Hopp til innhold

Frifunnet for falsk forklaring

Ei 29 år gammel kvinne fra Larvik er på nytt frikjent for falsk forklaring. Kvinna ble tiltalt for å ha gitt uriktige opplysninger om slektskapet til norsksomalieren bak angrepet på kjøpesenteret Westgate i Kenya.

Hassan Dhuhulow i Westgate

Agder lagmannsrett har på nytt frikjent en kvinne fra Larvik for falsk forklaring. Den første dommen fra lagmannsretten ble opphevet av Høyesterett.

Foto: HO / AFP

21. september 2013 angriper fire terrorister kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi.

Angrepet varer i fire dager. 67 mennesker blir drept. Etterforskningen av terrorangrepet førte til mistanker mot en norsksomalier fra Larvik, Hassan Abdi Dhuhulow.

Fryktet å bli kastet ut av Norge

Om lag en måned etter angrepet i Kenya innkaller politiet den nå 29 år gamle kvinna til et formelt avhør på Larvik politistasjon. Kvinna er født i Somalia, men kom til Norge som familiegjenforening da hun var 9 år gammel. Sammen med henne kom også den antatte hovedmannen bak terrorangrepet i Nairobi. De er registrert i folkeregisteret som søsken.

Underveis i etterforskningen kommer det fram at de to vokste opp i fostersøsken og ikke er biologiske søsken. Kvinna forklarte for retten at hun var rett for å avsløre dette, ettersom det folkeregistrerte slektskapet var grunnlaget for oppholdstillatelsen.

Hun fryktet å miste både statsborgerskapet og oppholdstillatelsen om hun fortalte at de to ikke var biologiske søsken.

Dom opphevet av Høyesterett

Politiet siktet kvinna for falsk forklaring. Hun ble først dømt i Larvik tingrett i oktober 2014, men anket dommen til Agder lagmannsrett hvor hun ble frifunnet på grunn av feil lovanvendelse. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen til Høyesterett som 16. september 2015 opphevet dommen fra Agder lagmannsrett.

Dermed var det duket for en ny runde i Agder lagmannsrett, som nå har frifunnet kvinna. Retten viser til en unntaksbestemmelse som sier at det ikke er straffbart dersom man « ... ikke kunne fortelle sannheten uten å utsette seg selv eller noen av sine nærmeste for straff eller fare for vesentlig tap av sosialt omkomme eller vesentlig velferdstap av annen art» (Straffeloven §221).

Hassan Dhuhulow kom til Norge da han var en ung gutt. I fjor deltok han i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 67 mennesker døde. Hva fikk Dhuhulow til å reise fra en rolig, norsk småby for å bli terrorist? Når ble han radikalisert? Vi har fulgt i hans fotspor, og møtt ofrene og de etterlatte i Nairobi.