holder stand i Westgate-kjøpesenteret i Nairobi

Etter sin første periode i Norge kom han tilbake, men det er ikke helt klart når han reiste ut av landet for siste gang. I folkeregisteret står han fortsatt oppført med en adresse på Østlandet.

Kontakt med islamister

Terrorgruppen al-Shabaab

SKRYTEVIDEO: Al-Shabaab har lagt ut en video der de skryter av terroraksjonen i Kenya.

Foto: Youtube

Politikilder NRK har vært i kontakt med opplyser at 23-åringen skal ha jobbet i Nokas mens han var i Norge. Han skal ellers ha hatt andre strøjobber. Kildene opplyser også til NRK at den unge mannen kom i PSTs søkelys i perioden da han gikk på videregående skole.

Les også: – Terrormistenkt norsksomalier ringte hjem under terrorangrepet

Les også: Mistenkt norsk terrorist frikjent for drap i Somalia

Les også: Terrorangrep mot kjøpesenter i Nairobi

23-åringen skal også ha hatt kontakt med sentrale personer i den islamistiske organisasjonen Profetens Ummah her i Norge. De samme politikildene opplyser også at den mistenkte mannen stadig skal ha fått sterkere tilknytning til radikal islam.

SISTE NYTT

Siste nytt