– Man snakker ikke på denne måten til USA

USAs president Donald Trump begrunner avlysningen av Danmark-besøket med at «man snakker ikke på denne måten til USA». Han kaller reaksjonen til den danske statsministeren på tilbudet om å kjøpe Grønland som «stygg og upassende».

Donald Trump langet ut mot Danmarks statsminister da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

Donald Trump langet ut mot Danmarks statsminister da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

President Donald Trump sa til en gruppe reportere utenfor Det hvite hus at han avlyste statsbesøket på grunn av den arrogante reaksjonen til statsminister Mette Frederiksen.

Frederiksen kalte det for «en absurd diskusjon» da nyheten om at Trump og USA ønsket å kjøpe Grønland fra Danmark dukket opp for noen dager siden i avisen Wall Street Journal.

Andre danske politikere mente det måtte være en spøk.

Trump karakteriserer Frederiksens svar som «stygt» og «upassende».

– Man snakker ikke på denne måten til USA, sier den amerikanske presidenten – i hvert fall ikke når han er president.

– Hun kunne bare ha sagt «nei, det ønsker vi ikke å gjøre», mener Trump.

Han understreker at den danske statsministeren ikke bare snakket til ham, men hele det amerikanske folk.

Laster Twitter-innhold

Vil ikke gå i ordkrig

Mette Frederiksen sier hun ikke ønsker noen ordkrig mellom USA og Danmark. Hun angrer heller ikke på måten hun avviste tilbudet på, selv om Trump beskriver det som stygt og upassende.

– Jeg synes ikke at jeg har vært verken kontant eller hard. Jeg synes vi har svart meget pent fra dansk side, sier Mette Frederiksen til TV Avisen i den danske kringkasteren DR.

– Når man er nære allierte skal det være plass til uenigheter underveis. Jeg håper vi snart kan få stanset denne diskusjonen, slik at vi kan konsentrere oss om det som er viktig.

Til dansk TV 2 legger hun til:

– Jeg kommer ikke til å gå inn i en ordkrig, heller ikke med den amerikanske presidenten. Kim Kielsen (Grønlands statsminister red.anm.) har sagt det meget klart «Grønland er ikke til salgs», og det støtter jeg, sa Frederiksen.

Strategisk med mange mineraler

Trump beskrev i dag forslaget om å kjøpe verdens største øy som kun en ide.

På søndag bekreftet presidenten at et forslag om å kjøpe Grønland fra Danmark var blitt diskutert.

En av Trumps nærmeste rådgivere, Larry Kudlow, har fremhevet Grønlands strategiske plassering, samt at det har en rekke verdifulle mineraler som kan utvinnes.

Ambassadører uenige

USA ambassadør til Danmark, Carla Sands, sier til DR at alle tema i prinsippet bør kunne diskuteres, også om USA kan kjøpe Grønland.

– Som allierte skal vi kunne diskutere alt, uten at noe på forhånd er tatt av bordet eller overskrider en grense. Presidenten synes arktiske spørsmål er interessant og det bør kunne være mulig å snakke sammen om sikkerhet, utvikling og miljø i Arktis, sier Sands, som er utnevnt av Trump.

Sands forgjenger, Rufus Gifford, derimot mener presidenten utviser mangel på internasjonal skikk og bruk.

– Ærlig talt, dette er ikke måten du behandler en nær og lojal alliert på. Og å avlyse besøket på den måten han gjorde, er skamfullt. Det er rett og slett en skam, sier Gifford til CNN.

Rufus Gifford var ambassadør i Danmark under Barack Obamas presidentperiode. Han minner om at de to landene har hatt et nært forhold i flere tiår, og at Danmark har stått last og brast med USA.

– Jeg hadde et stort ansvar med å gå til den danske regjeringen og spørre om de kunne stille med soldater i Irak og Syria (til kampen mot IS red.anm.) De stilte, og de kjempet side om side med våre soldater og de døde side om side med våre soldater, sier Gifford.

Avlyste via Twitter

Avlysningen av statsbesøket, som skulle funnet sted 2.–3. september, ble kunngjort av Trump via Twitter onsdag morgen.

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksen kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, utsetter jeg møtet, skrev Trump.

Laster Twitter-innhold

Det danske kongehuset, som formelt var den som hadde invitert presidenten, la ikke skjul på at de ble svært overrasket over avlysningen.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt