Hopp til innhold

PST: – Mistanken mot nordmannen er styrket

PST mener mistanken mot nordmannen som er mistenkt for å ha vært med i terrorangrepet i Nairobi, er styrket. Bakgrunnen for det er blant annet opplysninger som er kommet frem i avhør av mannens familie.

Jan Glent i PST sier at de blant annet har startet avhør av den terrormistenkte nordmannens familie, og at det er noe av det som gjør at PST nå anser mistanken mot mannen som styrket.

PST etterforsker om den terrormistenkte norske borgeren har hatt en lederrolle eller vært med på å planlegge terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

– Mistanken mot den navngitte personen vi har etterforsket, er styrket med tanke på om han deltok i angrepet eller ikke, sier Jan Glent, avdelingsdirektør for påtale og etterforskning i PST, til NRK.

PST har i løpet av den siste uken drevet etterforskning både i Norge og i Kenya, og har blant annet avhørt den terrormistenkte mannens nærmeste familie.

– Det er for å skaffe opplysninger om mannens reisemønster, hans politiske oppfatninger og hva de vet om mer konkret informasjon rundt hans gjøren og laden rundt september i år, sier Glent om avhørene.

– Har det kommet noe ut av det som har vært relevant for dere?

– Ja, det mener vi. Jeg vil ikke gå i detalj, men den informasjonen er en del av den totalvurderingen gjør at vi mener mistanken er styrket.

– Overvåkingsvideoene tema i avhørene

Er familiemedlemmene blitt bedt om å peke ut mannen på overvåkingsvideoene fra kjøpesenteret Westgate?

– Overvåkingsvideoene fra Westgate har vært en del av temaene i avhørene, men jeg vil ikke gå mer i detalj enn det, sier Glent.

Terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi 21. september varte i fire dager før det ble stanset. Minst 69 mennesker ble drept. Ytterligere 300 personer skal ha blitt skadd, og flere er også savnet.

Ifølge PST er det ennå uavklart om den norske borgeren er i live nå eller ikke.

Terrorist skyter på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

NRK vet at dette er mannen som PST mener er den norske 23-åringen.

Foto: Overvåkingsvideo / Reuters

Etterforsker om nordmannen kan ha hatt en lederrolle

For en drøy uke siden opplyste PST at de hadde startet etterforskning for å avklare om en mannlig, norsk borger hadde deltatt i terrorangrepet mot Westgate i september.

– Vi etterforsker med tanke på at han var med på selve angrepet inne på Westgate, sier Glent i PST i dag.

Etterforsker dere også om han kan ha hatt en lederrolle eller vært med på å planlegge angrepet?

– Det er også en del av etterforskningen, ja, sier Glent.

– Har funnet ytterligere to døde terrorister i Nairobi

Myndighetene i Kenya opplyser til BBC at de høyst sannsynlig har funnet ytterligere to døde personer som sto bak kjøpesenter-angrepet der minst 69 mennesker ble drept.

Tre døde personer ble hentet ut av ruinene torsdag. Sjefen for etterforskningsgruppen, Ndung'u Gethenji, uttaler til BBC at to av dem høyst sannsynlig er terrorister, siden de ble funnet sammen med automatgevær AK47, som terroristene brukte under angrepet.

Myndighetene vil nå undersøke kroppene.

Kenyanske myndigheter har tidligere offentliggjort navn på fire personer de mener utførte terrorangrepet.

Myndighetene mener 10 til 15 terrorister utførte angrepet.

Kunder rømmer under terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

Den vanlige lørdagshandelen på kjøpesenteret Werstgate ble brått brutt da terrorister begynte å skyte. Minst 69 mennesker ble drept i angrepet i Nairobi som pågikk i flere dager.

Foto: Overvåkingsvideo / Reuters

BBC navnga nordmann

Torsdag kveld navnga BBC nordmannen som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) leter etter.

– Vi har registrert det som er skrevet, men vil ikke verken bekrefte eller avkrefte at dette er den personen vi etterforsker, sier Glent.

NRK kjenner identiteten til den terrormistenkte nordmannen, som kom til Norge da han var ni år gammel.

– Kjenner igjen klassekamerat

NRK var sent torsdag kveld i kontakt med et familiemedlem som har sett de samme bildene i avhør hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Hun benekter at mannen som BBC peker ut er den terrormistenkte 23-åringen.

– Ingen av mennene på videoen er 23-åringen, slår familiemedlemmet fast til NRK.

– Jeg kan ikke kommentere detaljer i etterforskningen. Men PST er interessert i å vite mer om hans eventuelle deltakelse i terroraksjonen, sier Bernsen om denne opplysningen.

Østlandsposten skriver fredag at de har vært i kontakt med klassekamerater av den norske 23-åringen som sier de kjenner ham igjen på overvåkningsbilder fra terrorangrepet.

– Det må være ham. Han hadde ganske spesiell gange, og du ser han går annerledes enn de andre der. Og så hadde han en del fakter, han veivet litt med hendene, og det ser du han gjør på de bildene, sier de til avisa.

Westgate kjøpesenter i Nairobi, Kenya

FANT FLERE DØDE: De døde kroppene ble hentet ut av kjøpesenteret Westgate torsdag.

Foto: Jason Straziuso / Ap

Annen mann ikke en del av PSTs etterforskning

Torsdag kveld meldte BBC, som noen norske medier også har meldt, at det skal ha vært to personer med bånd til Norge, som var involvert i terrorangrepet mot Westgate.

Ifølge BBC skal den ene personen ha vært direkte involvert i selve terrorhandlingene, mens det er mer uklart hvilken rolle den andre personen med norsk tilknytning skal ha hatt.

Den andre personen er en 28 år gammel mann som ikke er norsk statsborger, men som fikk innvilget oppholdstillatelse i 2008. Like etter reiste han likevel ut av Norge. Dette har NRK fått opplyst av kilder i PST.

Jan Glent sier til NRK fredag at denne andre mannen ikke er en del av PSTs etterforskning.

– Han er ikke en del av vår etterforskning per i dag, sier Glent.

SISTE NYTT

Siste nytt